Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Leállt a Leonellnél a termelés

Kétszáz dolgozójának felmondott augusztus 15- től a felszámolás alá került győri Leonell Textilipari Kft.
– Annyi gyárbezárásról, leépítésről írnak, arról miért nem, ami a Leonellnél történik? Már a harmadik felszámolásánál tart, az embereknek felmondanak. Csaknem ötvenéves vagyok, gyakran betegeskedem, félretett pénzem nincs, elhelyezkedésre nem látok reményt. Nem tudom, hogy élek meg ezután – mondta a szerkesztőséget felhívó Győr környéki asszony.
A kft. vezetésétől azt a tájékoztatást kapta a Kisalföld, hogy július 20-áig még termelt a cég, akkor felszámolás alá került.

A ledolgozott időszakra járó bért ki tudta fizetni, de a kétszáznegyven alkalmazott többségének már el kellett küldeni az augusztus 15-én életbe lépő felmondást. A csoportos létszámleépítés mintegy kétszáz embert érint. A dolgozói követelések teljes kifizetésére azonban a jelenlegi helyzet szerint nincs fedezet. Ugyanis a munkavállalóknak végkielégítés járna.

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy 2003 nyarán százmillió forintért vette meg szakmai befektető az akkor Uniontextnek nevezett cég készleteit, eszközeit és vállalta a mintegy félezer alkalmazottból háromszáz továbbfoglalkoztatását.

A menedzsmentet alkotó magánszemélyek és a csárdaszállási Csárda-Tex Kft. lett az új tulajdonos és tavaly lapunknak arról számolt be, hogy stabilizálni tudta a Leonell nevet felvett társaság helyzetét. Idén tavasszal viszont már látszott, hogy visszaesett az export, emiatt folyamatosan fogyott a dolgozói létszám.

– Már nem látok reményt a cég megmentésére, pedig korábban két felszámolást is túlélt. Talán egy kisebb csoportnak akad munkája más szervezeti formában – mondta Molnárné Fertetics Brigitta, az üzemi szakszervezet vezetője. Szerinte nagyon nehéz arra megoldást találni, hogy a most felmondással elküldött emberek ne a munkanélküliek számát növeljék. Többségük elmúlt negyven-, sőt, ötvenéves, nyugdíjba még nem mehet, állást már nem talál.

Sokan azok közül, akiknek az előző leépítéskor kellett távozniuk, két éve nem tudtak elhelyezkedni. Hiába az átképzés, felőrölte őket az állandó elutasítás, belebetegedtek kilátástalan helyzetükbe. Az is szomorú Molnárné szerint, hogy a hasonló helyzetekben végkielégítések kifizetésére hivatott Bérgarancia Alap csak meghatározott összeget juttathat egy munkavállalónak, az pedig a legtöbb esetben kevesebb, mint ami járna. Ugyanis a többség három évtizeden át dolgozott a textilcégnél.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

elődöntőben

vízilabda

A legjobb négy közé jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott a… Tovább olvasom