Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Le az utcára, ki a térre? Sztrájk lesz? A szociális szféra elégedetlen

Megkezdik a sztrájkelőkészületeket a szociális szféra szakszervezetei.
Megkezdik a sztrájkkal kapcsolatos előkészületi munkálatokat a szociális szféra szakszervezetei - jelentette be Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság nevében a szociális munka napján tartott demonstrációjukon kedden, a budapesti Mátyás téren.

A sztrájkkal kapcsolatos jog munkavállalói alapjog, a szférához tartozó szakszervezetek pedig összefognak céljaik megvalósítása érdekében - emelte ki. Közölte, hogy petíciójuk átadásakor "nem volt túl pozitív a visszajelzés" a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Ha 24 vagy 48 órán belül pozitív kormányzati visszajelzést kapnak, akkor leállítják az előkészületeket - jegyezte meg. Szűcs Viktória az MTI-nek elmondta: Veres Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője a petíció átvételekor arról beszélt a demonstrálóknak, "nagyon bízik abban, hogy nem kerül sztrájkra sor". A BDDSZ elnöke hozzátette: átlagosan mintegy 20 százalékos béremeléssel lennének elégedettek "tűzoltójelleggel" a szociális szférában.

Utalt arra: ehhez számításaik szerint hozzávetőleg nettó 9 milliárd forintra volna szükség. Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az Emmi Akadémia utcai épülete előtt, a megmozdulás elején azt követelte, hogy "kezeljék végre értéken a munkánkat, hogy minőségi szolgáltatást tudjunk nyújtani". A Magyar Tudományos Akadémia és az Emmi épülete közötti területet megtöltő tömeg előtt a szakszervezeti vezető kiemelte: miközben az egészségügyben sikeres bértárgyalásokat folytattak, addig a szociális szférában dolgozók egyre rosszabb életkörülmények közé kerültek. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke felhívta a figyelmet arra: el kell érni, hogy "megszűnjön az a botrányos helyzet, hogy tisztességes, elkötelezett munkáért a létminimumot sem lehet megkeresni".

Holecz Gábor, a Munkástanácsok Országos Szövetsége alelnöke beszédében kiemelte: Magyarországon nem működik a társadalmi és szociális párbeszéd, mert "az egészségügyi béremelésből nem lehet kihagyni a szociális területen dolgozókat". A demonstrálók délután Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek és Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkárnak címzett petíciót adtak át Veres Gábornak, az Emmi főosztályvezetőjének, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületénél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseletében Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkárnak.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. machers 2013. november 18. 19:55
  „31. WeiseÖdenburg 2013.11.18. 14:28
  Látod ez a gond!
  Teljesen hiteltelen forrásra hivatkozol. A magyar nemzet nevő vicclap nem feltétlenül nevezhető az igazság bajnokának:
  http://mno.hu/gazdasag/a-bankok-miatt-kellett-a-2008-as-gyors-imf-megallapodas-1107814#
  A mellékelt cikk hazugságok, csúsztatások gyűjteménye. Ja, és hivatkozik az ex mszmp-s, és III/III-as borosra.
  Nézzünk ezekre egy-egy példát:
  mno:
  "Sajátságos módon sikersztorinak nevezte az IMF a 2008-09-es térségbeli tevékenységét, ami hazánk esetében a nyugdíjak csökkentését, a közszféra béreinek befagyasztását, valamint a gyes és a gyed idejének lerövidítését jelentette. A Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette kormányok e diktátumokat gondolkodás nélkül végrehajtották. "
  Én:
  Ez nagyságrendileg 300 milliárd forintos megszorítást jelentett. Ezzel szemben orbáncék valóban nem vezettek be megszorításokat. Néhány apró módosítást ugyan bevezettek, de ezzel csak a családok életszínvonalát emelték.
  Természetesen, ha valamelyik adat nem stimmel, akkor nyugodtan ki lehet igazítani, lehet helyesbíteni:
  http://tenytar.hu/elemzes/tiz_ev_csomagjai_ki_mennyit_szoritott_meg#.Uope8SddJGM
  (Én ezek ellenőrzésére a www.parlament. hu (költségvetési törvények módosítás - idén volt már nyolc), a www.ksh.hu. a www.akk.hu, a www.mnb.hu honlapokat ajánlom hirtelenjében.)
  A másik kedvencem: (szintén magyar nemzet és boros):
  "Az ÁSZ kimutatása szerint a kereskedelmi bankok 1,752 milliárd eurónyi kölcsönt kaptak a 2008-ban felvett IMF-hitelből, ami akkori árfolyamon számítva, ami körülbelül 600 milliárd forintnak felelt meg. Ennek az összegnek a tetemes részét a bankok külföldi anyavállalataik megsegítésére fordították, amely összeget jelenleg is mi fizetjük."
  Egy másik hozzászólásban már idéztem az egyik komment kapcsán ezt az idézetet, ezért csak röviden.
  Ez volt az ún. bankmentő csomag, ami miatt a költségvetési törvényt is módosítani kellett. (www.parlament.hu) Ezt a teljes fidesz frakció megszavazta. Egyébként a csomag feltételeit az OTP-re szabták. Két magyar bank, az OTP és az FHB kapta az említett 600 milliárdos hitelt, amit aztán azóta már régen vissza is fizettek.
  Ergo, a mn és boros símán hazudott. Gondolom, hogy az OTP és az FHB sem a "külföldi anyavállalataik megsegítésére" fordította. Ez a tulajdonos(ok) személye miatt is nehezen ment volna.
  Semminemű megütközést nem keltett a hitel futamideje. Annál érdekesebb azonban orbáncék 30 éves dollárkötvény kibocsátása.
  Ennyit a hitelességről. Természtesen, ha valamelyik állításom nem felel meg a valóságnak, úgy maximálisan meg foglak követni.
  A bestsellereknél számomra hitelesebb, mondjuk a parlamenti jegyzőkönyv, a fideszes ksh, ÁKK, stb, stb.
  Ja, és ez nem pártállás, vehemencia kérdése nálam.”
 • 31. WeiseÖdenburg 2013. november 18. 14:28
  „Kekec . Egy hozzászólásom eltűnve,gondos a c-e-n-sor ! Édesapám hogy léte köszönöm,de régen elhunyt ! Kedves édesanyád jól van?
  A diktátum fogalmát találod Magyar Értelmezőszótár "d" betű .
  Sikersztori IMF-módra: megszorítás és adóemelés
  Sajátságos módon sikersztorinak

  nevezte az IMF 2008-2009-es térségbeli tevékenységét, ami hazánk esetében a nyugdíjak csökkentését, a közszféra béreinek befagyasztását, valamint a gyes és a gyed idejének lerövidítését jelentették." A Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon " vezette kormányok ezen~ " diktátumokat "~ gondolkodás nélkül ~ "végrehajtották"~. Ezzel szemben a második Orbán-kormány nem a megszorításokban látja a megoldást, hanem többek között a terhek szétterítésében.
  Sikersztorinak nevezték a 2008-2009-es globális pénzügyi válság közép- és kelet-európai kezelési módját a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői, akik csütörtökön Londonban mutatták be erről összeállított tanulmányukat. A sikersztori kapcsán először is érdemes felidézni, hogy a Gyurcsány, majd annak bukását követően a Bajnai Gordon vezette kormány kíméletlenül hajtotta végre a valutaalap akkorˇ~ ´diktátumait."

  Az IMF akkor 15,7 milliárd dolláros hitelkeretet biztosított hazánknak, az Európai Uniótól 8,1, a Világbanktól 1,3 dollárt kaptunk. Már akkor megütközést keltette, hogy a hitelt csak 2010 márciusáig használhattuk föl, így annak visszafizetése már az áprilisi választást követően hatalomra került Orbán-kormányra hárult. Fontos arra is emlékeztetni, hogy a megállapodást üdvözölték a hazai nagy bankok is !
  Olvassa el Felhasználási szabályainkat!”
 • 30. machers 2013. november 15. 21:14
  „29. Santos 2013.11.15. 17:49
  Hombre!
  Te ezeket az értékes hozzászólásokat csak úgy magadtól, társadalmi munkában írogatod, vagy kapsz érte egy szerény, de nem sértő mértékű nyugdíj kiegészítést?
  Aztán, az általam leírtak közül, valamit cáfolni is tudsz, vagy csak úgy ütögeted a billentyűket?
  Pl. mi a véleményed a mnyp vagyon "államosításáról"? Vagy mondjuk, hogyan látod az államadósság alakulását? Növekedett, csökken? Mit hallottál erről?
  Csak időszerűbb témák, mint "Mazzola" süldője.
  Jó, az mondjuk a te szinted, de azért néha összekaphatnád magad!”
 • 29. Santos 2013. november 15. 17:49
  „Machers.Csak nyugi,lesz még plusz négy éved a fideszes kórmányt kritizálnod.Látom neked nyavajád a röhögés-körülröhögés,hát nincs ellene valami gyógyszer?Szóval,valami nincs rendben nálad.”
 • 28. machers 2013. november 14. 21:23
  „27. Túrabakancs 2013.11.14. 20:20
  Nekem sem tetszik amit a kormány tesz.
  Az, hogy idén, nyolcadik alkalommal módosítják a költségvetést, az azt jelenti, hogy abszolút nem tudják, hogy mit csinálnak.
  Aztán holnap reggelig tudnám még sorolni.
  Bár egy dolog azért most jó húzás volt tőlük.
  Az, hogy bővül a nyugdíjeltakarékosság kedvezménye.
  Bár ez így is eltörpül a mnyp vagyon elzsarolása, és az ezzel kapcsolatos kormányzati hazudozások mellett.
  Ja, egy csepp ellentmondás sincs. A béremelésre ugyanannyi joguk van, mint az általad említett szakmáknak. A fedezete pedig az orbáncék által felvett hitelek. Gondolom, azt nem állítod, hogy a gazdasági fejlődés teremtette meg a béremelések fedezetét. Mert akkor bizony körülröhöglek.”
 • 27. Túrabakancs 2013. november 14. 20:20
  „Santos! /26/
  És nem csak ő az egyetlen akinek nem tetszik semmi sem amit ez a kormány tesz.
  Jandex!
  Mivel téged nem anya szült erre a világra, így nem tudok veled értelmesen beszélgetni.
  Hidd el, én sajnálom ezt a legjobban.
  Ezt írtam az 1-ben:
  ..."Persze igazuk van, nagyon kis bérből éldegélnek idehaza..."
  Akkor miért írjátok, hogy nem tartom őket érdemesnek a béremelésre? A lényeget nem
  olvastátok el amit írtam. Kiáltoztok hogy csődben az ország az Orbán rezsimje miatt,
  akkor mi a fenéből akartok/akarnak fizu emelést? Erre írtam hogy ellentmondás van a kiáltozások mögött.
  Kifacsarni mondatokat azt tudtok, tisztára mint a szoclib bagázs politikusai! Esélyük sincsen nyerni jövőre.”
 • 26. Santos 2013. november 14. 18:03
  „25.load.Én úgy tapasztalom,hogy te valószinü rászorúló vagy.Hisz soha semmi nem jó,bármit is tesz a kormány.”
 • 25. load 2013. november 14. 12:25
  „21.pancser
  "Igen sok helyen kaptak segítséget a rászorulók..."
  A rászorulók véleménye ebben a kérdésben markánsan különbözik a tiédtől.
  Valószínűnek tartom, hogy nincs közvetlen kapcsolatod sem a rászorulókkal, sem a segélyszervezeteikkel.”
 • 24. Jandex 2013. november 13. 20:32
  „1. Túrhabakancs 2013.11.12. 22:32
  "addig üsd a vasat, amíg meleg" Ez rád is igaz! :)))
  Nagyon rád férne már egy gyökérkezelés! :)))”
 • 23. Firehair 2013. november 13. 18:45
  „Jó lenne, ha a médiumok - a Kisalföldre is gondolok - néhány mondatban kitérnének arra, hogy kikről is beszélünk pontosan. Mert nem csak a bölcsődei dolgozókról van szó, az idősgondozástól a gyermekjóléti szolgálatokig széles területen dolgoznak, dolgozhatnak szociális végzettségű szakemberek. Jómagam a gyermekvédelem területén dolgozom családgondozóként, és sajnos majd´ napi szinten szembesülök azzal, hogy nagyon sokan nem tudják, mit csinálok, mi a munkám, illetve mi az, amitől nehéz és miért fontos.
  Nem csupán a béremelés a cél (tény, hogy hat éve biztosan ismeretlen fogalom a szociális szférában dolgozók számára), hanem az egyéb, társadalmi, erkölcsi megbecsülés is, ami azt jelenti, hogy ismerjék fel: fontos a munkánk, szükség van ránk, emellett nehéz a hivatásunk. Családon belüli problémákat tárunk fel és próbálunk segíteni, többek között tanácsadással, segítő beszélgetésekkel, adott esetben mediációval, stb. Munkánk közben találkozunk lelkileg sérült, sokszor alulszocializált, vagy motiválatlan gyermekekkel, felnőttekkel, gyakran téma a bántalmazás, agresszió, szenvedélybetegség, iskolai problémák, pszichés betegséggel küzdő szülők és/vagy gyermekek... Kapcsolatot tartunk orvosokkal, tanárokkal, védőnőkkel, gyámhivatallal, stb. És bár kevés a sikerélmény, de sokszor a velünk folytatott beszélgetés hatására hagy fel a lógással a gyermek, gondolkodik el a szülő egy adott problémán, megy el pszichológushoz, vagy viszi el a gyermeket, vagy éppen csak elkezdenek beszélgetni egymással a családtagok (mert addig nem tették)... Tudom, hogy sokan még nagyon kevés pénzből élnek, de a mi szakmánk tényleg szép és tényleg nehéz - és gyakran nem túl látványosak az eredmények. Ezért is fontos hangot adni az elégedettségünknek - mert szép lassan eljutunk oda, hogy alig van különbség köztünk és a klienseink között életszínvonalban, csak közben nekünk kell(ene) segíteni nekik!”
 • 22. Santos 2013. november 13. 17:05
  „20.oxana.Ha egy kormány több mint három év után is annyi szavazattal bir mind a fidesz,az szerintem mindent bizonyít.Hát kinek nem kellene a béremelés,talán a német melósoknak?Tudod te mennyi az éhezö család a csóró órszágokat segítö németeknél?Ne csak a magyar határig lássatok,mielött hangossan sírdogáltok.Neked pedig nincs véleményed,mindíg másokat idézgetsz. 21.pancser,a feltett kérdésed,engem is kiváncsivá tett.”
 • 21. pancser 2013. november 13. 16:22
  „20. oxana 2013.11.13. 15:50
  Hova lett a régi éned, mindenkivel feleselsz, mi történt?
  19. load 2013.11.13. 15:31
  Többé kevésbé itt is érvényesek a piaci szabályok. Ha elfogynak vagy kritikus szintre süllyed egy területen az alkalmazottak száma, akkor a közszférában is lépni szoktak a béremelés irányába is. Persze ezt nem kéne megvárni, de nem is fogják. Én bízom a kormányban, tettek már annyit a válság ellenére, amire még nem volt példa. Igen sok helyen kaptak segítséget a rászorulók, sokszor csak néztem, miből telik, hogyan merik?”
 • 20. oxana 2013. november 13. 15:50
  „11. Santos

  Most nem a munkahelyek megteremtéséröl van szó, hanem béremelésröl. A szociális szféra szükségessége évröl évre növekszik. Azzal nem lehet öket vigasztalni, hogy most nincs pénz. Van, de rossz helyen.
  Különben tévedsz, politikát egyik rendszerben sem tanultam, csak átéltem. Mindkettöt, mivel nem vagyok már mai gyerek. De véleményemet elmondhatom, ugye? Akkor is, ha neked nem tetszik.”
 • 19. load 2013. november 13. 15:31
  „18.pancser
  "a bér annyi amennyi a munkaerő kereslet-kínálat nagysága."
  Ez a verseny szférára igaz, az állami alkalmazottakra nem.”
 • 18. pancser 2013. november 13. 14:49
  „Nem hinném, hogy érzéketlen lenne a kormányzat a probléma iránt. De azt is tudni kell nem a zsugori papa szindróma ami most van. Vszleg, most erre nem telt.
  Ha meg eltekintek a politikától azt tudom mondani, a bér annyi amennyi a munkaerő kereslet-kínálat nagysága. Ha nem lesz kivel betölteni az állásokat akkor a bérek is emelkednek, tökéletesen mindegy ki kormányoz.”
 • 17. öröksoproni 2013. november 13. 14:23
  „8-hoz
  Én pl. szívesen felvennék még 2-3 embert, csak az a baj, hogy nem tudom ebben a gazdasági helyzetben kitermelni a fizetését+járulékát. 150 000 nettónak kb. 88 000 Ft a járuléka, amit én fizetek. Ez normális? Kifizettetik velem az 5000 Ft-os kamarai regisztrációt minden évben, lósz..rt sem kapok érte, csak a spam-eket, mert eladják a cégadatokat ilyen marketinges, tanácsadó cégeknek, akik tréningeket szerveznek a kamaránál, hogyan legyek sikeres. Hát elhányom magam, komolyan. Mindenféle léhűtőt el kell tartani egy vállalkozásnak?”
 • 16. arrabonem 2013. november 13. 12:30
  „8. gralaci
  Van igazságod, de az alábbi mondatod félrevisz:
  "A stadion építésen dolgozóknak is van munkahelye."
  Ha a stadionokba ölt rengeteg pénzt más beruházásra/fejlesztésre fordítanák, az azokon, azokban dolgozóknak is lenne munkahelye.
  Amúgy a szociális szféra érdekvédelmi ereje nagyjából a megbecsültségükkel azonos. Pedig szükség van rájuk.”
 • 15. Losba 2013. november 13. 12:28
  „..felcsutigazdagodásból, békamenetszponzorálásból, házörségből, szaktanácsadói pénzekből..fülöphercegi mtv s különmiliárdokból...még ?”
 • 14. Losba 2013. november 13. 12:24
  „Turafidesz..

  ".....s az a dolog, miszerint a mostani ellenzékünk szerint csődben az
  ország, rossz a gazdaságpolitika, rossz az irány, diktatúra van, de az emberek mégis ebben
  a jobboldali periódusban kiáltoznak a legjobban a bérek emeléséért. Nincs ebben valami
  ellentmondás? Mert ugye miből? ..."

  A stadionokból, kerény festményekből,trafik, földmutyikból, politikusi álláshalmozó fizetésekből, tek bérből, stb..stb..stb...”
 • 13. csakazigazat 2013. november 13. 12:06
  „A KORMÁNYZATI NEGYED, A GIGA MÉRETŰ ÉS GIGA FELESLEGES VÖLGYHÍD, A SOKORÓI ÜZLETRE ÉS A CIPRUSI SZÁMLÁKRA KIHORDOTT ILL. ELKÖLTÖTT MILLIÁRDOK PERSZE NEM HIÁNYOZNAK!!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiutasítás miatt felgyújtották a békéscsabai menekültközpont szobáit

Végh Zsuzsanna szerint vélhetően az váltotta ki az indulatokat, hogy többekkel közölték menedékjogi kérelmük elutasítását. Tovább olvasom