Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

LB: van listája az LMP-nek Hajdú-Bihar megyében

A Legfelsőbb Bíróság elrendelte a Lehet Más a Politika (LMP) Hajdú-Bihar megyei listájának nyilvántartásba vételét szombaton - közölte a bírói testület az MTI-vel.

A Hajdú-Bihar megyei LMP-lista nyilvántartásba vételét a megyei választási bizottság azért tagadta meg, mert a párt által benyújtott 2.856 ajánlószelvény közül 2.662-t talált érvényesnek (a megyében a lista állításához 2.717 ajánlás volt szükséges).

A területi választási bizottság határozata ellen a párt fellebbezett, az Országos Választási Bizottság csütörtökön átvizsgálta a vitatott ajánlószelvényeket és 40-et érvényesnek minősített, de még így is csak 2.702 volt az érvényes ajánlások száma, a listaállításhoz hiányzott még további 15 ajánlás.

A Legfelsőbb Bíróság szombaton átvizsgálta az érvénytelen ajánlószelvényeket és érvényesnek fogadott el további 24 darabot, így a párt érvényes ajánlásainak száma 2.726-ra nőtt. A bíróság ezért elrendelte a lista nyilvántartásba vételét. A végzés ellen további jogorvoslatnak már nincs helye.

Olvasóink írták

 • 2. watix 2010. szeptember 12. 07:50
  „IME A TELJES CIK
  ( a kimarat részekkel.)
  Addig vizsgálták az LMP hajdú-bihari listáját, amíg összegyűlt a szükséges mennyiségű szelvény

  A Legfelsőbb Bíróság elrendelte a Lehet Más a Politika (LMP) Hajdú-Bihar megyei listájának nyilvántartásba vételét szombaton - közölte a bírói testület az MTI-vel.
  Az LMP szeptember 3-án kezdeményezte Hajdú-Bihar megyében állított megyei listájának nyilvántartásba vételét és leadott 2.856 összegyűjtött ajánlószelvényt (a megyei lista állításához 2.717 ajánlás volt szükséges). A területi választási bizottság elutasította a lista nyilvántartásba vételét, mert az ajánlások ellenőrzése során mindössze 2.662 ajánlást talált érvényesnek, 194-et pedig érvénytelennek.
  A területi választási bizottság határozata ellen a párt képviselője jogorvoslati kérelmet nyújtott be, majd az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtökön megvizsgálta a kérdéses ajánlószelvényeket, s azok közül 40-et érvényesnek talált. Ebből 39 olyan volt, amelyen a választópolgár második utónevét nem tüntette fel, egy pedig olyan ajánlószelvény volt, amelyen a házszám nehezen volt olvasható. Az érvényes ajánlások száma azonban így is mindössze 2.702 volt, ami nem volt elegendő a területi lista nyilvántartásba vételéhez.
  Az OVB határozatával szemben bírósági felülvizsgálatot kezdeményeztek a Legfelsőbb Bíróságon, és kérték a megyei lista nyilvántartásba vételét. Az LB szombaton vizsgálta meg a beadványt és az ajánlószelvényeket.
  Az MTI-hez eljuttatott végzésben a bíróság rögzíti: az ajánlószelvények érvényességét annak az elvnek megfelelően vizsgálta, hogy miután az ajánlószelvény kitöltésére a törvény formai előírásokat nem tartalmaz, az ajánlószelvények minősítése során a legfontosabb érvényesítendő szempont a választópolgár személyazonosságának megállapítása mellett választói akaratának érvényre juttatása.
  A Legfelsőbb Bíróság az OVB döntésétől eltérően arra az álláspontra jutott, hogy érvényesnek kell elfogadni azt a 10 ajánlószelvényt, amelyen egyértelműen beazonosítható a választópolgár lakhelyéül szolgáló település neve, miután szerepel a pontos irányítószám a többi kötelező adat mellett. Ugyancsak érvényesnek találta a Legfelsőbb Bíróság azt a 13 ajánlószelvényt, amelyen a választópolgár családi és utóneve "az erre szolgáló rovatban ugyan nem került feltüntetésre", de a személyazonosító számsort pontosan tartalmazza és a pontosan olvasható saját kezű aláírásból a hiányzónak értékelt családi és utónév megállapítható. Érvényes továbbá az az ajánlószelvény, amelyen a település külterületén lakó állampolgár lakcímét a helyben szokásos megjelöléssel (Szőlődűlő) tüntette fel. Az állampolgár lakóhelyének sajátosságai nem zárhatják ki alkotmányos választójogának gyakorlását - foglalta össze az LB.
  Az LB így érvényessé minősített 24 ajánlószelvényt, amellyel 2.726-ra nőtt a párt érvényes ajánlószelvényeinek száma, ami már meghaladta a listaállításhoz szükséges mennyiséget.
  Az LB ezért elrendelte az LMP Hajdú-Bihar megyei listájának nyilvántartásba vételét. A végzés ellen további jogorvoslatnak már nincs helye.
  A párt az októberi önkormányzati választáson Budapesten, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve az LB mostani döntése alapján, Hajdú-Biharban állított megyei listát.
  (MTI)”
 • 1. háté 2010. szeptember 11. 21:50
  „Tessék kérem a hírt kétszer elolvasni!--addig javítottak volna míg nem lesz elég szavazat!

  Azért ez már jelzés értékű, bármit teszel a zsidónak ad igazat a LEGFELSŐBB-BÍRÓSÁG!
  Ébredj Magyar!--zsidó országot akarsz?--a Palesztin nép sorsára kívánsz jutni?
  Rabszolga akarsz lenni saját hazádban, az őseid földjén?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkéseltek egy 17 éves Újpest-szurkolót

Súlyosan megsérült egy 17 éves fiú a szombat esti Újpest-Ferencváros mérkőzés előtt. Tovább olvasom