Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

LB: jogerős, hogy nem indulhat az MCF 27 jelöltje

A Legfelsőbb Bíróság szerint sem indulhatnak a januári országos kisebbségi választáson az MCF Magyarországi Cigányok Országos Fóruma azon jelöltjei, akik nem nyilatkoztak arról, hogy a területi vagy országos választókerületben elfogadják-e a jelölést, illetve van-e választójoguk.

Az országos kisebbségi választáson induló jelölőszervezeteknek december 14-éig kellett bejelenteniük listájukat az Országos Választási Bizottságnál (OVB). Az MCF a 14-ei határidő előtt nem sokkal adta le listáját, és az OVB másnap döntött is a lista nyilvántartásba vételéről, ám az azon szereplő jelöltek közül 28-at nem vett nyilvántartásba.

Ezek a jelöltek ugyanis az OVB szerint nem nyilatkoztak arról, hogy a jelölést mely választókerületben (területiben vagy országosban) fogadják el, többen pedig arról sem nyilatkoztak, hogy választójoggal rendelkeznek-e. Az MCF ezek után a Legfelsőbb Bíróságon megtámadta az OVB határozatát, kérve az OVB-határozat megváltoztatását és a jelöltek nyilvántartásba vételét. A testület szombaton döntött az ügyben. Az LB megállapította: az egyik jelölt, akit nem vett nyilvántartásba az OVB, megjelölte, hogy rendelkezik választójoggal és nyilatkozott arról, hogy elfogadja a jelölést, így ezért esetében az OVB téves döntést hozott.
Az LB ezért elrendelte a jelölt nyilvántartásba vételét. Az LB szerint az OVB a többi jelölt esetében helyes döntést hozott, amikor nem vette őket nyilvántartásba. Az LB szerint az OVB kizárólag olyan jelöltek nyilvántartásba vételét utasította el, akik egyáltalán nem tettek nyilatkozatot a választójogukra illetve a jelölés elfogadására vonatkozóan.

Olvasóink írták

  • 1. quaestor 2010. december 19. 10:13
    „Hmmm...még jó, hogy lecsökkentik 200+13 főre az OGY kv-k létszámát. Ebből a 13 a nemzetiségi és etnikai kisebbség...
    Így is a fejünkre nőnek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap bezár a Mikulásgyár

Várhatóan csak vasárnap legalább kilencezer ember látogat el az ország legnagyobb jótékonysági… Tovább olvasom