Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Lázár: rekordnagyságú uniós forrás kifizetése várható idén

Jut majd forrás az oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátás színvonalának javítására.
Rekordnagyságú uniós forrás, mintegy 1500 milliárd forint kifizetése várható idén – jelentette ki Lázár János (Fidesz), a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken este a Csongrád megyei Nagyéren.

Augusztus óta 3 milliárd euró, mintegy 900 milliárd forrást "hoztunk haza" Brüsszelből - mondta a politikus az esti fórumon.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is felügyelő politikus közölte, a következő időszakban változások lesznek a kifizetések felgyorsítása érdekében, hiszen ez a költségvetés érdeke is.

Lázár János elmondta, a jövőben sokkal egyszerűbbnek kell lennie a pályázati eljárásnak, mivel a bürokrácia visszaélésekre, korrupcióra ad lehetőséget. Tarthatatlan az a helyzet, hogy az uniós forrásokkal nem a pályázók, hanem a pályázatírók járnak jól – tette hozzá.

Magyarországnak 7500 milliárd forintnak megfelelő fejlesztési forrást jut a következő uniós ciklusban, ennek 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja majd – mondta a politikus, aki úgy fogalmazott, most kell megragadni a lehetőséget, "ennyi pénz többet nem kapunk".

A kistelepülések számára 2014 végén jelennek meg az első pályázatok, a jövő év első felében ezért érdemes végig gondolni, mi az, amire helyben szükség lehet – hangsúlyozta az államtitkár.

Jut majd forrás az oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátás színvonalának javítására. Jelenleg például mintaprojektként 150 háziorvosi rendelő felújítása folyik, annak érdekében, hogy a páciensek minél több problémáját helyben tudják megoldani - mondta.

Lázár János szerint ahhoz, hogy a falvak ne néptelenedjenek el, elengedhetetlenül fontos, hogy a fiatal házaspárok helyben egzisztenciát tudjanak teremteni, gyermeket tudjanak vállalni. A foglalkoztatási helyzet javításában – különösen a kistelepüléseken – fontos szerep jut majd a mezőgazdaságnak, azon belül is a növénytermesztés munkaerő-igényes ágazatainak és az állattenyésztésnek.

Az állami földek bérbeadásakor is arra törekszik a kormányzat, hogy a termőföld minél több helyben lakónak nyújthasson megélhetést – mondta az államtitkár.

Olvasóink írták

 • 3. machers 2013. november 24. 19:20
  „Akkor ez most nem gyarmatosítás?
  Mert a birkamenet ellene tüntetett:
  http://index.hu/video/2012/03/15/orban_nem_leszunk_gyarmat/
  Ja, aztán meg az adósságot is sikerült frankón felcsökkenteni.”
 • 2. Santos 2013. november 24. 18:50
  „Erröl jobb lenne halgatni.Épül az órszág,csak nem a saját erönkböl.”
 • 1. dödike 2013. november 23. 07:39
  „Már megint az az utálatos UNIÓ,de milyen jó büszkélkedni a pénzükkel.A saját forrás hol van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is ellátogat Magyarországra Joulupukki, a lappföldi Mikulás

A lappföldi Mikulás magyarországi körútján több helyszínre ellátogat, hogy megajándékozza a… Tovább olvasom