Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Lázár: nemzeti konzultációt az új alkotmányról!

A jövő év legfontosabb feladatának tartja Lázár János, hogy megszülessen az új alkotmány, amelyet szerinte nemzeti konzultációnak kell megelőznie.

A Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban jelezte, nem támogatja, hogy Ópusztaszeren írják alá az új alaptörvényt. A politikus elismeri, hogy az elmúlt fél évben voltak stílusbeli, kommunikációs hiányosságok, de minden egyes eddig elfogadott törvénnyel egyetért. Közölte: már jövő szeptemberben hatályba léphetnek az új oktatási, egészségügyi, szociális, önkormányzati és közigazgatási rendszert megalapozó jogszabályok.

Lázár János az interjúban a jövő év legfontosabb feladatának nevezte, hogy megszülessen az új alkotmány. Mint mondta, a cél, hogy április végére legyen új alaptörvénye az országnak. Arra a felvetésre, hogy a KDNP-elnök Semjén Zsolt és a fideszes Magyar Anna kezdeményezése szerint Ópusztaszeren írnák alá azt, kijelentette: "én biztosan nem megyek Ópusztaszerre aláírni, mert ott a szocialista rendszerben ünnepelték az új alkotmányt".

Szerinte az új alaptörvényről nemzeti konzultációt kell tartani. Frakcióvezetőként szeretné elérni: az ellenzéki pártok térjenek vissza az alkotmányozásba, ezért ezzel a felhívással meg is keresi őket.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmány-előkészítő bizottság parlament elé terjesztett dokumentuma egyelőre egy koncepció irányokkal, problémafelvetéssel, de "semmi nincs kőbe vésve".

Nincsenek végleges politikai döntések sem a köztársasági elnök közvetlen vagy közvetett választásáról, sem az egy- vagy kétkamarás parlamenti rendszerről, illetve az alkotmány módosításának új szabályairól sem – mutatott rá, hozzátéve: az új alkotmány adja meg majd mindennek a keretét. "Egy ország megújításának alapja az új alkotmány" - fogalmazott.

Mint mondta, az alaptörvény elfogadása után, ahhoz kapcsolódva születhetnek meg, és jövő szeptemberben, de legkésőbb 2012. január 1-jével életbe is léphetnek az új oktatási, egészségügyi, szociális, önkormányzati és közigazgatási rendszert megalapozó jogszabályok.

Ezek koncepcióit a kormány január-februárban tárgyalja meg. A Fidesznek február elején lesz kihelyezett frakcióülése Siófokon, és ott tekintik át ezeket. Egyelőre műhelymunka folyik - jegyezte meg.
A nagy rendszerek megújításával kapcsolatban azt mondta: az "erősen" befolyásolja majd a parlamenti törvényhozási tempót jövőre, amit ő személy szerint szeretne növelni.

Arra a kérdésre, hogy 2011-től kéthetente hoz-e majd döntéseket a Ház, Lázár János azt válaszolta: a házelnöknek vannak erre vonatkozó elképzelései, és a frakció maximálisan támogatja Kövér Lászlót abban, hogy az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján vizsgálják felül az Országgyűlés munkáját.

"A választási kampányban megígértük, hogy az ellenzéki jogosítványok minden héten érvényesülnek, ehhez szeretnénk magunkat tartani. Azt a jogot, hogy az ellenzék számon kérjen, kritizáljon, inkább erősíteni kell" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, a parlamenti munka racionalizálható, újragondolható.

Az általa elrendelt bennülési renddel kapcsolatban úgy fogalmazott: "van, ami nem sikerült tökéletesen". Megjegyezte, hogy ennek ellenére a szabály fennmarad. (Október 4-től él a Fidesz-frakcióban az a szabály, amely szerint a parlamenti viták alatt, egészen a plenáris ülés végéig mintegy 70 fideszes képviselőnek, az előterjesztőknek és az adott kabinethez tartozóknak kötelező a jelenlét az ülésteremben.)

Közölte, a hiányzás miatti bírságokból több millió forint gyűlt össze, amelyet karitatív célokra utaltak át. "Próbálok emberségesen közelíteni, de a parlament tekintélyét azzal is vissza kell adni, hogy itt kell lenniük a képviselőknek" - fűzte hozzá.

Az elmúlt fél évről szólva azt mondta: voltak stílusbeli, kommunikációs hiányosságok, ugyanakkor a stratégiával és minden egyes elfogadott törvénnyel teljes egészében egyetért. Szerinte nincs olyan kormánypárti képviselő, akinek a kabinet által követett stratégia "lelkiismereti problémát" okozna.

Az országot újjá kell szervezni, ebből az elvi célkitűzésből minden technikai lépés levezethető - mondta Lázár János, közölve: az elmúlt 20 év után történelmi tettet hajtott végre a Fidesz-kormány azzal, hogy a közteherviselésbe bevonta azokat, akiknél van pénz.

"Amit az elmúlt fél évben tettünk, nagyrészt az örökölt gazdasági helyzetnek a kezelése volt" - emelte ki a politikus, aki szerint egy válságban és az összeomlás felé gyorsvonati sebességgel haladó országot kaptak örökül az MSZP-től; ahhoz, hogy ezt a helyzetet kezelni tudják, vészforgatókönyvet léptettek életbe.

Úgy fogalmazott: "amikor egy emberre rá akar dőlni egy épület, nem nagyon van ideje azzal foglalkozni, hogy az oszlop, amivel megtámasztja, le van festve vagy nincs". A stílus, a szépészeti kérdések az összeomlás határán nem nagyon számítanak - érzékeltette.

A kormányoldal másik hiányosságának Lázár János azt tartja, hogy az intézkedések kapcsán a társadalom időnként "csak kapkodta a fejét".

Úgy vélekedett: a kormány és a frakció kommunikációjára lényegesen nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy az emberek megértsék a lépéseket, "el kell magyarázni az embereknek, mi történik az országban". Erősebb, hatékonyabb, alaposabb kommunikációra van szükség - összegzett.

Megjegyezte: az oktatást, az egészségügyet, önkormányzatokat és a szociális szférát is csak jelentős kompromisszumokkal lehet majd átalakítani. Szerinte ezeket az átalakításokat a Gyurcsány-kormány egy felvilágosult abszolutizmus jegyében akarta megvalósítani, ők azonban nem akarnak e hibába esni.

Az MTI kérdésére Lázár János a médiatörvényről azt mondta, a gyakorlati életben dől majd el, hogyan működik az új szabályozás, amelytől átláthatóbb, tiszta viszonyokat remél. "Kizárt dolog, hogy legyen cenzúra, ez mese. (...) Egy okos politika sosem gondolkozik cenzúrában, mert az kitermeli az ellenkultúrát" - mondta.

Olvasóink írták

 • 15. gjozsi88 2010. december 22. 12:12
  „load!
  Erre akartam felhívni a figyelmet!
  Ugyanis a mi alap problémánk sem az államforma, hanem a gazdaság, államháztartás kérdése....!”
 • 14. Primax 2010. december 22. 07:43
  „Tolvajok.”
 • 13. load 2010. december 21. 21:32
  „11. gjozsi88
  De mindez nem az államforma miatt van.
  A parlament minden évben precízen meghatározza a királyi család költségvetését - azt általában többen sokallják, mások többet adnának nekik - a költségvetést ott is a politikusok állítják össze.
  A 2008- as válág idején itthon is sokan presszionálták a magyar kormányt, hogy költekező, "gazdaság élénkítő " csomagot fogadjon el.
  Gyurcsány inkább ellenállt és szerződést kötött az IMF-fel.
  A magyar államháztartási hiány 3, 6% lett a Brit 12%-al szemben.”
 • 12. meir 2010. december 21. 19:22
  „8-aska!!
  -es mond mar hogy mi is legyen az osszes tobbi Nem kereszteny vallas hivoivel???”
 • 11. gjozsi88 2010. december 21. 18:51
  „kolombela
  7!
  "Van bizony: Jó példa erre Nagy-Brittania."

  Akik legalább akkora gondban vannak, mint mi........nyakig adósság, magasabb munkanélküliség, mint nálunk...stb!
  Tehát nem attól lesz jobb, milyen az államforma......!”
 • 10. Maori 2010. december 21. 18:31
  „A hétvégére + 8 fokot jósolnak a meteorológusok, tehát a Duna nem fog befagyni. Így nézhetem a karácsonyi műsort, s nem a Duna jegén a koronázást. Mégis van isten!”
 • 9. öszödiböszme 2010. december 21. 16:46
  „8.Talán nem kéne személyeskedni egyrészt. Másrészt ha valamit nem jól értelmezel, akkor kérdezz. Én pedig a sötét középkorba kívánlak. Tudod a középkor a Kelet Római Birodalom bukásától/476/ kezdődik. Tehát lángelméjű kolombela gyönyörű jobbágy sorba kívánlak!! Mivel a papság elnyomta a tudást, a fejlődést ezért hívták annak. Tehát ne személyeskedjél csíra!”
 • 8. kolombela 2010. december 21. 16:22
  „6. hozzászólás öszödiböszme 2010.12.21. 15:58
  A helyzet az, hogy a Szent István-i "alkotmány" (ami Imre hercegnek adott tanácsok) és a szent korona tan tartalma, a mai napig megállja a helyét. Úgyhogy szó sincs sötét középkor. Sötétség csak egyesek fejében és lelkében létezik, sajnos.”
 • 7. kolombela 2010. december 21. 16:19
  „3. hozzászólás Imcsi 2010.12.21. 12:28
  Van bizony: Jó példa erre Nagy-Brittania.”
 • 6. öszödiböszme 2010. december 21. 15:58
  „Út a sötét középkorba. Főszerepben a zsebdiktátor és még hű csicskásai!!”
 • 5. amalfi 2010. december 21. 13:28
  „Népszavazást!”
 • 4. Patriot 2010. december 21. 12:46
  „Remélem bátran végigvisznek mindent és nem hátrálnak meg a ballib rinyálásoktól, mert akkor egy tapodtat sem lépünk előre.”
 • 3. Imcsi 2010. december 21. 12:28
  „Vízióm van: évekkel ezelőtt visszavitték a parlamentbe a magyar koronát és már akkor viccelődtünk arról, hogy valaki majd fel is akarja próbálni. Most lehet, hogy erre is sor kerül? Van olyan államforma, hogy Alkotmányos királyság!”
 • 2. annobon 2010. december 21. 09:09
  „Jól megmondta reggel az a kopasz alkotmányjogász a tévében, hogy az új alkotmány tervezetében hemzsegnek a műhibák! Az egyik ilyen például az, hogy a nemzetről beszélnek benne ("szerinte nemzeti konzultációnak kell megelőznie"). Szóval azt mondta az ipse, hogy jogilag két különböző fogalom a nemzet és az állam! Az alkotmányt a (magyar) államra kell(ene) vonatkoztatni és nem a nemzetre, mert utóbbiba beletartoznak a határon túli magyarok is. Az meg ugye kicsit vicces lenne, ha a magyar alkotmányt érvényesíteni akarnák külföldön (pl. Szlovákiában)!!
  Mikor ilyeneket hallok, bizony megkérdőjeleződik bennem, hogy ez a kormány tényleg "szakértői"?”
 • 1. fióka 2010. december 21. 08:19
  „zsidó lázár ülj le egyes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MÁV: leszakadt felsővezeték miatt késnek a vonatok az újszászi vonalon

A Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon, Rákoshegy és Rákos állomások között az egyik… Tovább olvasom