Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Lázár: működőképességének határára jutott az állam

A Fidesz frakcióvezetője szerint a magyar állam a működőképességének határára jutott, ezért "politikai mutyik" helyett most egyértelmű döntésekre van szükség.

Lázár János ezt hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján mondta kérdésre válaszolva.

Azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybírók jelölésének tervezett, új rendszerével összefüggésben több civil szervezet aggályokat fogalmazott meg, Lázár János azt mondta: azt kéri a civil szervezetektől, jogvédő szervezetektől, hogy arról is alakítsanak ki véleményt, hogyan létezhet az, hogy egy jól működő demokráciában hiányzik két alkotmánybíró, és nincs például elnöke a Magyar Televíziónak, valamint az Állami Számvevőszéknek sem.

(Civilek múlt csütörtöki közleményükben azt írták: az alkotmánybírák jelölésére vonatkozó szabály megváltoztatása rombolja a bírói testület függetlenségét. Az alkotmányról, valamint az Ab-ról szóló törvények módosítását kezdeményező, az Országgyűlésnek múlt hétfőn benyújtott fideszes javaslat szerint az Ab tagjaira az országgyűlési képviselőkből álló nyolctagú jelölőbizottság tenne javaslatot, a testület, "igazodva a választópolgárok akaratából létrejött parlamenti arányokhoz, biztosítja a politikai egyeztetések lefolytatásának megfelelő kereteit".)

A magyar állam a működőképességének a határára jutott, "mondhatni működőképtelenségbe sodorta a Gyurcsány-korszak", ezért a Fidesznek lépnie kell: "politikai mutyik" helyett most egyértelmű döntések lesznek - húzta alá a frakcióvezető.

"A nemzeti együttműködés jegyében nekünk az az érdekünk, hogy nagyon magasan kvalifikált, a szakmai világban elismert, jó hírnévnek örvendő, respektált alkotmánybírók legyenek, akiknek a szakmai felkészültségéhez kétség nem férhet" - hangsúlyozta.

Lázár János beszámolt arról is, hogy megkezdődtek azok az egyeztetések, amelyeknek lefolytatására Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök kérte meg őt.

A Fidesz június 25-én délig meg fogja tenni a jelölését. Ezen időpontig a frakció több alkalommal tárgyal majd, a jelölés után pedig június 28-án "fogunk élni a végső döntés lehetőségével és jogával" - fejtette ki.
Közölte: sürgetik az Országgyűlést, hogy minél hamarabb pótolja a hiányzó alkotmánybírókat, és hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságát is válassza újra.

Június 29-ére és 30-ára tűzte ki az államfőválasztás időpontját Schmitt Pál - erősítette meg múlt szerdai közlését a házelnök a parlamentben hétfőn. Schmitt Pál közölte, hogy az első ajánlás benyújtásának határidejét június 25-én, pénteken 12 órában állapítja meg.

Olvasóink írták

  • 1. HR_XAR 2010. június 14. 19:20
    „Bagoly mondja ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom visszaküldte a kormánytisztviselőkről szóló törvényt

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a… Tovább olvasom