Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Lázár: megszorítást nem, igazságosságot viszont tartalmaz a Széll Kálmán Terv

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség kiáll a Széll Kálmán Terv mellett, és a megvalósításával kapcsolatos törvényjavaslatokat maximálisan támogatni fogja a parlamentben, az ország legnagyobb gondjának ugyanis az eladósodottságot tartják - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: megszorításokat nem támogatnak, igazságos lépéseket viszont ki fognak kényszeríteni.

A politikus szerint azt nem lehet megszorításnak nevezni, ha "megkérdezzük azt, hogy egy negyvenéves rendőr miért kap 200 ezer forint nyugdíjat", ha "megkérdezzük huszonéves, életerősnek tűnő fiatalemberektől, hogy miért van rokkantnyugdíjuk", vagy ha "megkérdezzük azt, Magyarországon hogy van az, hogy 85 százaléka a tömegközlekedést igénybe vevőknek kedvezménnyel utazik".

Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető kiemelte: igazságos lépésnek tartják a nyugdíjkedvezmények megszüntetését, azt, hogy a szociális támogatásért cserébe dolgozni kelljen, valamint azt is, hogy a tömegközlekedés "végre olyan legyen, ami pontos, hatékony és alkalmas arra, hogy segítse az embereket".

Az oktatást, az egészségügyet és az önkormányzati szektort érintően, amelyek strukturális átalakításai csak részben tartoznak az adósságrendezés kérdéséhez, a jövő héten megkezdődnek a szükséges törvény-előkészítő egyeztetések a frakció és a kormány között - közölte.
Lázár János emlékeztetett, 2002-ben 8.300 milliárd forint volt az államadósság, ma pedig - árfolyamtól függően - 20-21 ezer milliárd forint.
A hétfői frakcióülésen az ezzel kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdés az volt, hogy ki a felelős ezért - idézte fel, hangsúlyozva, hogy az államadósság növekedésének felelőseit meg kell nevezni, a felelősséget meg kell állapítani, és ha ehhez újabb törvényekre van szükség, készek azokat benyújtani. A képviselőcsoport azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a kormány is teremtse meg minden adat és információ nyilvánosságra kerülésének lehetőségét - fűzte hozzá.
A frakcióvezető kitért arra is, hogy a Széll Kálmán Tervvel összefüggésben a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja is kezdeményez majd társadalmi egyeztetést érintett szervezetekkel, például a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel.

A Széll Kálmán Terv ellenzéki fogadtatásával kapcsolatban azt mondta: az ellenzéki pártoknak kutyakötelességük, hogy közreműködjenek az adósságcsökkentési eljárásban.

Arra a kérdésre, felmerült-e, hogy a devizahitelesek segítése érdekében rögzíteni kellene a devizaárfolyamokat, Lázár János úgy reagált, olyan megoldást kell kialakítania a kormánynak, amely egyszerre két célt szolgál: azokat kell segíteni, akiket közvetlenül veszélyeztet a kilakoltatás lehetősége a bedőlt devizahitelük miatt, az azonban nem fordulhat elő, hogy emberek százezrei azért ne fizessenek közműdíjakat, lakbéreket, banki törlesztőrészleteket, mert másoknak nem kell fizetnie. Egy tartósan fennmaradó kilakoltatási moratórium hozzájárulhat a fizetési morál folyamatos romlásához - figyelmeztetett. Lázár János tudomása szerint több lehetőségen dolgozik a kabinet, amelyek között a devizaárfolyamok kérdése ugyanúgy felmerült, mint a hitelek, illetve az ingatlanok rendezésének sorsa, döntés azonban még nincs.

A Széll Kálmán Terv részeként ismertetett rezsiköltség-befagyasztást firtató felvetésre a frakcióvezető rámutatott: a kát-rendszer (kötelező áramátvételi rendszer) megváltoztatása része a kérdésnek, hiszen a távhődíjakról is szó van. Utóbbi hatósági árassá tételét a parlament már tárgyalja - emlékeztetett, hozzátéve, hogy ez egy lehetőség más közműszolgáltatásokkal kapcsolatban is.

Szólt a gyógyszerkasszáról is, és elmondta, nehéz küzdelemre számítanak. Meg kell vizsgálni szerinte, hogy bizonyos gyógyszerek miért drágábbak Magyarországon, mint a környékbeli országokban. Nyilván azért, mert visszaélések vannak ezen a piacon - vélekedett, hozzáfűzve, hogy akár a gyógyszerkereskedőkkel szemben is szabályokat kell alkalmazni. Fel kell rúgni az érdekviszonyokat - fogalmazott Lázár János.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Maori 2011. március 04. 18:52
  „Mir!

  És még is csak kevesen veszik igénybe. A többségük tovább szolgál. Miért? Mert megbecsülik őket! Anyagilag is, erkölcsileg is.
  Nálunk a narancsosok most állnak bosszút a rendőrségen, mert 2006-ban nem az általuk feltüzelt csöcselék mellé áltak, hanem az eskühöz hűen, a Magyar Köztársaság Kormánya mögé. Azon törvények értelmében, melyek kidolgozásában, elfogadásában a fityesz keze is benne volt.”
 • 55. Eva- 2011. március 04. 14:16
  „A szent korona(tannal) vegyítve.

  ezen rágódhatunk.
  Más ugyse jut!”
 • 54. Jandex 2011. március 04. 13:48
  „Nem ide tartozik de isteni jót röhögtem,azt mondja a szájer:világraszóló XXI. sz.-i lesz az új alkotmányunk.ÁÁÁÁÁÁÁÁ”
 • 53. mir 2011. március 04. 06:52
  „Maori

  Aki annyi időt lehúz a légióban az meg is érdemli láttam jópár doku filmet róluk hááát elég kegyetlen.”
 • 52. Jandex 2011. március 04. 05:47
  „Válságvers 2011-re ! /a megszorítások miatt csak két soros/
  Csiribiri, csiribiri, jó Isten,
  nemhogy ló..sz, ló sincsen.
  Thx. 2/3 !”
 • 51. load 2011. március 04. 02:02
  „49. Maori
  Igazad van.
  A korhatár előtti nyugdíjazás akár rendben is lenne, ha nem éppen néhány hónapja intézte volna el a Fidesz a nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjazását.
  Csak azért, mert korábban ezt megigérték.
  De mi van, ha a rendvédelmi szerveknél a kedvezményes korhatár az alacsony fizetést kompenzálta, mint ahogy azt Losba is leírta?
  Ki megy akkor rendőrnek?
  Hogy lesz ebből minden faluban rendőrőrs?
  Hogyan lesz az utcán több rendőr, és nagyobb közbiztonság?”
 • 50. pozan13 2011. március 03. 21:20
  „"Jandex"
  Még csak annyit mondanék, hogy vállalkozóhoz tisztelet a kivételnek bemegy az ember vásárolni, és a titkos jelszó az, hogy "nem kérek számlát" innentől kezdve kérdem én hova megy a pénz, ki adózik rendesen, én nem védek senkit, de szerintem túl átlátszó az a törekvés, célpontnak állítunk ki egy bizonyos réteget, és a többi nem adózóról nem beszélünk, pl. ki beszél arról, hogy a kissebbség által a lomiból meggazdagodott segélyért Mercivel sorban álló emberek mennyi adót fizettek be?”
 • 49. Maori 2011. március 03. 20:51
  „Tisztességes bért kellett volna adni, s akkor nem lenne ez a cirkusz.
  Érettségivel és két éves rendőriskolával annyi a kezdő fizetése, mint egy nyolc osztályos segédmunkásnak. 25 évvel később kevesebb a fizetése egy, az Audiban hengerfejcsavarokat huzkodó betanított munkásnak. Valóban így van ez rendjén?”
 • 48. Losba 2011. március 03. 20:45
  „..."Sajnos nagy árat fog fizetni a társadalom (mégpedig pénzben kifejezhető és összegszerüsíthető, kimutatható árat). Ki jön majd tűzoltónak, rendőrnek, stb...? Miért jönnek majd? Mert biztos állás. Majd kiképezzük őket (mármint a társadalom a saját pénzén, közpénzen), ők majd addig maradnak, míg nem jön valami jobb. És ha lesz valami jobb, mérlegelés nélkül venni fogják a kalapjukat, és mennek el. Ugyan miért is maradnának? Korkedvezményes nyugdíj miatt? Nem lesz. Illetmény miatt? 85-95 ezerért dolgozzanak? Nem fognak. Az elmentek helyett újakat kell kiképezni majd, akik abban a pillanatban pattannak majd, ahogy tudnak. "

  Az idézet - innen származik, szerintem érdemes elolvasni az egész kommentet:
  http://www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1320-a-kormany-gazdasagi-tervei.html#comments
  a hozzászólás címe : Csak egy gondolat”
 • 47. Jandex 2011. március 03. 20:34
  „46. pozan13 2011.03.03. 19:47
  Én tudok neked mondani olyan "vállalkozókat" akik valóban minimálbérre jelentik be a rabszolgáikat de 300 Ft/ó -t fizetnek ki függetlenül attól,hogy milyen műszakban vagy munkaszüneti napon dolgoztatják őket,jelszó:akinek nem tetszik holnap már ne is jöjjön van helyette ezer másik!!!
  Kormányunk hasonlóan fog bánni a rokkantnyugdíjasokkal,mivel nem létező munkahelyre irányítja őket,esetleg 2-3 infarktus után lehet menni gátat építeni!/már ha kiér a gátig a szerencsétlen/
  Thx. 2/3 !!!”
 • 46. pozan13 2011. március 03. 19:47
  „Ismét itt egy réteg akibe bele lehet rúgni, hurrá, nézzetek körül, hány BM-es kis ember jár AUDIVAL stb. dolgozni, és hány minimálbéren élő az éhhalál közelében járó vállalkozó rázza a rongyot, új ház, negyedévente nyaralás, a beosztottak minimálbérre bejelentése a többi megegyezés szerint zsebbe, ja ez nem baj mi, ez senkit sem zavar, ebből nem származna adóbevétele az országnak, vagy ez megint olyan téma amiről nem beszélünk?”
 • 45. xo17zy 2011. március 03. 18:04
  „"44. Maori 2011.03.03. 17:48 A franciák...."
  Esetleg földjutalmat ne adjunk nekik, mint a rómaiak?
  Ebben az országban pedig a munka (bármely munka) megbecsüléséről ne is beszéljünk!”
 • 44. Maori 2011. március 03. 17:48
  „A franciák a Légióban szolgáló idegeneknek öt év után államolgárságot, 15 év után szolgálati nyugdíjat adnak. Civil szakmát és munkahelyet biztosítanak a nyugdíjba vonulóknak. Azt gondolom, ezt hívhatjuk megbecsülésnek.”
 • 43. annobon 2011. március 03. 17:46
  „Köszönöm a nyelvtani korrekciót a címben! (35-ös hozzászólásom)”
 • 42. szabo1936 2011. március 03. 17:30
  „A katonak nem csak Mo menek nyugdijba 20 ev szolgalat utan.Ez mar egy igen regi szokas a Romai Legiotol szarmazik ahol a veteranokat 20 ev utan foldjutalomal nyugdijaztak.En 21 evi szolglat utan mentem nyugdijba 42 evesen.(US Army) De utana meg elmentem dolgozni amig 65 eves koromig igy most 3 nyugdiajat szedek be havonta.”
 • 41. xo17zy 2011. március 03. 17:06
  „41. eheh "...szidjátok a katonákat, rendőröket, tűzoltókat a tieiteket!!! fáj, és irígykedtek, hogy 40 évesen nyugdíjas lehet! de ha baj van mit kiabáltok először???? rendőrt, katonát, tűzoltót!!!! nyáron árvízkor kit hívtatok??? a vörösiszapkor kire vártatok..."

  Ha vakbélgyulladásod van, kihez mész? (Orvos)
  Ha eltörik a vízvezetéked, kit hívsz? (vízvezeték szerelő)
  Ha kiég a putriban az elektromos rendszer, kit hívsz? (villanyszerelő)
  Ha kizárod magad az ajtón, kit hívsz? (lakatos)
  Ha fullad a gyerek este, kit hívsz? (gyermekorvos)
  Ha a strandon beesik a kölyök a medencébe, kit hívsz? (úszómester)
  Ha lerohad a verda az M1-esen, kit hívsz? (autómentő)
  ...........
  lehetne folytatni. Egyik sem megy 40 évesen nyugdíjba. Minden szakma fontos.

  (A politikusokról megegyezik a véleményünk.)”
 • 40. Maori 2011. március 03. 16:12
  „Az ám az igazság, hogy a szomszéd kertje csak zöldebnek tűnik, mint amilyen valójában. Aki nem élt benne, nem csinálta, úgy sem érti, pláne ha még bűnbakot is csinálnak belőlük. Egy dolog biztos, attól hogy elveszik a korkedvezményes nyugdíjat a hivatásos állománytól, senki fizetése, nyugdíja nem lesz több. Sőt, az államadóság sem fog egy fikarcnyit sem csökenni. A változás majd az lesz, s ezt persze mindenki érezni fogja, hogy rosszabb lesz a közbiztonság. Még többször fordítják majd el a fejüket, csukják be a szemüket. Ahogy anno egy tanárom mondta volt, ennyi pénzért a legjobbak vannak itt. Nem lesznek 50-60 éves rendőrök, mert már előbb, úgy 30 körül elmennek majd a civil szférába szerencsét próbálni, mert abból amit az állam juttat nekik sem egzisztenciát, sem családot teremteni, fenntartani nem lehet. 20 éve küzd a rendőrség ember hiánnyal, 4500 fő hiányzik, s annak ellenére sem tudták soha feltölteni a létszámot, hogy boldog boldogtalan jöhet. Az állandó fluktuáció ezerszer több pénzbe kerül ennek az országnak, mintha netto százezerrel megemelték volna a béreket. Egy újonc kiképzése, fegyverzettel, ruházattal történő ellátása közel 2,5 millió forint. Majd a kiképzettek fele 5 éven belül elhagyja a testületet. Az ám az igazság, hogy néhány túl iskolázott ember akarja most megváltani a világot. Annyi időt töltöttek az iskolapad helyett a környező kocsmákban, hogy teljesen elszakadtak a valóságtól. A rendőr korkedvezményes nyugdíját semmivel sem lehet igazolni - írja itt egy mérnök úr. Persze hogy ő most 80-100 ezerrel többet visz haza, s ezt a pénzt a nyugdíjasokon, a rokkantakon és betegeken sporolják meg, azt azért tudja igazolni. Lehet itt örülni ezeknek az intézkedéseknek, hisz szép számmal akadnak haszonélvezői, de hiba elfelejteni: egyszer fent, egyszer lent. Mindenki kerülhet ám abba a helyzetbe, amikor nyugdíj előtt csődöl be a munkaadója, s a hatvan éves mérnök úr sem kell ám majd senkinek.”
 • 39. Jandex 2011. március 03. 14:52
  „24. Patriot 2011.03.03. 09:49
  Jártál már Szlovákiában,biztos vagyok benne hogy nem!Ismerősöd sincs aki járt kint,esetleg egy kinti rokon aki elmagyarázza a helyzetüket? Úgy kellett nekik az Euró mint púp a hátukra!/de a legrosszabb,hogy el is hiszed amit leírsz!/”
 • 38. Tavaszanyó 2011. március 03. 14:11
  „Meg lehet úgyis magyarázni ezt a dolgot, hogy a pl: 60 éves rendőr majd nem tud futni és helyette lesznek állástalan fiatalok. DE! A 40x éves nyugdíjas rendőrnek akkor meg a nyugdíjat kell fizetni, de ő adózni nem fog mellette meg lehet még valamit dolgozik is ezzel más szakmunkában érdekelt (pl: ács) fiataloktól veszi el a munkát. A mentősökről miért nem írja egyik szervezet sem, hogy nehéz a munkájuk??? Pedig látnak sok emberi ésszel felfoghatatlan esetet (látványt). Nem az egészségügyben dolgozom. Mi lenne ha mindenki csak tűzoltó és rendőr akarna lenni emiatt???”
 • 37. load 2011. március 03. 13:42
  „36. Stickers
  Ingyen, nagyjából sehol sem.
  De, ha kedveznénnyel, akkor ugyan az a kedvezmény illeti meg a magyar nyugdíjasokat is, mint a helyieket.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: a Széll Kálmán Terv intézkedéseivel legyőzzük az államadósságot

A miniszterelnök szóvivőjének közlése szerint a nemzeti ügyek kormánya talpra állítja "a szocialisták hitelfelvételei miatt padlóra küldött" országot. Tovább olvasom