Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Lázár: meg kell szüntetni a képviselői visszaélések lehetőségét

A képviselői jövedelmek átalakításának egyik legfontosabb momentuma a nyomon követhetőség és az átláthatóság - mondta a Fidesz frakcióvezetője.
A képviselői jövedelmek átalakításának egyik legfontosabb momentuma a nyomon követhetőség és az átláthatóság; meg kell szüntetni a visszaélésnek és a manipulációnak a lehetőségét - mondta a Fidesz frakcióvezetője szerdán délután a Klubrádióban.

Lázár János a rádió Szabad Sáv című műsorában azt mondta, hogy az lenne a kívánatos, ha a jövőben a képviselő ne pénzt kapjon, hanem például egy üzemanyagkártyát, amely ellenőrizhető; ne kapjon lakhatási támogatást, hanem az Országgyűlés hivatala állja az esetleges szállodai költségeket.

"Tehát a visszaélésnek, a manipulációnak a lehetőségét meg kell szüntetni" - hangsúlyozta. A frakcióvezető rámutatott: azt az ellentétet nehéz áthidalni a témában, hogy a választók szerint a képviselők pénze túl sok, míg a másik fél szerint, ha nincs független egzisztenciájuk, akkor sérül a döntési szabadságuk.

Hozzátette: jelenleg egyeztetések zajlanak házon belül a témában. Lázár János véleménye szerint a magyar viszonyoktól nem szakadhat el a képviselők majdani fizetése, de azt is figyelembe kell venni, hogy a közép-európai átlagban a magyar politikusok jóval kevesebbet keresnek.

A műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy megnövelik-e a képviselők fizetését, ha megtiltják nekik, hogy a parlamenti álláson kívül mást is vállaljanak, Lázár János azt válaszolta, "elfogadom azt, ha egy összegszerű vita van, ahhoz egy viszonyítási alapot kell képezni. Ez lehet a magyar átlagkereset, aminek valahányszorosa a parlamenti képviselő éves jövedelme, lehet a kormányzati szférában egy helyettes államtitkári vagy államtitkári fizetés, lehet a közép-európai országok átlaga (...) és a normális középosztálybeli egzisztenciának megfelelő fizetés mellett minden költségtérítésre szánt forint csak átlátható formában mehet".

Az Országgyűlés keddi döntése alapján más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért - a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve - nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól. A fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványát 253 igen szavazattal, 47 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A törvényjavaslaton már csak közvetlenül a jövő hétfői zárószavazás előtt változtathat a Ház. A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége - 30 képviselő - ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt.

A KDNP a kedd délelőtti frakciószövetségi ülésen jelezte, hogy több ponton változtatni kívánnak a javaslaton, mert így azt nem tudják támogatni. A határozathozatalok után hétfőn éjjel még egyeztetett egymással a két kormányzópárt. Rubovszky György az MTI-nek azt mondta, nagyon reméli, hogy a végszavazásra meg tudnak állapodni a vitatott pontokban. Úgy látta, megértésre találtak a Fidesz frakcióvezetőjénél felvetéseik.

A több mint egyórás megbeszélésen jelen volt mindkét kormánypárti frakció vezetője. Rubovszky György azt mondta,: miután ismertették álláspontjukat "bizonyos vitafoszlányok" alakultak ki, majd abban maradtak, hogy a nagyon közeli napokban ismét leülnek egyeztetni.

Olvasóink írták

  • 1. kotorék 2012. április 12. 16:16
    „De meg ám! 47 000 Ft. bruttó egy fillérrel sem több.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: az országgyűlési képviselőség mellett lehetne más foglalkozásokat is gyakorolni

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt szeretné, ha az országgyűlési képviselőség mellett lehetne… Tovább olvasom