Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lázár: kétharmados lesz a földtörvény

A kormány szerdán megtárgyalja az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatot, amely a földdel kapcsolatos alapvető jogokra kétharmados jogszabály megalkotását írja elő.
A kormány szerdán megtárgyalja az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatot, amely a földdel kapcsolatos alapvető jogokra kétharmados jogszabály megalkotását írja elő, így lesz sarkalatos a földtörvény és néhány más jogszabály is - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn, a kormányszóvivői tájékoztatón a Parlamentben.

A tájékoztatót azt követően tartották, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) delegációjával a földtörvény alapvető céljairól. Így arról, hogy a termőföld maradjon magyar tulajdonban, a zsebszerződéseket fel kell számolni, illetve új tulajdon- és birtokviszonyoknak kell létrejönniük - vázolta a tárgyalás tartalmát Giró-Szász András kormányszóvivő.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke kifejtette, hogy stabil birtokviszonyt csak kétharmados törvény eredményezhet. Erről tárgyaltak a miniszterelnökkel, és a tárgyaláson szóba került a birtokpolitika, valamint a mezőgazdaság versenyképességének a fenntartása is.

Lázár János kifejtette, hogy a termőföldnek az uniós vásárlási moratórium lejárta után is magyar tulajdonban kell maradnia. Ezt úgy érik el, hogy a helyi földbizottságok vétó jogot kapnak minden földvásárlásra. Vagyis csak az vásárolhat, illetve vehet használatba termőföldet, akinek azt a helyi termelőkből alakult szervezet megengedi.

A kormány célja az, hogy a nagybirtokok helyett, kis- és közepes gazdaságok jöjjenek létre - tette hozzá az államtitkár. Az állami földek használatára ezek a szabályok nem vonatkoznak.

A kormány az alaptörvény módosítását jövő hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek, amit Lázár János számítása szerint december 17-én fogadhat el a parlament. Ezt követően folytatódik a földtörvény, és néhány újabb jogszabály vitája, így azok már jövő nyáron hatályba léphetnek. Eredetileg 2014 első napja volt a hatálybalépés tervezett ideje.

Olvasóink írták

 • 11. load 2012. november 22. 00:48
  „Lassaan a társaházi lakónyilvántartás is kétharmados lesz.
  Így válik nyilvánvalóvá, az "Alkotmány Asztala"-nak blődsége és hamis, giccses pátosza.”
 • 10. pancser 2012. november 20. 21:45
  „9. rommel2 2012.11.20. 20:00
  Nem fogok energiát pazarolni a macskakaparásodra.
  Másoknak: Ennek az országnak a fejlett hatékony modern mg. az érdeke, nem a náció. Attól hogy a szántó, erdő, rét, vagy gyümölcsös, bármi, osztrák vállalkozóé attól az a föld még magyar. Érdekünk az, hogy a föld használója jól csinálja.”
 • 9. rommel2 2012. november 20. 20:00
  „PANCSER
  TE ILYEN FÖLD NÉLKÜLI PARASZT VAGY ???
  ÚGY OSZTOD ITT AZ ÉSZT . MINT TSZ ELNÖK A KOCSMÁBÓL !!!
  MEGNÉZTED REGGEL A PARASZT MŰSORT OSZT AZTÁN MÁR TE VAGY AZ AGRONÓMUS !!!
  FÖLDET KÖZELEBBRŐL CSAK A JÁTSZÓTÉREN LÁTTÁL ,
  ARRÓL IS KIDERÜLT HOGY HOMOKOZÓ !!!”
 • 8. pancser 2012. november 20. 16:45
  „7. Valaki 2012.11.20. 09:29
  Úgy gondolod, rosszul gondolod, igen jól ismerem néhány megye gazdáit, tudom ki mire képes. elképesztő az amatőrizmus, még ez sem lenne olyan nagy baj, hanem az a nagy baj, hogy még senkinek nem jutott eszébe tanítani őket. Az osztrákok adminisztratív kiszorítása, nem haszon hanem kár. Hozzá nem értőnek nem szabad földet adni akkor sem ha magyar. Pedig mennyinek adtak. Van olyan személy akinek főhercegi nagyságú állami föld van a kezén potom bérletéért, ügyvéd, ki tudja miből élő, stb. és ki ne felejtsem a bankárokat.”
 • 7. Valaki 2012. november 20. 09:29
  „Okos vagy pancser! Gondolom földet eddig csak cserépben láttál! :)))
  Azért azt gúglizd ki, hogy 1945 óta mennyi állami támogatást kapott az osztrák és mennyi támogatást kapott a magyar paraszt!
  A rákosi és kádárkolbászokat nem ér beszámítanod!”
 • 6. pancser 2012. november 19. 22:00
  „3. rommel2 2012.11.19. 18:44
  Megint kapart a vedlett kandúr!
  A mezőgazdasági termeléshez tőke kell meg szaktudás. Ha megvan, elég gazdálkodóból kb 40 ezer összesen. A magyar gazdálkodók fele legalább szakmailag képzetlen, tőkében szegény magyarul csak ártanak a földnek. A szocialista gazdálkodás színvonala messze meghaladta a mai gazdálkodókét, ez tény a többi csak hamuka. A picigazda párt Torgyánnal meg a többivel ..... szóval még csak köszönő viszonyban sem volt a licit a racionalitással. annyi hozzá nem értő gazdát még nem láttam addig amannyi akkor létrejött. Bunkóság hozzá nem értés, pörgyézés, ganajzás, idejétmúlt szlogenek az értékek pusztulása, ez a buta paraszt korszaka
  A mai szakmai irányítás is csak a butaságot nyomja. ez ami a mg-ban van...... még szó sincs rá.
  Nyiltan kimondom, errefelé a színvonal az osztrák gazdáknál van a paraszt csak tanulhat tőlük. Hozzá kell tennem láttam jó magyar gazdákat is, abból van a kevesebb.”
 • 5. Valaki 2012. november 19. 18:55
  „2. vera2012 2012.11.19. 15:53

  A Kubatov lista nemcsak erkölcstelen, hanem törvényellenes is.

  Erkölcsi hulláknak talán nem kéne erkölcsről prédikálni, :))))”
 • 4. Pretorianus 2012. november 19. 18:49
  „verácska, nem szorul itt az országban senki a te sajnálatodra. Főképp nem Németországból...”
 • 3. rommel2 2012. november 19. 18:44
  „EZEK A BALOSOK MINDENT ELADNÁNAK ,
  PERSZE CSAK AZUTÁN HOGY TÖNKRE TETTÉK !!!”
 • 2. vera2012 2012. november 19. 15:53
  „A Kubatov lista nemcsak erkölcstelen, hanem törvényellenes is. A választójog magányügy, senkinek semmi köze hozzá, hogy valaki hova teszi az X-et. Ha a Fidesz ezt minden bizonyíték ellenére tagadja, akkor gerinctelen, gyáva gyülekezet. Inkább maradjon parlagon a szántóföld, ha nem egy fideszes akarja megmüvelni? Ez az egész világon egyedüli, ilyen csak Magyarországon lehetséges. Mindent a hatalomért, de vajon meddig mennek el? Mikor mondja nekik valaki vagy valakik, eddig és nem tovább? Sajnálni való Magyarország.”
 • 1. pozdorja 2012. november 19. 13:26
  „"csak az vásárolhat, illetve vehet használatba termőföldet, akinek azt a helyi termelőkből alakult szervezet megengedi."
  Márpedig a "helyi termelők" a Nagy Állami Földosztás" után eléggé narancssárgák. Szóval ha Kubatov listán van valaki annak nincs föld.
  Csak én érzem ezt furának?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robogótolvaj bandát fogtak a rendőrök Egerben

Egy háromtagú, robogókra és kerékpárokra szakosodott tolvajbandát derített fel a rendőrség Egerben. Tovább olvasom