Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Lázár gyorsétterem-szabályozása nem érintené a sarki gyrosost

Várhatóan még júliusig a parlament elé terjeszti a Fidesz frakcióvezetője azt a javaslatát, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát elsősorban a gyermekek érdekeinek védelméért. Lázár János szerint elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályokat az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.

A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: indítványa szerint a gyorséttermek gyermekeknek szóló kínálata reklámozásában "különös figyelmet kellene fordítani" például a kalóriamennyiségre, a cukorszintre, a zsírösszetételre. Bizonyos kedvezmények csak akkor lehetnének elérhetők, csak akkor járhatna valamilyen ajándék, játék a gyermek számára, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak.

"Csak olyan termékekhez kapcsolódjanak ezek a kedvezmények, amelyek megfelelnek a kormány népegészségügyi céljainak és törekvésének összetételében, minőségében, származásában" - jelentette ki Lázár János. Emellett minden terméken pontosan fel kellene tüntetni az összetevőket, és minden gyorséttermi hálózat üzletében megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztató anyagot kellene elérhetővé tenni.

Lázár János kitért arra is, hogy szerinte speciális eszközökkel arra kell kényszeríteni ezeket az étteremhálózatokat, hogy a különböző népegészségügyi programokat támogassák. Példaként közölte, Hódmezővásárhelyen, ahol polgármester, akkor épülhet McDonald's, ha minimum nyolcmillió forinttal hozzájárulnak a helyi népegészségügyi program azon részéhez, amely arról tájékoztatja a gyermekeket, hogy miért egészségtelen gyorsétteremben táplálkozni.

Nagyon fontos, hogy az állam előírja a kalóriabevitel, a sótartalom csökkentését - emelte ki. Megjegyezte, a szabályok a gyorséttermek esetében nemcsak az élelmiszerekre, hanem az italokra is vonatkoznának.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, a célkeresztben elsősorban a McDonald's és a Burger King van, valamint a közétkeztetés, de például a "sarki gyrosos" nincs. Hangsúlyozta, nem áll szándékában a gyorséttermeket korlátozni vagy betiltani. Olyan szabályokról van szó - tette hozzá -, amelyek Ausztráliában vagy például az Egyesült Államokban kiválóan működnek. Lázár János azt mondta, egyeztetni fog az ügyben érintett étteremláncokkal.

Javaslatának lesz egy másik része is: konzultálni fog az LMP-frakcióval, amely már régóta szorgalmazza, hogy a közétkeztetésben ugyanezek a szempontok érvényesüljenek az egészséges táplálkozás, az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.

Olvasóink írták

 • 12. pancser 2011. június 12. 20:38
  „A pálinkafőzés is hagyomány, de szemlátomást nem csökkenti a jövedéki bevételt, mértékkel nem is egészségtelen a gyümölcspárlat”
 • 11. gjozsi88 2011. június 12. 10:54
  „pancser!
  Mitől egészséges a népi hagyományokon alapuló zsiros magyar konyha???
  Egyszer örizzük hagyományainkat.....majd elkezdünk küzdeni ellene!
  Abszolut konzekvens álláspont!
  Arról nem beszélünk, hogy a házi pálinkafőzés ehhez hogy járul hozzá????”
 • 10. pancser 2011. június 11. 10:25
  „9-hez! Nem szoktam alapból a kormány ellen beszélni. Legyen egészséges ételkínálat, eddig egyetértek. Viszont azzal nem, hogy különbséget teszünk. Magyarországon mások a hagyományok, mint nyugaton, most ne kutassuk miért, mások és kész. A disznótoros még mindig hagyomány, a disznósajt is most akkor érezzük rosszul magunkat? Nem, hagyjuk békén az embereket és bánjunk az étkezéssel egyformán, legyen a házi disznótoros, sarki gyroszos, vagy gyorsétterem. Megjegyzem a gyrosnak semmi köze a magyar konyhához!”
 • 9. klotzild 2011. június 11. 09:12
  „Hihetetlen az egészben, hogy bármilyen intézkedést hoznak mindig ott van, hogy itt bevált, ott bevált, amott bevált.
  Miért nem találnak ki valamit maguktól? Koppintani bárki tud...”
 • 8. Jandex 2011. június 11. 08:52
  „"Csak olyan termékekhez kapcsolódjanak ezek a kedvezmények, amelyek megfelelnek a kormány népegészségügyi céljainak és törekvésének összetételében, minőségében, származásában" - jelentette ki Lázár János.
  Tehát a büdös kölök előtte-utána de lehetőleg közben is igyon az otthon krumplihéjból-szárazkenyérből-cukorból főzött Hungarikumból!
  Ezeknél miért nem feltétel az épelméjűség???/ csak úgy kérdem! :)))/”
 • 7. pancser 2011. június 10. 22:35
  „Janika most lehet, hogy igazad van. A sarki Gyroszos Lázáré!”
 • 6. Agent 2011. június 10. 21:58
  „Hát, ha a sarki giroszos egészséges kajának számít (ezek szerint ugye....), akkor az említett két gyorsétterem salátabáros wellness és dietetika központ....”
 • 5. Contar 2011. június 10. 21:49
  „A "sarki", vagy a "gyrosos" a hangsúlyos ebben?”
 • 4. urbaniastapista 2011. június 10. 21:40
  „Lézer Gyros János.”
 • 3. machers 2011. június 10. 21:36
  „Lázár György fia foglalkozhatna inkább, mondjuk, Hódmezővásárhely adósságával!”
 • 2. lakoss1 2011. június 10. 21:21
  „nem. mszp-s a tulaj,igy hát lesz kire lecsapni...azok úgyis mindig hazudnak,lopnak,csalnak,hisz komunista-maradványok.”
 • 1. janika 2011. június 10. 20:34
  „"sarki gyrosost" miért ott fideszes a tulaj?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszul lett az autójában és meghalt

Rosszul lett, ezért autójával letért az útról egy férfi a Páty és Zsámbék közötti úton péntek… Tovább olvasom