Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Lázár a trafikokat is bezáratná vasárnap

Szatmáry Kristóf felmentést adna az adventi időszakra és Budapest belvárosára. A nonstop trafikok azonban megszűnhetek.
Módosító indítványt nyújtott be csütörtökön Szatmáry Kristóf fideszes képviselő az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló KDNP-s törvényjavaslathoz, amelyben pontosítaná, mely boltok és milyen feltételek mentesülnének a nyitvatartási tilalom alól - írja a vs.hu.

Rogán Antal frakcióvezető már hétfőn bejelentette, bizonyos módosításokkal támogatják a javaslatot, amit át is keresztelnének: nem kötelező zárva tartásnak neveznék a rendelkezést, hanem a vasárnapi munkavégzés tilalmának.

Szatmáry módosítója értelmében nem lenne kötelező a vasárnapi zárva tartás az adventi időszak négy vasárnapján, illetve az év további öt vasárnapján. Az eredeti, KDNP-s javaslatban is kivételt élvező üzletek, például a trafikok is mentességet élveznének, de kiterjesztenék ezt „a világörökségi területen található üzletekre", vagyis Budapest belvárosára nem vonatkozna a tilalom.

A KDNP eredeti javaslata megengedte volna a vasárnapi nyitva tartást a 400 négyzetméternél kisebb boltoknak, ha azokban a többségi tulajdonos, vagy családtagjai dolgoznak. Ezt Szatmáry 200 négyzetméterre szállítaná le, de megengedné, hogy ne csak a többségi tulajdonos, hanem a legalább egyötöd részt birtokló személy vagy családtagjai is dolgozzanak.

Ez megnyithat egy kiskaput is, hiszen ha valaki egyik alkalmazottjára íratja a cég 20 százalékát, akkor nyitva maradhat vasárnap is.

A vasárnapi zárva tartást előíró törvényjavaslathoz érkezett egy másik kormánypárti módosító is, amelyet Szatmáry mellett Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez. Ez törölné a kivételezett - tehát vasárnap is nyitva tartható - üzletek sorából a dohányboltokat, vagyis megszűnnének a nonstop trafikok, hiszen este tíz és reggel hat közt, illetve vasárnap be kellene zárniuk. Az indoklás szerint a munkavállalók védelme mellett „egészségpolitikai megfontolásokból" sem érdemes kivételt tenni velük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polt: az ügyészség szabályozása és működése megfelelő

Polt Péter legfőbb ügyész a Velencei Bizottság véleményét idézve mondta mindezt egy szakmai fórumon. Tovább olvasom