Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Lázár: a magyar kormány baráti segítséget vár az Egyesült Államoktól

Kiemelte, jelenleg arra a kérdésre, hogy kiket és miért tiltottak ki, csak az tud válaszolni, aki elrendelte az intézkedést. Az ideiglenes amerikai ügyvivő szerint a kormány tudhatja, hogy kikről van szó.
Az MSZP írásbeli kérdéssel fordult a miniszterekhez

Az MSZP írásbeli kérdéssel fordult a miniszterekhez, hogy az alájuk tartozó kormányzati tisztségviselőket érinti-e az amerikai beutazási tilalom.

Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának tagja hétfőn közleményben tudatta az MTI-vel, azzal a kérdéssel fordult a kormány összes miniszteréhez, hogy "az Ön által vezetett minisztérium, vagy az alá tartozó háttérintézmények bármely kormányzati tisztségviselőjét értesítette az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról?"

Az ellenzéki politikus szerint amíg nem világos, kik az amerikai beutazási botrány érintettjei, a korrupció bélyege ott ragad a teljes magyar kormányzaton. Az érintett kormányzati személyek kilétének tisztázása nemzeti érdek - tette hozzá.

Mesterházy Attila közölte azt is, Demeter Mártával (MSZP) közösen kezdeményezik a keddi külügyi bizottsági ülés napirendjének kiegészítését a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium beutazási tilalomról szóló tájékoztatójával.

Az ideiglenes amerikai ügyvivő megerősítette, hogy hat magyar kormányzati tisztviselő beutazását tiltották be.

A diplomata az amerikai nagykövetség által szervezett beszélgetésen felidézte: először október 6-án vették fel a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM) az ügyben. Az ügyvivő akkor Magyar Levente államtitkárral beszélt, neveket - mint mondta - nem adott át, de jelezte, hogy közvetlenül megkeresik az érintetteket.

André Goodfriend közölte: ez az ügy alapvetően az érintettekre és az amerikai kormányra tartozik, de nem akarták, hogy a fejlemények később váratlanul érjék a KKM-t. Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is tárgyalt, és ugyanarról tájékoztatta, mint korábban az államtitkárt.

Az ügyvivő emlékeztetett: aztán múlt csütörtökön megjelent a Napi Gazdaság online cikke, amelyre a nagykövetség reagált, pénteken háttérbeszélgetésen válaszolt a diplomata a kérdésekre. Azt megelőzően a KKM kérte, hogy tájékoztassa a külügyminisztert a helyzetről.

André Goodfriend elmondta: sosem adják ki azok nevét, akikkel kapcsolatban úgy döntenek, hogy nem engedik be őket az Egyesült Államokba. Azért értesítették az ügyben az érintetteket, hogy ne fordulhasson elő: akkor derül ki, hogy nem léphetnek be az országba, amikor megérkeznek - magyarázta.

Hangsúlyozta: jelenleg hat érintettről van szó, de ez a szám változhat, és mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal.

Azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap úgy nyilatkozott: nem tudja eldönteni, hogy "ez most vicc, vagy komoly", az amerikai diplomata kijelentette: nincs okuk ilyesmivel viccelődni.

André Goodfriend az ügyben érintett cégekről nem adott tájékoztatást.

A Napi Gazdaság internetes oldalán csütörtökön azt írta: több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat van, erre válaszul több magyar beutazását korlátozták az amerikai hatóságok. André Goodfriend úgy reagált, hogy nem tud adóhatósági vizsgálatokról, beutazási korlátozásokat pedig azok ellen hoztak, akik korrupcióban érintettek vagy abból hasznot húztak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján közölte: azt várja az amerikai kormánytól, hogy bocsássa a magyar fél rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján megfogalmazta korrupciógyanúját. Kiemelte: ha az amerikai kormány ezt nem teszi meg, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben. A külgazdasági és külügyminiszter szombaton kijelentette: az amerikaiak kormánytagokat nem tájékoztattak arról, hogy ne utazhatnának az Egyesült Államokba.

Fodor vizsgálóbizottság felállítását javasolta

A független Fodor Gábor azt javasolja, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja ki az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalom ügyét. Ezt a politikus jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Liberálisok elnöke indoklásként azt mondta, hogy az ügyben mindenki nagyon homályosan fogalmaz, de az biztos, hogy "botrány van" és ennek olyan magyar magánszemélyek az érintettjei, akik "úgy tűnik, hogy köthetőek a kormányzathoz".

A testület többek között azzal foglalkozna, hogy kiket érint az ügy, milyen korrupciós vádak érték ezeket az embereket és milyen további vizsgálatokat indulnak az Egyesült Államok által bemutatott bizonyítékok alapján.

A testületbe a Fidesz három, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a függetlenek egy-egy főt delegálnának, az elnököt a függetlenek adnák - közölte.

Korábban írtuk:

A magyar kormány az Egyesült Államok stratégiai partnereként, barátjaként azt várja, hogy a kritikák megfogalmazása mellett, de konstruktív légkörben beszéljék meg az Egyesült Államok által magyar állampolgárokkal szemben meghozott beutazási tilalom ügyét - mondta Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.

Lázár János kiemelte: csak az tud válaszolni arra, hogy kiket és miért tiltottak ki, aki elrendelte az intézkedést. A magyar kormánynak erről nincs információja.

Szólt arról, hogy a kormány kiemelten kezeli a magyar-amerikai kapcsolatokat, s noha voltak különböző minőségű és mélységű viták, azokat mindig sikerült a baráti viszony megőrzésével rendezni.

Kiemelte, hogy a kormány értetlenül áll az Egyesült Államok lépése előtt. Nem vitatják annak jogszerűségét, de segítséget kérnek ahhoz, hogy megismerjék az ügy hátterét. Lázár János azt mondta: ha továbbra sem kapnak információkat, ez az ügy a következő hetekben, hónapokban a magyar-amerikai barátság megmérgezésére, tönkretételére is alkalmas lehet.

Beutazási tilalom: összeült a nemzetbiztonsági bizottság. Fotó: MTI (galéria)

A miniszter egyetértett abban, hogy vizsgálatra van szükség, de kérdés hogy ki ellen. Mint megjegyezte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felettes szervének, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs információja arról, hogy a NAV-nál felmerült volna bűncselekmény gyanúja. Mint mondta, hírbe hozták a NAV vezetőjét, de nincs hiteles információ arról, hogy a hivatal dolgozói érintettek lennének. Hozzátette: az amerikai jogrend lehetőséget ad arra is, hogy valakit indoklás nélkül tiltsanak ki.

A miniszter az ülés után arról beszélt újságíróknak: egy érintettnek nem kell tájékoztatnia a kitiltásról munkaadóját, s olyan helyzet is előállhat, hogy vele sem közlik az indokot. Leszögezte azt is: kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok érintettsége minden kétséget kizáróan cáfolható. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy úgy tiltanának ki bárkit, hogy abba politikai szempontok is vegyülnek.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára elmondta: október 6-án jelezte André Goodfriend, a budapesti amerikai követség ügyvivője, hogy hiteles értesülések alapján az Egyesült Államok úgy döntött, tíznél kevesebb magyar állampolgár számára megtiltják a beutazást. Október 13-án Szijjártó Péter külügyminiszter magához kérette az ügyvivőt, aki akkor sem közölte az érintettek nevét, rangját, hivatali beosztását. A sajtóban megjelentek nyomán André Goodfriend kiállt a nyilvánosság elé, ezután október 17-én újfent bekérették a KKM-be. A tárca azt kérte, hogy a hatósági intézkedések megtétele érdekében adja át az információkat. Ezt az ügyvivő tudomásul vette, azóta is várják az amerikai tájékoztatását.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a ülésen azt mondta: egyelőre vélelmezésekről van szó, a magyar jog szerint nem látja alapját az ügynek. Hozzátette továbbá, hogy korábban amerikai jogászoktól nem érkezett panasz a magyar hatóságokra.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára kiemelte a két ország közötti rendészeti együttműködést, közös nyomozócsoportjukat, s hozzátette: ezekben a szervekben eddig nem utaltak erre az ügyre. Kitért továbbá arra is, hogy teljes egyetértésben zárták le a közelmúltban a fajvédő konferenciával összefüggésben amerikai állampolgárokat érintő intézkedéseket.

Az ülésen több képviselő, köztük Molnár Zsolt MSZP-s bizottsági elnök felvetette, hogy a magyar kormány milyen módon tudná vizsgálni a köztisztviselői, állami tisztviselők körének érintettségét. Az LMP-s Szél Bernadett, valamint a DK-s Vadai Ágnes - aki nem tagja a bizottságnak - arról beszélt, nyilatkozatot kellene az állami apparátusban dolgozókat, hogy érintettek-e.

Szél Bernadett felvetette továbbá, hogy a NAV nem először került korrupciós botrányba. Úgy véli, az, hogy a NAV vezetője nem nyilatkozik, nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért Vida Ildikónak mielőbb reagálni kellene az őt ért vádakra.

Beutazási tilalom: összeült a nemzetbiztonsági bizottság. Fotó: MTI (galéria)

Vadai Ágnes úgy fogalmazott: az ügyben a kormány "nem áll a helyzet magaslatán". Felvetette továbbá, hogyan lehetséges, hogy egy október 6-án kezdődött ügy "hogyan landolhatott" a Századvégnél. Hozzátette: az amerikai jog szerint egy ehhez hasonló ügyben nem csak a nevek, hanem maga az eljárás is titkos. Ezért úgy véli, a magyar állami körökből szivárgott ki az információ.

A jobbikos Mirkóczki Ádám azt mondta: a beszámolótól nem lettek "túl okosak". Felvetette, hogy milyen összefüggés lehet a lehallgatási botrány és a mostani ügy között. A szolgálatok és minisztériumok képviselői azt mondták: a két ügy között nem tudnak összefüggést.

Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő, az Együtt-PM politikusa - aki nem tagja a bizottságnak - az ülést követően azt nyilatkozta: kezdeményezni fogja, hogy a legfőbb ügyész saját hatáskörében kérje ki azokat a nemzetközi, az amerikai állam birtokában lévő dokumentumokat, amelyek fényt deríthetnek az ügyre.

A fideszes Gulyás Gergely a Parlament folyosóján fideszes politikusok érintettségével kapcsolatban azt válaszolta: ha a Fideszből valaki érintett lenne, akkor kellene azzal a pártnak is foglalkoznia, de, mint mondta, erről semmilyen információja sincs és ezt kizártnak is tartja.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke szombaton hívta össze a testületet, miután a Napi Gazdaság internetes oldalán csütörtökön azt írta: több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat van, erre válaszul több magyar beutazását korlátozták az amerikai hatóságok. André Goodfriend úgy reagált, hogy nem tud adóhatósági vizsgálatokról, beutazási korlátozásokat pedig azok ellen hoztak, akik korrupcióban érintettek vagy abból hasznot húztak.

Korábban írtuk:

A magyar kormány az Egyesült Államok stratégiai partnereként, barátjaként azt várja, hogy a kritikák megfogalmazása mellett, konstruktív légkörben beszéljék meg az Egyesült Államokkal a magyar állampolgárokkal szemben meghozott beutazási tilalom ügyét - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.

Fotók

Lázár János kiemelte: jelenleg arra a kérdésre, hogy kiket és miért tiltottak ki, csak az tud válaszolni, aki elrendelte az intézkedést. A magyar kormánynak erről nincsenek információi. Hozzátette: egyetlen kormányzati tisztségviselőt sem tájékoztattak arról, hogy kitiltották volna az Egyesült Államokból.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta: André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője sem az érintettek nevét, rangját, hivatali beosztását nem közölte a külügyi tárcával.

Beutazási tilalom: összeült a nemzetbiztonsági bizottság. Fotó: MTI (galéria)

Az Index cikke szerint a DK-s Vadai Ágnes az ülésen azt mondta, ha igaz, amit Lázár folyamatosan mantrázik az Egyesült Államok és Magyarország barátságáról, akkor, miért nem adunk a szavukra. Ha tényleg kormánytisztviselőkről van szó  a kitiltás kapcsán, akkor a DK-s politikus szerint őket nem magánszemélyként érte a beutazási tilalom, így a kormánynak kutyakötelessége lenne foglalkozni az üggyel, és meg kell tudnia, kikről van szó. Vadai hozzátette, hogy ha az Egyesült Államokat hibáztatja a kormány és bűnbakként állítja be, az végtelenül hibás politika, és semmiképp sem utal a két nép barátságára. Szerinte tíznél kevesebb magyar köztisztviselő védelmében összeveszni az Egyesült Államokkal, felelőtlenség.

A nemzetbiztonsági bizottság üléséről készült beszámolójában a 444.hu többek között azt írta, hogy az MSZP-s Molnár Zsolt kitért arra is, hogy mennyiben hasonlít ez az ügy arra, amikor amerikai állampolgárokat tiltottak ki a budapesti fajvédő konferencia miatt. Szél Bernadett pedig mivel arra számít, hogy az amerikai több információt már nem fognak átadni, ezért a kormány saját vizsgálatát szeretné, aminek része lehetne az is, hogy a kitiltását eddig egyszer sem cáfoló NAV-vezető, Vida Ildikó megszólalna végre a nyilvánosság előtt. A Jobbik pedig arra tért ki, hogy annyira nem is tartják jó barátnak az Egyesült Államokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapsrend - és azok a régi szép idők

Előfordul, hogy a közönség figyelmetlen és nem tudja, mikor kell állva tapsolnia a kormányfőnek.… Tovább olvasom