Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Lázár: a két ünnep között is ülésezzen a Parlament

A Fidesz kezdeményezi, hogy ezen a héten csütörtökön és pénteken is ülésezzen az Országgyűlés.
A Fidesz kezdeményezi, hogy ezen a héten csütörtökön és pénteken is ülésezzen az Országgyűlés, valamint december 28-án és 30-án szintén tartsanak plenáris ülést, ennek elsődleges oka, hogy az év vége előtt elfogadhassák az új egyházügyi törvényt – jelentette be Lázár János hétfőn, a képviselőcsoport ülése után tartott sajtótájékoztatóján, ahol azt is jelezte, hogy a jegybanktörvényt is még idén szeretnék elfogadni.

A Fidesz frakcióvezetőjének szavai szerint az egyházakkal kapcsolatos szabályozás alaptételeit az átmeneti törvényben fogják rögzíteni körülbelül öt pontban. Szavai szerint új egyházügyi törvényjavaslatot legkésőbb szerdán benyújtják, az általános vitát csütörtökön, a részletes vitát december 28-án tervezik megtartani, a döntés pedig az új jogszabályról december 30-án születhet meg. Lázár János sajtótájékoztatójával egyidőben jelentette be az Alkotmánybíróság, hogy megsemmisítette a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló, júliusban megszavazott törvényt az, közjogi érvénytelenség miatt. Lázár János közölte döntöttek arról is, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatos törvényt még az idén el fogja fogadni az Országgyűlés, és az átmeneti törvényben pedig megteremtik a lehetőségét annak, hogy a „Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és Magyar Nemzeti Bank összevonásra kerüljön”. Hozzátette: úgy ítélik meg, hogy ezt a Magyar Nemzeti Bank elnöke sem ellenzi. Jelezte: Rogán Antal módosító indítványai az Európai Központi Bank véleményét is figyelembe vették, és ezeket a Fidesz és a KDNP frakciója támogatni fogja.

A választójogi törvényhez benyújtott módosítókról Lázár János azt közölte: a frakcióülésen vita volt az egy vagy kétfordulós választás kapcsán, de végül az egyfordulós mellett tették le a voksot.

Emellett a határon túli magyarok szavazása ügyében frakció többsége úgy döntött, hogy egy szavazati joga legyen a határon túli magyar állampolgároknak, azzal a megszorítással, hogy az Alkotmánybíróság várhatóan vizsgálni fogja az ezzel kapcsolatban felmerülő alkotmányossági kérdéseket a következő hónapokban, években. Hozzátette: a nemzetiségi szavazat kérdésében a frakció az eredeti előterjesztést támogatja, a módosítókat nem.

A frakcióvezető közlése szerint elhalasztják a titkosszolgálatok átszervezését érintő egyes rendészeti tárgyú törvények szavazását, és ebben az ügyben újabb egyeztetésekre kerül sor a frakció és előterjesztő között.

A házszabály módosítása kapcsán azt ígérte, hogy az ellenzéki észvételeket mérlegelik a következő napokban. Kérdésre válaszolva Lázár János közölte: Orbán Viktor miniszterelnök a frakció előtt adott belpolitikai jellegű tájékoztatást, de ez külön az IMF-tárgyalásokat nem érintette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a gázolaj szerdától

Csökkenti bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a… Tovább olvasom