Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Látványosság lett a farmból

A hajdan csordányi helyett manapság három tehén ballag reggelente a börcsi legelőre. Hasznot már nem hoznak gazdájuknak, a téeszelnökséget, maszekságot próbált Burányi Tibornak, aki így akaratlanul is az agrárturizmus helyi fejlődését segíti.

Börcsi látnivaló: A hajdan hasznot hozó tejelők manapság a turistákat vonzzák Burányi Tibor portájára, legelőjére.
Nézelődni jönnek

A börcsi Burányi Tibor hetvenéves, teheneit azért tartja, hogy idejét eltöltse. Portája idegenforgalmi látványosság, nyáron az erdei iskolába érkező csoportok a fejést nála nézhetik meg. Két lova, tíz anyakocája is csak „kelléknek" számít. Persze volt sokkal több hízója is, de nem vették meg, a takarmány meg drága. Nehezen törődött bele a mezőgazdaságban kialakult helyzetbe, mert abban élte le életét és jól boldogult.

Nem bútort, földet vettek

Burányi Tibor ’54-ben nősült. Ahogy felesége mondja, csak a rajtuk valójukat vitték a házasságba. Ha egy kis pénz összejött, akkor földet vettek, nem bútort. ’59-ben a férfi beállt a téeszbe, 9 évet húzott le ott. Négy évig elnök volt, épp a legnehezebb időben. Jó akart lenni, de nem tudott „osztani", pedig lett volna miből. Nehéz volt megmagyarázni a „régi gazdáknak", hogy a központi irányítás a fejlődés érdekében takarékoskodni akart. Ezért ’68-ban kilépett, pedig szerették mint vezetőt.

Maszekként borjúkat vett, háztáji földeket művelt. A ’70-es évek ideje szerinte a fellendülés időszaka volt. Anyadisznónak valót adott az ÁFÉSZ, úgy, hogy a szaporulatból lehetett visszafizetni a tulajdonképpen kamatmentes kölcsönt. Olyan nem fordult elő, hogy nem vették át a hízót. Mára persze fordult a kocka – tette hozzá keserűen –, utólag fizetnek a gazdáknak. A hajdani helyzet szerinte összehasonlíthatatlan a mostanival, mert a gazdálkodók munkájának akkor még volt eredménye.

Kisujjában a gazdálkodás

Most már kedélyesek, csak unokáikra gondolnak. Rájöttek, hiába verik fejüket a falba, az nem segít. Nem oly rég pedig még Tibi bácsi „összeroppant", nem tudott belenyugodni, hogy a tejcsarnok egyik napról a másikra megszűnt, hogy nincs ára a hízónak, nincs haszna a munkájának. Pedig kisujjában a gazdálkodás minden csínja-bínja. Ezért dicsértük, hogy így is szép ívű, sikeres pályát tudhat maga mögött, és ő a beletörődés mosolyával válaszolta: „Sikereset igen, de igazán szép akkor lenne, ha átadhatnám a gazdaságot a fiaimnak. De ennek nincs értelme, nekik már másképp kell boldogulniuk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillag az égen

Szele Anna első kisfia 11 éves volt, amikor elvesztette. Augusztus 30-i számunkban adtunk hírt róla,… Tovább olvasom