Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Láthatatlan légió a légkondiban

„Legionáriusbetegséget" okozhatnak a klímaberendezésekben elszaporodó baktériumok. A fertőzés egyik formája atípusos tüdőgyulladáshoz vezethet, mely akár halálos is lehet.
Csongrád megyében eddig még csak szórványosan tűnt föl a kórokozó. Hogy továbbra se terjedjen, a klímaberendezéseket – melyekben e baktériumok elszaporodhatnak – időről időre tisztíttatni kell.

Kórokozók a légkondicionálóban

Egyre többen működtetnek klímaberendezést, viszont nem tudják sokan: a tisztítatlan szerkezetek súlyos veszélyforrást jelenthetnek. Ha poshadt szagot észlelünk a szerkezet bekapcsolásakor, az a készülékben elszaporodó gombák, baktériumok jelenlétére utal. Legveszélyesebb a Legionella pneumophila elnevezésű baktérium, mely nedves környezetben, harminc-harminchét fok közti hőmérsékleten szaporodik leginkább, és csak hetven fok fölött pusztul el – mondja dr. Ugocsai Katalin, a deszki Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza tüdőgyógyász főorvosa. A baktériumok a csövek és tartályok belső falán létrejövő hártyában, a „biofilmben" szaporodnak, az emberi szervezetbe pedig a légkondi kifújta levegővel kerülnek. Egyébként – mert a baktériumokat a porlasztott víz közvetíti – nemcsak a légkondicionálók használatával kerülhetünk kapcsolatba velük: a zuhanyzókban, az élményfürdők csöveiben is megtelepedhetnek, fertőzhetnek.

Kétféle betegség

E fertőzésnek klinikailag két fő formáját különböztetik meg. Egyik az úgynevezett Pontiac-láz, mely influenzaszerű tünetekkel jár, néhány nap alatt megszűnik. A másik – amely veszélyesebb, halálhoz is vezethet – az atípusos tüdőgyulladással járó megbetegedés. Főként legyengült immunrendszerű betegeknél jelentkezik súlyos formában, s a légúti tünetek mellett hasi és idegrendszeri tünetekkel is jár. A baktériumot évente eddig néhány tucat esetben azonosították Magyarországon.

Sóbarlang-terápia

Persze legjobb, ha az ember nem kényszerül arra, hogy légkondicionált helyiségben gubbasztva vészelje át a hőséget, hanem elutazhat előle. Leginkább az ezer méter feletti magasságok ajánlhatók, illetve a tengerpart. Különösen az asztmások számára kedvező még, ha olyan helyet választanak nyaraláshoz, ahol sóbarlang-terápiában részesülhetnek. Itt a légutak gyorsabban tisztulnak a nyálkahártyán lévő csillók fokozott működése következtében. Így csökkennek a gyulladásos folyamatok, alábbhagy a nyáktermelés. A városokban üzemeltetett sókamrák igénybevétele kiegészítő terápiaként szóba jöhet.
Az atípusos tüdőgyulladással járó megbetegedés akár halálos is lehet.

Miért „légiós"?

A betegség az Amerikai Légió nevű veteránszövetség kongresszusa alkalmával ütötte föl fejét 1976-ban, Philadelphiában – legalábbis ekkor tudták beazonosítani először. A találkozó résztvevői közül több mint kétszázan megbetegedtek, és több mint harmincan meg is haltak.
A kórokozót – egy pálcika alakú baktériumot – egy légkondihoz tartozó párásítóból sikerült kimutatni. A baktériumot a veteráncsoport nevéről s az általa okozott tüdőgyulladásról nevezték el Legionella pneumophilának (pneumo: tüdő; fil: kedvelő, azaz tüdőt kedvelő, tüdőben elszaporodó). Angliában tavaly lépett föl tömeges fertőzés, ezt egy művészeti központ légkondicionáló berendezésében lévő baktériumok okozták.

Tisztítani kell

Az igazán korszerű klímaberendezések rendelkeznek a baktériumok elszaporodása elleni rendszerrel – tudtuk meg Györki Csillától, a Főszer Electric Zrt. klímaágvezetőjétől. Miután a berendezés használója kikapcsolta a gépet, annak belső ventilátorai még működnek, és kiszárítják a berendezést. Az évente egyszeri tisztítás nem kerül mintegy tízezer forintnál többe.

Dr. Ugocsai Katalin arra is fölhívja a figyelmet: a klímákon lévő szűrő nem a használót védi a fertőzéstől, hanem a berendezést a porosodástól, így annak tisztítása önmagában nem elegendő. Ugyanakkor a légkondicionálókba beépített pollenszűrő jó hatású és védelmet jelent az allergiás betegek számára is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush a legjobban fizetett államfő

George Bush amerikai elnöké a legmagasabb fizetés, és Hu Csin-tao kínai államfőé a legalacsonyabb a… Tovább olvasom