Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Láthatatlan légió a légkondiban

„Legionárius betegséget" okozhatnak a klímaberendezésekben elszaporodó baktériumok. A fertőzés egyik formája atípusos tüdőgyulladáshoz vezethet, mely akár halálos is lehet. Csongrád megyében eddig még csak szórványosan tűnt föl a kórokozó.
„Legionárius betegséget" okozhatnak a klímaberendezésekben elszaporodó baktériumok. A fertőzés egyik formája atípusos tüdőgyulladáshoz vezethet, mely akár halálos is lehet. Csongrád megyében eddig még csak szórványosan tűnt föl a kórokozó. Hogy továbbra se terjedjen, a klímaberendezéseket – melyekben e
baktériumok elszaporodhatnak – időről időre
tisztíttatni kell.

Miért „légiós"?

A betegség az Amerikai Légió nevű veteránszövetség kongresszusa alkalmával ütötte föl fejét 1976-ban, Philadelphiában – legalábbis ekkor tudták beazonosítani először. A találkozó résztvevői közül több mint kétszázan megbetegedtek, és több, mint harmincan meg is haltak. A kórokozót – egy pálcika alakú baktériumot – egy légkondihoz tartozó párásítóból sikerült kimutatni. A baktériumot a veteráncsoport nevéről s az általa okozott tüdőgyulladásról nevezték el Legionella pneumophilának
(pneumo: tüdő; fil: kedvelő. Azaz tüdőt kedvelő, tüdőben elszaporodó). Angliában tavaly lépett föl tömeges fertőzés, ezt egy művészeti központ légkondicionáló berendezésében lévő baktériumok okozták.

Egyre többen működtetnek klímaberendezést, viszont nem tudják sokan: a tisztítatlan szerkezetek súlyos veszélyforrást jelenthetnek. Ha poshadt szagot észlelünk a szerkezet bekapcsolásakor, az a készülékben elszaporodó gombák, baktériumok jelenlétére utal.

Legveszélyesebb a Legionella pneumophila elnevezésű baktérium, mely nedves környezetben, harminc-harminchét fok közti hőmérsékleten szaporodik leginkább, és csak hetven fok fölött pusztul el – mondja dr. Ugocsai Katalin, a deszki Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza tüdőgyógyász főorvosa.

A baktériumok a csövek és tartályok belső falán létrejövő hártyában, a „biofilmben" szaporodnak, az emberi szervezetbe pedig a légkondi kifújta levegővel kerülnek. Egyébként – mert a baktériumokat a porlasztott víz közvetíti – nem csak a légkondicionálók használatával kerülhetünk kapcsolatba e baktériummal: a zuhanyzókban, az élményfürdők csöveiben is megtelepedhetnek, fertőzhetnek.

Tisztítani kell

Az igazán korszerű klímaberendezések rendelkeznek a baktériumok elszaporodása elleni rendszerrel – tudtuk meg Györki Csillától, a Főszer Electric Zrt. klímaágvezetőjétől. Miután a berendezés használója kikapcsolta a gépet, annak belső ventilátorai még működnek, és kiszárítják a berendezést. Az évente egyszeri tisztítás nem kerül mintegy tízezer forintnál többe. Érdemes az ezzel kapcsolatos szerződést előre megkötni. A klímákon lévő szűrő nem a használót védi a fertőzéstől, hanem a berendezést a porosodástól, így annak tisztítása önmagában nem elegendő. Ugyanakkor a légkondicionálókba beépített pollenszűrő jó hatású, és védelmet jelent az allergiás betegek számára is.

E fertőzésnek klinikailag két fő formáját különböztetik meg. Egyik az úgynevezett Pontiac-láz, mely influenzaszerű tünetekkel jár, néhány nap alatt megszűnik.

A másik – amely veszélyesebb, halálhoz is vezethet – az atípusos tüdőgyulladással járó megbetegedés. Főként legyengült immunrendszerű betegeknél jelentkezik súlyos formában, s a légúti tünetek mellett hasi és idegrendszeri tünetekkel is jár. A baktériumot évente eddig néhány tucat esetben azonosították Magyarországon; a megyében eddig csak alig néhány esetben mutatták ki.

Persze legjobb, ha az ember nem kényszerül arra, hogy légkondicionált helyiségben gubbasztva vészelje át a hőséget, hanem elutazhat előle. Leginkább az ezer méter feletti magasságok ajánlhatók, illetve a tengerpart. Különösen az asztmások számára kedvező még, ha olyan helyet választanak nyaraláshoz, ahol sóbarlang-terápiában részesülhetnek. Itt a légutak gyorsabban tisztulnak a csillók fokozott működése következtében, csökkennek a gyulladásos folyamatok, alábbhagy a nyáktermelés. A városokban üzemeltetett sókamrák igénybevétele kiegészítő terápiaként jöhet csak szóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ÁPV Rt. elnökjelöltje

Nagy János egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem (DE) prorektorát, az agrártudományi centrum elnökét… Tovább olvasom