Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Lassítható-e az osteoporosis?

Az életkor előrehaladtával felborul a csontépítés és csontbontás egyensúlya, s ezzel megindul a csontritkulás.

A csontritkulás civilizációs betegség. Az életkor előrehaladtával felborul a csontépítés és csontbontás egyensúlya, megindul a csontritkulás. Nem kell ahhoz nagyot esni, nagyot emelni, hogy  elroppanjon  a csigolya, törjön a csukló vagy éppen a combnyak. Súlyos esetben a csigolyák kis erőbehatásra  is összeroppanhatnak.
Mitől lehet rohamos a csontvesztés? – kérdeztük dr. Nógrádi Noémit, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház reumatológus főorvosát.
Attól, hogy felgyorsul a  csontbontás.  A változókorban a női hormon hiánya is fokozza a csontbontást. Csökken a kalciumtartalom és a röntgenképeken is jól látszik, hogy a csont szerkezete lyukacsossá, hiányossá válik.

Megállítható a csontbontás

Lassítható, megállítható-e a csontvesztés, illetve elkerülhető-e a csonttörés?
Igen, ha időben felfedezzük és szűrővizsgálatokkal diagnosztizáljuk az osteoporosist.  Ilyenkor biszfoszfonátokkal megállítható a csontbontás és D-vitamin bevitelével gondoskodhatunk arról, hogy a kalcium minél jobban beépüljön a csontokba.
Mire való a D-vitamin a szervezetben?
Nélküle a kívülről bevitt kalcium jó része egyszerűen kiürülne. A csontépítés mellett az izomerő megtartásában is szerepet játszik.  Ha a csont minősége rossz, az izomzat gyenge,  nagyobb az elesési hajlam és ki tudja, hol roppan, törik el a csont.

Komplex kezelés

A csontritkulás kezelése mindig kiegészül kalciumkezeléssel is. Nem elég megállítani a csontbontást,  az újjáépítésről is gondoskodni kell.
De míg  kalciumot közel megfelelő mennyiségben tartalmaznak  élelmiszereink,  ha odafigyelünk táplálkozásunkra, addig D-vitaminból csak a napi adag töredékét tudjuk megenni. Márpedig a kalcium a D-vitamin nélkül nem tudja kellően kifejteni csontépítő hatását.  Ma már létezik a gyógyszerpiacon olyan megoldás, amely a heti egyszeri biszfosztonáttal együtt, egy pirulában tartalmazza a kalcium beépüléséhez  szükséges katalizátor D-vitamint.

Tenni kell az egészségért!

Nem szabad beletörődnünk, hogy az öregedés a csontok leépülésével, mozgásszervi panaszokkal járhat. A fiatalságért, a csontok épségének és egészségének megőrzéséért időben tennünk kell. A D-vitaminnal kombinált, igazán hatékony gyógyszerek nemcsak a csigolyatöréseket képesek mérsékelni, hanem a rettegett évi 15.000 csípőtáji törést is megelőzhetik. A combnyaktörések nagy része sem következne be, ha komolyan vennénk az életmódtanácsokat és időben elkezdenénk a korszerű gyógyszeres kezelést. Azért is fontos elkerülni a csonttöréseket, mert a hosszú ideig ágyba kényszerített betegek 20%-a az első évben meghal.
További információ a Népegészségügyi Program helyi tarifával működő kékszámán: 06-40/630-650.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csak az abda büntetett

Tovább olvasom