Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Lassan visszaáll

a Fertő tó vízszintje

Jelenleg a sokéves átlagoz képest már csak mintegy tíz centiméternyi víz hiányzik a Fertő tóból. A szakemberek szerint tavaszra beáll a tó átlagos, egyméteres vízmélysége.
Az idei, átlagosnál csapadékosabb tél a belvizek mellett egy területen jótékonynak bizonyult. Erőteljesen csökkent a Fertő tó vízhiánya. Míg tavaly nyáron még mintegy félméternyi víz hiányzott a tóból, mára mindez 10 centiméter alá csökkent. Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint április végére beállhat a normál rend, azaz mérséklődhet a vízhiány.
– A tapasztalatok alapján a téli időszakban nő, míg nyáron csökken a vízfelület. A mostani időjárással szerencsénk van, mert jelentősen több csapadék hullott a tó vízgyűjtő területén – magyarázta az igazgató. – A növekedés azért is előnyös, mert ezáltal lassabban tör előre a nádas, valamint a vitorlások és strandolók jobb vízminőséggel találkoznak majd.
Janák Emil kiemelte, erre az évre kotrást nem terveznek. A fertőrákosi öbölben azonban várható kisebb átalakítás. Az üzemeltető elképzelése szerint a strand melletti medernél megvizsgálják, hogy miként lehetne kiváltani a mostani iszapréteget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köztisztviselők báloztak

Tizenegyedik alkalommal báloztak a hétvégén a megye földhivatali dolgozói. A hangulatot operett-… Tovább olvasom