Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Lassan, de növekszik a születések száma

A tegnapi nappal 2006-ban 598 újszülött született a soproni Erzsébet-kórházban. A havi ötvenbabás „átlaggal” Sopron és környéke elérheti a tavalyi 760-as újszülöttszámot. A születések száma a kilencvenes évek óta – kisebb-nagyobb eltéréssel – összességében növekszik.
Sopron „ötszázadik babája” az előző éveknél korábban,

augusztusban született az Erzsébet-kórházban, ahol – akár ma – már a hatszázadik újszülött is világra jöhet. Ezzel együtt idén a tavalyival körülbelül megegyező számú babát várnak.
– Születéskor a fiúk aránya magasabb – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Tóth Péter, az újszülöttosztály vezetője, aki a háborúk és a balesetek általi „kompenzációval” indokolja a nemek közti eltérést. – A férfiak halandóbbak, és a súlyos szív- és érrendszeri betegségek által jobban érintettek, így a gyermekkori fiútúlsúly időskorban nőtúlsúllyá alakul át.
A kilencvenes évek óta Sopronban a születésszám bár lassú, de folyamatos emelkedést mutat.
– Havonta átlagosan ötvenen születnek az Erzsébet-kórházban, így a jelenlegi, körülbelül hatszázas létszám az év végére még elérheti a tavalyi 760-at – tette hozzá az osztályvezető főorvos. – A kórházban a kilencvenes évek eleje óta rooming-in rendszer működik, ami azt jelenti, hogy igény esetén a mama és a baba – a vizit idején kívül – a nap 24 órájában együtt lehetnek. Ezalól kivétel a császármetszéses szülés, a koraszülés, ha az újszülött súlya nem éri el a 2500 grammot, illetve ha a baba vagy a mama megbetegszik.
A soproni újszülöttosztály gyermekágyas kórtermeiben szakképzett védőnők segítik az édesanyákat a szoptatás, pelenkázás, mérés és fürdetés elsajátítására. Mielőtt hazamenne, minden baba részesül a kötelező szűrővizsgálatokban, azaz az anyagcsere-, ortopédiai és hallásvizsgálatokban, illetve a fertőző tüdőgümőkór elleni BCG-védőoltásban. Ezenkívül hasi és agyi ultrahangot is elvégeznek rajtuk.
– A kórház koraszülött- és patológiás újszülött osztályán hat inkubátor áll rendelkezésre, itt intenzív kezelésre és megfigyelésre van lehetőség – tette hozzá dr. Tóth Péter. – Szükség esetén infúziót, antibiotikumokat kaphat, illetve oxigénkezelésben vagy gépi lélegeztetésben részesülhet a baba. A csecsemő- és a szülés körüli halandóság szerencsére évek óta alacsony, 2–4 ezrelék körüli. Ebben Sopron sokkal jobb az országos átlagnál.

Babák számokban

Sopronban 1998-ban 650, 1999-ben 685, 2000-ben 646, 2001-ben 699, 2002-ben 658, 2003-ban 649, 2004-ben 713, 2005-ben 760 újszülött jött világra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA… Tovább olvasom