Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Lánynovellák és egyetem

Még csak huszonegy éves a Makón született és nevelkedett, Szegeden tanuló Turi Tímea. Első könyvét még gyerekként írta – rangos díjat kapott érte –, azóta megjelenő novellái országos irodalmi folyóiratokban látnak napvilágot. És ez még csak a kezdet.
Turi Tímea ma országosan elismert alkotó. Fotó: Schmidt Andrea
Turi Tímea csodagyerek volt szülővárosában, Makón, ahol a „Turitimi" név máig fogalom; a róla megjelent újságcikkeknek se szeri, se száma. Amikor az első, vele kapcsolatos cikkeket írtuk róla, iskolai eredményei kapcsán, akkor pontosan feleakkora volt, mint ma – azóta a magasságát megduplázta, szellemi tekintetben pedig beláthatatlan jelentőségű lett. Fantasztikus, hogy telik az idő!... Mintha ma lett volna, hogy Oroszlánköröm-díjat kapott a vele járó számítógéppel együtt, Gyereknek lenni című, tizenhárom éves korában megjelent kötetéért, melynek fülszövegét Janikovszky Éva írta; egyébiránt Timi előtt a lehetetlen magas IQ-val rendelkező Szász Marci vette át a rangos elismerést.

Azóta másik Turi Tímea-kötet is megjelent, a Kiskamaszkönyv. Most negyedéves egyetemista az SZTE-n, magyar nyelv és irodalom–kommunikáció szakon. Vegytiszta bölcsész, azzal a plusztöltettel, hogy országos irodalmi lapokban publikál, a Tiszatájtól a Bárkán át az Új Forrásig. És az egyetemhez kötődő, Weiner Sennyei Tibor jegyezte Déltengerben. A Szegedi Egyetemben állandó rovata van, ahová tárcaszerű jegyzeteket, illetve jegyzetszerű tárcákat ír; egyik sajátságuk: egyszerre rendelkeznek mindkét műfaj erényeivel. Újabb novellái Darvasi László – akiből egyébként a tudományos diákköri dolgozatát írja – meghatározása szerint jellegzetes lánynovellák. – De inkább gyerekkori történeteket írok, gyermekszereplőkkel – mondja Tímea.

Nekünk pedig eszünkbe jut: érdekes lehetne egyszer egy kötetbe összeválogatni a Gyereknek lenni című könyv anyagát a mostani, immár felnőttként írt gyerektörténetekkel. Mindkettő hiteles. A egyik „vonulat" azért, mert eleve gyerekként írta – mikor egyébként az írás csak egy eszköz volt a sok közül számára az önkifejezésre. A másik pedig azért hiteles, mert már eltávolodott a gyermekkorától, van rálátása.

Föltett célja Tímeának, regényeket írni. – Már nekikezdtem egy éve egy hosszabb szövegnek, címe: Költözés. Egyelőre ő áll nyerésre. Nem hagyja magát, de küzdök vele... – Leginkább az alig létező szabadidejében küzd a szöveggel. Mert azért egyáltalán nem egyszerű egyszerre csinálni az egyetemet, mégpedig komolyan, s írni. Mert a Tímea művelte írás legmesszebbmenőkig nem azonos azzal az írással, amin a legtöbb fiatal átesik. Hanem: életforma. Folytatása következik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új segédlelkész a soproni reformátusoknál

A huszonhat esztendős Filotás Júlia személyében új segédlelkész érkezett a soproni református… Tovább olvasom