Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Lángos olaszosan

A nyári hétvégéken az olasz falvakban, kisvárosokban esténként táncos lakomázásokat szerveznek a szabadban. Ilyenkor a főmenü az úgynevezett torta fritta, amit leginkább a lángoshoz hasonlíthatunk, de a taljánok sonkával, szalámival kibélelve eszik.

A Parma melletti Nocetóban élő magyar olvasónk, Sánta Anikó nagyon megkedvelte a kisváros szombat estéihez szinte elengedhetetlenül hozzá tartozó, lángoshoz hasonló finomságot. Leggyakrabban a főtéren a véradó egyesület önkéntesei sütik és a bevételt jótékony célokra fordítják. Öt darab ára egy euró (mintegy kétszázötven forint). Laktató és olcsó, így sokan megspórolják a szombat esti vacsorafőzést és a család torta frittával lakik jól. Az olajban sült torta népszerű eledel, más olasz vidékeken chisolininek vagy gnocco frittónak nevezik. A mi lángosunkhoz hasonlít, párna alakú és úgy sül ki, hogy a közepe üres lesz belül. Ide pármai sonkát vagy szalámit dugnak, úgy lakmározzák – derül ki olvasónk leveléből.

A nyáresti szabadtéri lakomák keretében az olaszok gyakran halat is sütnek-főznek, rendeznek csiga- és békaünnepet, fesztivált a mortadella felvágottnak, a gorgonzola sajtnak, vagy éppen görögdinnyeevő bajnokságot. Nagy a választék, minden település igyekszik valami eredetit kínálni, hogy minél többen ellátogassanak falujukba. Télen pedig a plébánián sütik az önkéntesek a torta frittát, a bevételt a templomnak vagy fejlődő országbeli missziónak adják.

A torta fritta receptje
Hozzávalók: 1 kilogramm liszt, 1 csomag élesztő, 1 kanál olaj, 1 kanál borecet, fél liter tej, olaj a kisütéshez.
Elkészítés: A liszt közepén kialakított kráterbe öntsük az olajat, egy csipetnyi sót, az ecetet, az 1 deciliter langyos tejben feloldott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, s közben adjuk hozzá a 4 deciliter tejet. Csomómentesre, nyúlósra kell dagasztani, majd letakarni konyharuhával és hagyni pihenni, megkelni. A tésztát 3 milliméter vastagságúra kell kinyújtani, rombusz vagy párna alakúra vágni, s bőséges, forró olajban kisütni, mint a lángost.



 

 

 

 


Rimányi Zita

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 06.20.

Tovább olvasom