Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Lángoló szike a műtőben, avagy különös magyar orvosi esetek

Magyarország – Az Egészségbiztosítási Felügyelethez az utóbbi két és fél évben több ezer panasz érkezett a páciensek fogyasztóvédelméhez. Az esetek közel 40 százalékában született elmarasztaló ítélet. A kisalfold.hu most az utóbbi évek eseteiből idéz meg párat – sajnos, közülük több is tragédiával végződött.

Lázas betegségnek indult – elhunyt a kisgyerek

Egy tragikus eset során a Felügyelet nem találta sem a háziorvost, sem az ügyeleti orvost felelősnek egy gyermek halálában. A hivatalos dokumentumok szerint a gyerek lázas beteg volt, nem tudott járni, s babakocsiban kellett eltolni a rendelőbe.

Az orvos megvizsgálta, injekciót adott neki, s gyógyszert írt, melyet a szülők ki is váltottak. Ennek ellenére előbb a beteg szeme alatt, majd az egész testén lila foltok jelentek meg, s állapota is egyre súlyosbodott. A kisbeteg légzése ezt követően leállt, s újraélesztés ellenére sem sikerült megmenteni.

Azt, hogy az események mennyi idő alatt következtek be, nem tudni, mivel az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján fellelhető több száz eset dokumentumain konkrétumok nem szerepel(het)nek.

A vizsgálat tárgyát az képezte – többek közt –, hogy a kisgyerek idejében kapott-e megfelelő segítséget, valamint az ügyeletes orvos időben kiérkezett-e.

Lepedővel támadtak?

"A hozzátartozó elmondása alapján a kórház belgyógyászati osztályán mindkét kezét lekötözték a betegnek, miközben vért adtak neki. Az idős beteg hajnalban próbálta magát kiszabadítani a kiskésével, mire az ápolók berohantak a kórterembe, egy lepedőt dobtak a férfira, s ütötték-verték.

A beteg sebeit ellátták a kórházban, majd éjjel átszállították egy másik kórházba, ahol elhunyt. A hozzátartozókat nem értesítették az áthelyezésről" – szól a több ezer panasz közül egy újabb tragikus.

A Felügyelet ebben az esetben elsősorban azt vizsgálta, megfelelő volt-e a kórházi személyzet eljárása.

A beteg másodfokú égési sérüléseket szenvedett

Az Egészségbiztosítási Felügyelet a médiából értesült arról, hogy súlyosan megégett egy műtétre előkészített nő az operáció kezdete előtt néhány perccel az egyik fővárosi kórházban.

A rendelkezésre álló adatok szerint a beteg nyakán elektromos szike földelésre használt kábele gyulladt ki egy elektromos zárlat miatt, melynek következtében a beteg másodfokú égési sérüléseket szenvedett.

A vizsgálat nagy kérdése, hogy az intézmény mindent megtett-e az elektromos zárlatok megszüntetése érdekében.

A kötszerért nem kell fizetni, sőt!

Miután egy férfit kisebb balesete után megvizsgáltak egy rendelőintézet sebészetén, két receptet kapott, hogy váltsa ki a tetanusz injekciót és a kötszert a gyógyszertárban. Úgy, hogy orvos nem volt jelen a recept felírásakor, ráadásul a vény beváltásakor több mint 8500 forintot kellett fizetni az injekcióért. A rendelőintézetet végül 50 ezer forintra büntették meg.

Az ehhez hasonló, Magyarországon mindennapos "receptkiváltások" általában szabálytalanok, s kétszeres terhet rónak a biztosítóra. Ez a gyakorlat abból a szempontból is aggályos, hogy a betegnek komoly pluszköltséget jelent, s kényelmetlenséget okoz.

Hat kilométer séta kismamáknak

Vizsgálat zajlott egy kórház ellen, ahol a gyermekágyas anyáknak egy 500-600 méterre lévő másik épületbe kell átjárniuk szoptatni a besárgulás miatt áthelyezett újszülött gyermeküket. A szülés vagy császármetszés miatt kimerült anyáknak így a szoptatások miatt naponta hat kilométert kell oda és vissza gyalogolniuk.

Noha a most röviden-hosszabban elemzett esetek között – hm... szemét újságíró módjára – olyanokat emeltünk ki, melyek érdekelhetik az olvasókat, megjegyezzük: a több száz publikált eset között többnyire olyanok kaptak helyet, melyek kisebb-nagyobb jogi "ügyeskedéseket" mutatnak be.

Gyaníthatóan a hétköznapok során főként ilyenekkel találkoznak a páciensek - rögtön tegyük hozzá: szerencsére -, így aztán talán mankót nyújthat nekik egy-egy végigolvasott panasz.


A felügyelet elérhetőségei

Panaszokkal a következő elérhetőségeken lehet az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordulni. E-mail címek: info@ebf.hu, ugyfelszolgalat@ebf.hu.

Telefon: 06 1 237 2200. Ügyfélfogadási időn kívül üzenetrögzítő működik.Hogyan vélekedik társadalmunk az orvosi műhibákról? - Az orvos is ember - a többség természetesnek veszi az orvosi műhibák előfordulását

A magyar felnőtt lakosság 64 százaléka gondolja úgy, hogy az orvos is ember és ezért természetes, ha néha hibázik. A megkérdezettek 30 százalékának ugyanakkor jóval radikálisabb a véleménye, szerintük orvosként nem lehet hibázni, hiszen emberéletekről van szó - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a webbeteg.hu egészségportál megbízásából készített felméréséből.

A fiatalok kevésbé elnézőek

A többség tehát egyetért azzal a tétellel, hogy csak az nem hibázik, aki nem is dolgozik. Az orvosi műhibát elfogadók és elutasítók arányaiban nemre, régióra, vagy településtípusra tekintettel nem tapasztalható szignifikáns különbség.

Az életkort vizsgálva azonban kijelenthető, hogy a fiatalabbak körében magasabb az orvosi műhibát teljesen elutasítók aránya. A 18-25 év közöttiek 38 százaléka vélekedik úgy, hogy orvosként nincs helye tévedésnek, a 26-35 év közöttiek tekintetében ez az arány már "csak" 36 százalék.

A megkérdezettek végzettségét vizsgálva megállapítható, hogy a képzettség növekedésével csökken az orvosi műhibákat természetes jelenségnek tekintők aránya. A felsőfokú oklevéllel rendelkezők esetén, már csak 62 százalékuk könyveli el természetes jelenségnek a műhibákat.

Sok műhiba, kevés következmény?

Arra a kérdésre, hogy az ön családjában fordult-e már elő orvosi műhiba mindössze 22 százalék adott igenlő választ. A pozitív válaszok arányában eltérés leginkább a megyeszékhelyen élőknél jelentkezett, ami nem meglepő, hiszen a nagyobb egészségügyi intézményeket is itt találjuk. A megyeszékhelyen élők 28 százaléka állította, hogy a családjában történt már orvosi műhiba.

Fontos azonban ennél a kérdésnél megjegyezni, hogy a válaszok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a megkérdezetteknek eltérő fogalmai lehetnek az orvosi műhiba jelentéséről.

Előfordulhat tehát, hogy sokan műhibának értékelnek valamit, ami voltaképpen orvosi és jogi szemszögből nézve nem az.

Ebből az okból is adódhat az, hogy bár 220-an tettek említést műhibáról az esetek 95 százalékában mindez nem járt semmilyen következménnyel. Mindössze négyen említették megoldásként a peren kívüli egyezséget és hárman mondták, hogy perre került sor melyet elveszített az orvos, vagy az egészségügyi intézmény.

10 lakosból 8 tájékozódik a televízióból, rádióból a műhibákról

Elmondható, hogy tíz lakosból nyolc a televízióból, rádióból tájékozódik a témával foglalkozó kérdésekben. Az orvosi műhibákkal kapcsolatos, sugárzott médiában hallott információkról a válaszadók 15 százaléka állította, hogy teljes mértékben hitelesnek tartja azokat, további 20 százalékuk pedig "inkább igaznak" értékelte a csatornák hitelességét.

Szignifikáns eltérés a megkérdezettek végzettségét vizsgálva fedezhető csak fel. Míg az alapfokú képzettséggel rendelkezők 24 százaléka teljes mértékben hiteles forrásnak fogadja el a televízió és rádió tájékoztatását, addig a felsőfokúak mindössze 7 százaléka nem kérdőjelezi meg a sugárzott média hitelességét.


Olvasóink írták

  • 1. bodor 2009. május 26. 12:53
    „Egy osztálytársam, vagbélmütéten esett át,vissza jött ötnap mulva közénk,és mindenről alaposan beszámolt,másnap dogi írás ,de én nem akartam megírni.Reggel 8-ra az összes tüneteket eljátszottam,mentő szírénázva a kórházba vitt, meg is mütöttek ahogy kell.Akkor 12-évesen egy jó balhénak tünt,a félelmem csak annyi volt, mit szól anyám ha megtudja, kamu volt az egész.De ez sohasem derült ki,vajon miért nem modták el anyámnak az igazat?nekem nem hitte volna el úgysem,hisz az orvosokat nem lehet becsapni.Vagy még is?csak panaszkodni kell és kész,vagy nincsenek látható tünetei az estnek. Most utólag is bocsánat,az 50 évvel ezelőtti eset miatt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdálkodók támogatása

Győr-Moson-Sopron - Az Új Magyarország Vidékfejlesztési program keretein belül ismételten… Tovább olvasom