Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Láncfűrész az ősz slágerszerszáma

Sokan vásárolnak láncfűrészt az ősz beköszöntével, de a kapálógépek, a lombszívók, vagy a gereblyék is keresettek a szaküzletekben. A kerti munkához például már 84 ezer forintért találtunk rotátort, igaz, a nagyobb teljesítményt jobban meg kell fizetni. De a homokos talajon élők olcsóbban megússzák. A kert- és földtulajdonosok leginkább a láncfűrészt viszik ilyenkor: bőséges a kínálat a zömében olasz gépekből.
Láncfűrészek és rotátorok egy szegedi barkácsáruházban. Sok fajta közül választhatunk. Fotó: Gyenes Kálmán
A kapálógép (rotátor) nélkülözhetetlen eszköz, ha valaki szépen rendbe akarja tenni a kertjét. Az egyik szegedi barkácsáruházban mindjárt négyfajta közül választhatunk. Mint azt Gilicze Károly osztályvezető elmondta, az árak a motorerősség alapján változnak. Négy lőerős – akciós áron – már 84 ezer forintért elvihető. Öt és hat lóerőseknél azonban már mélyebben kell a zsebbe nyúlni. Ilyen gépeket 100 ezer forint alatt nem tudunk vásárolni. A legjobb – hat lőerős – típus például 143 ezerbe kerül. Mégis ezeket viszik leginkább, ugyanis Szegeden és környékén kötött földeket találhatunk, amelyek megforgatásához nagyobb teljesítményű gép kell.

Homokos talajra olcsóbb gép

– Sokan jönnek vásárolni Balástyáról, Zákányszékről és Ópusztaszerről is, nekik a kisebb és olcsóbb rotátorokat ajánljuk, ugyanis ezeken a településeken homokos a talaj, felesleges a nagyobb teljesítményű gépeket megvenniük – mondta az osztályvezető. A kapálógépeket Magyarországon szerelik össze, csak motorjuk érkezik külföldről. A bolt egyéves garanciát vállal rájuk, de eddig még egyet sem kellett kicserélniük.

Az ősz beköszöntével a láncfűrészeket viszik a legjobban. Az áruház hatalmas kínálattal rendelkezik e téren. A vásárló kilenc benzines és tizenkét fajta elektromos fűrész közül válogathat, amelyek zömében olasz gyártásúak. Az előbbi könnyebben mozgatható, erősebb – az utóbbi olcsóbb. Az elektromos fajtából a legdrágább 40 ezer forintba kerül, míg a benzinesnél itt kezdődnek az árak és 90 ezer forint körül állnak meg. A körültekintő vevőnek érdemes tartalék láncot is vennie – egy fában megbújó szög ugyanis kicsorbíthatja a szerszámot. Persze ha homokmentes fát vágunk vele, és nem akad a fűrész útjába egyetlen szög sem, évekig nem kell gondolnunk a lánccserére.

Fúj, szív és aprít

A lombszívó őszi szeles napokon a fákat is nevelő kerttulajdonosok hasznos munkaeszköze. A legtöbb modell már szív és fúj is, tehát nem kell sokat bíbelődnünk, hogy egy sarokba szedjük össze a lehullott avart: elég a fújás gombot megnyomni. A barkácsáruházban tíz modell közül választhatunk – ezek közül mindössze egy működik benzinnel, a többi elektromos. Az olasz és német gyártmányú lombszívók mindegyike aprít, így kisebb helyet foglal el a felszívott levéltömeg. A legnagyobb teljesítményű a benzines modell – a hozzá tartozó legmagasabb árral: 60 ezer forintért a miénk lehet. Lombszívó esetében tehát érdemesebb az elektromos változatot vásárolnunk.

A gereblye sem a régi

A gereblye sem az, ami régen volt. Persze megtalálhatók a polcokon a hagyományos eszközök, de az áttörést a Gardena Combisystem fantázianévre hallgató gereblye jelenti. A cserélhető fejű szerszámhoz 2199 forintba kerül a nyél, és újabb ezrekbe a hozzá tartozó tizennyolc fajta fej.

– Ha a vevő minőséget szeretne, ezt a gereblyét vásárolja. A fejek közül pedig a kerthez kapcsolódó kiegészítők a népszerűek – mondta Gilicze Károly. A 3099 forintba kerülő partvisfej nem is kapós: sima változata jóval olcsóbb.

Ellátogattunk egy kizárólag kertészeti eszközöket kínáló áruházba is, ahol rotátorból négy darabot találtunk: a másfél lóerőset 63 ezerért, a három darab öt lóerőset 100 és 167 ezer forint közötti áron kínálták. Ez utóbbi amerikai, a többi kínai motorral rója a köröket.

– A kínai gyártmányokban nem nagyon bíznak az emberek – mondta Nagy György eladó. Az áruházban lombszívót nem is tartanak, ugyanis – mint mondták – nincs rá igény. Ezeket a vásárlók – tapasztalataik szerint – a nagyobb áruházakból szerzik be. Láncfűrészből azonban három típust is tudtak mutatni. Az Olaszországból érkezett gépek közül kettő elektromos, egy pedig benzinnel működik. Raktáron egyikből sincs, de ha valaki több darabot szeretne vásárolni, egy-két órán belül beszerzik a kívánt mennyiséget.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimaraton hetedszer

tömegsport

A 16. Bécs–Budapest Szupermaraton harmadik napi, Győr–
Tovább olvasom