Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Lámpaoltás az Adrián

Az október az utolsó jó hónap az Adrián, sőt sokszor a legjobb. Ennél már csak az szebb, amikor a parti szelek az utolsó vendéghajóst is kisöprik a vízről.

Októberben a hőség, akár a tünékeny nyári divat, már a múlté, csak a napsütés a régi, meg a tenger indigókékje eltéveszthetetlen. Persze, ez a néhány hét már a vitorlázóké. Afféle utolsó nekirugaszkodás ilyenkor a horvát tenger. A jobbára kikötőben veszteglő hobbihajók is biztosan kifutnak még egy utolsó körre, s az örökké tengeren csavargó lakóbárkák is most búcsúznak az egyre hűvösebb víztől. Az a szép ebben a hónapban, hogy az örök vendég „strandbader" hajósok és a szinte már otthonosan mozgó „hajólakók" egyaránt szeretik.

Halpiaci nyüzsgés jellemzi ilyenkor a szegény Adriát, annál is inkább, mert valami miatt az október a halászoknak is kedvelt hónapja. Különösen szépek ezért a korán leszálló esték, amikor a tenger elcsendesedik, s a vízen kigyúlnak az átlagosnál jobban felszerelt halászbárkák gyér fényei. Megkapó a látvány, ám a nyárvégi-ősz eleji tengernek éppen búcsút intő hajósok – strandbaderek és hajólakók között e téren nincs különbség – még véletlenül sem feledkezhetnek bele a festői tájkép szépségeibe, ehelyett a radar képernyőjét vizslatják feszülten, s a kivilágítatlan csónakokat próbálják kikerülni.

Ezen a vízen csak a halászok mozognak otthonosan. Nekik nem kell radar, térkép, műholdas helyzet meghatározó. Gyakran még vitorla és hajógép sem, sokszor elég a puszta kéz és az evező. (Tegyük hozzá, néha evezve is gyorsabban haladnak, mint a milliós hajócsodáikkal nehézkésen forgolódó, zátonyoktól rettegő, tanult vendégek.) Talán lámpát is csak azért hordanak, hogy a túl közel merészkedő vaksi hobbihajósokra villanthassanak. Maguk aligha szorulnak efféle kellékre, évezredes mozdulataikhoz, évszázadok óta használt vízi útjaikhoz nem kell külön világítás. Ráadásul, legkésőbb hajnalban úgyis kiderül minden. Két-három ember egész éjszakai munkája lehet igazán jó fogás, meglehet alig fél láda hal. Szavak és fények nélkül is tudják, hogy mire számíthatnak, minek nézegetnék hát egész éjszaka?

Az októberi nyüzsgés szerencsére nem tart sokáig. Az első hidegebb, parti szelek nemcsak a strandbadereket kergetik haza, de a hajólakókat is kisöprik az Adriáról. Télire csak azok maradnak, akiknek ez a tenger az otthonuk. Nem riasztja őket a bóra, legfeljebb házaikban marasztalja. A szeles napokon behúzódnak a szigeteikre, s aligha hiányoznak nekik a szezonban mindent elárasztó hajósok. Az okkal, ok nélkül reflektorozó vendégek, akik mit sem tudnak arról, milyen fényesek a csillagok, amikor csendes téli éjszakán egy halászfaluban az utolsó házban is leoltják az egyszer valami tévedés okán oda vezetett villanyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téligumiabroncs-ármustra 2003

Tovább olvasom