Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Laminált parketták

Otthonunk, de akár irodánk padlóját is lefedhetjük, szebbétehetjük laminált parkettával. A hagyományos parkettáktól eltérően, a laminált parketták nem fából, hanem műanyagból készülnek. Egyre nagyobb térhódításukhoz nagyon előnyös tulajdonságai is hozzájárultak, hiszen köztudottan alacsony a beépítési vastagságuk, lerakásuk nem igényel különösebb szaktudást, kopásállóságuk pedig túlszárnyalja a legkeményebb parkettalakkok tartósságát is.

Az sem mellékes, hogy az ilyen padlók felületi összhatása olyan egységes, hogy azt megirigyelhetné bármelyik faparkettából rakott padló.
A laminált parkettát elsősorban panellakásokba és új családi házakba ajánlják, de akár irodákban is lehet "talpalávaló". Vásárlásnál jó, ha odafigyelünk a kopásállóságra! Ebből a szempontból ugyanis kétfajta műanyag parkettát különböztetünk meg: A forgácslapalapú laminált parketta, olyan helyiségbe ajánlott, ahol nincs nagy igénybevételnek kitéve, pl.: a hálószobába. A műgyanta alapú viszont "bírja a taposást", így nyugodtan lerakható irodákban vagy otthonunkban a sokat használt szobákban és az előszobában. A fürdőszobába és vizes helyekre azonban egyáltalán nem ajánlott. Annak érdekében, hogy nedvesség ne károsítsa, általában vízhatlan csomagolásban forgalmazzák, amit ajánlatos csak közvetlenül a lerakás előtt eltávolítani. Tisztítását enyhén nedves ronggyal végezzük. Javasoljuk a laminált parketta lerakásához készített egységcsomag használatát, mely általában ékeket, húzóvasat és verőfát tartalmaz, így minden együtt lesz ahhoz, hogy Ön tökéletes munkát tudjon végezni. A laminált parkettákhoz Győrben is hozzájuthatunk elemenként 1290- 2690 F t.-ért.

A laminált parkettát gyakorlatilag minden típusú padlóra le lehet rakni. Ha a talaj sérült vagy egyenetlen a felszínt aljzat-kiegyenlítővel vagy egyéb módon (pl. OSB építőpanellel) kell rendbe hozni. A 130cm hosszú, 20cm széles parketta-elemeket egymáshoz ragasztva kell lefektetni. Az ügyesebbek akár maguk is meg tudnak birkózni evvel a feladattal, így nem kell szakember segítségét kérni. (A cikk alatt részletesen leírjuk a parketta lerakásának folyamatát!) Alátétfólia alkalmazása nélkülözhetetlen a kényelmes járás és a hangszigetelés illetve a kisebb talajegyenetlenségek kijavítása érdekében. Alátétfólia helyett használhatja a meghagyott szőnyegpadlót is.

Esztétikai szempontból fontos, hogy a lapokat a legerősebb fényforrásra merőleges irányban rakjuk le. A laminált parketta lapok és a fal közé éket kell helyezni, nehogy a parketta elcsússzon. A lerakott parkettaelemek rögzítéséhez diszperziós ragasztó is szükséges, ami esetenként olyannyira sűrűn folyós, hogy szinte alig lehet kinyomni a tubusból. Az ilyen ragasztóval kész kínlódás a munka. Ezen még a lerakás megkezdése előtt segíthetünk, csak több-kevesebb vizet kell a flakonba töltenünk, és ha jól összerázzuk, kis idő múlva már könnyen kinyomhatóvá válik. Így jobban terül, még az elemek hornyába nyomva is. A ragasztó felhígítását természetesen még a fektetés megkezdése előtt célszerű elvégeznünk, de nem szabad túlzásba vinni. A fokozatos vízadagolással ez elkerülhető.


 A LAMINÁLT PARKETTA LERAKÁSA>>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk Nosztalgiák 2002

Tovább olvasom