Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Lakótelepi őrs Marcalváros nyugalmáért

Folytatás az 1. oldalról.

– A tapasztalatok alapján hasznos ötlet volt a lakótelepi rendőrségek megalakítása. Ezért döntöttünk az országos elterjesztés mellett – kezdte a Kisalföldnek adott nyilatkozatát dr. Hatala József vezérőrnagy, az országos rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója.
A tábornok elmondta, már közel száz lakótelepi rendőrség alakult az országban, elsősorban azokon a lakóterületeken, ahol ezernél több lakás van és átlagban 3–4 ezer ember él.
– Lényeg, hogy a rendőrök állandóan a lakókörzetekben teljesítenek szolgálatot, így kapcsolatot alakíthatnak ki a lakossággal, a különböző intézményekkel, üzletekkel. A fiatalok környezetét, a gyerekek játszótereit figyelni tudják, távol tartva a rossz szándékúakat, a drogterjesztőket. Sokkal jobban lehet segíteni az időskorúak problémáin, minimalizálni lehet a boltok elleni támadásokat – magyarázta Hatala vezérőrnagy.
A megye főkapitánya, dr. Szabadfi Árpád dandártábornok elmondta, az új iroda és az ott folyó szolgálat kialakításánál felhasználták az Adyvárosban szerzett tapasztalatokat.
„ Megnéztük, milyen kriminalisztikai jelenségek jellemzőek a lakótelepen, hogyan alakul a bűncselekmények száma. Mindezek alapján – annak ellenére, hogy kedvező a bűnügyi statisztika – úgy döntöttünk, ezt az irodát létre kell hozni.”
– Olyan rendőri szolgálatot alakítottunk ki, hogy a csökkenő tendencia tovább javuljon – válaszolta lapunk kérdésére a főkapitány.
A Győri Rendőrkapitányság 2003-ban állította vissza a körzeti megbízotti szolgálatot, s ez a lépés jónak bizonyult.
– A marcalvárosi lakótelepi rendőrséget nyolc rendőrrel szeretnénk működtetni, közülük egye-

lőre négy kolléga kezd, ők már részt vettek a kommunikációs tréningen – mondta dr. Holló Sándor alezredes, városi rendőrkapitány –, négy főt a főkapitányság vezetője akkor biztosít, ha nyáron az újonnan végzett rendőrök megérkeznek. Addig az úgynevezett reagáló szabadidő-szolgálatból pótoljuk azokat a kollégákat, akiket most nem tudtunk beállítani.
A kapitány elmondta, hogy arra a programra, amibe az iroda létrehozása is beletartozik, a Belügyminisztérium országos bűnmegelőzési központjánál az önkormányzattal közösen pályáztak, s 3,5 millió forintot nyertek. A program 30 százalékát saját erőből finanszírozzák, a többit a BM fedezi.
– Ebből a pénzből biztosítjuk a szükséges technikai hátteret is, mint például a számítógépet, laptopot, idegenforgalmi időszakban motorokat és kerékpárokat bérelünk. Bűnmegelőzési filmet készítünk, amit az idős embereknek mutatunk majd be.
Az alezredes tájékoztatása szerint kevesebb a közterületi bűncselekmény Győrben, csökkent a rablások száma, amihez többek között hozzájárult az Adyvárosban működő lakótelepi rendőrség is. A városrészben jóval kevesebb az idősek ellen elkövetett bűncselekmény. Mindemellett javult a felderítési eredményesség.
A tegnapi ünnepségnek, s az azt követő rendvédelmi, mentő- és tűzoltó-bemutatónak az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont adott otthont. (Olvasóinknak a témához kapcsolódó körkérdésünkre adott válaszai a 8. oldalon találhatók.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszkedv vagy depresszió?

Ilyenkor, tél végére, tavasz elejére kimerülnek a tartalékaink, mind fizikailag, mind pedig… Tovább olvasom