Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Lakossági megtakarítások

A megtakarítások vagyontömegének hatékony felhasználása a gazdasági növekedés mozgatórugója lehet. A lakosság megtakarítási hajlandósága azonban Magyarországon alacsony a legtöbb fejlett országéhoz képest, sőt, néhány térségbeli országhoz viszonyítva is.
Egy kismértékű elmozdulás a megtakarítási hajlandóságban óriási pótlólagos tőkét jelenthetne a magyar gazdaság számára, feltételezve, hogy a megnövekedő megtakarítások megtalálják útjukat a tőkehiányban szenvedő gazdasági intézmények felé. Ez azonban csak részben valósul meg. A lakossági megtakarítások szerkezete ugyanis jelentős elmaradottságról tesz tanúbizonyságot, aminek oka főként a fejletlen pénzügyi kultúra.

A nemzeti bank statisztikái szerint a lakosság pénzügyi vagyonának mintegy kétharmada készpénzben és bankbetétben áll. Az EU-ban a készpénz és banki betétek aránya a lakosság vagyonán belül kevesebb mint fele a magyarországi értéknek. Ugyanilyen rossz képet kapunk, ha az adatokat az Egyesült Államok számaihoz hasonlítjuk. A tengerentúlon a készpénz és a betét aránya harmada a magyarországinak. Ezek a mutatók még akkor is cselekvésre ösztönöznek, ha tudjuk, a rendszerváltást követően ez az arányszám folyamatosan csökkent Magyarországon.

Kulturális különbségek

Míg nálunk a megtakarítások GDP-hez viszonyított aránya kismértékben meghaladja az 5 százalékot, addig Németországban ez az arány 6,5 százalékhoz közelít, míg az Egyesült Államokban 6 százalék alatt van. Lengyelországban viszont kimagaslóan nagy a megtakarítási hajlandóság. Az egyes országok között természetesen mutatkoznak lényeges szerkezetbeli különbségek, ami kulturális eltérésekkel is indokolható. Például az angolszász rendszerben nagyon komoly szerep jut a biztosítási formáknak és az értékpapíroknak, míg a befektetési alapok súlya elenyésző. A német rendszer ezzel szemben sokkal kiegyensúlyozottabb. Finnország nem nevezhető nagy tőkepiaci múlttal rendelkező országnak, mégis az értékpapírok aránya a teljes vagyonon belül eléri az 50 százalékot.

Hazánkban a magas készpénz- és bankibetét-állományt leginkább az értékpapír-vásárlások szenvedik meg, ezek súlya mindössze 13 százalék. A befektetési alapok 9 százalékos súlya nem mondható kiugróan alacsonynak, míg a biztosítási formák szerepe a még viszonylag rövid életű új nyugdíjrendszerben várhatóan folyamatosan növekedni fog.

Félelem az ismeretlentől

A részvénybefektetések iránti bizalmatlanság a befektetési alapok portfóliószerkezetében is lemérhető, a részvények súlya ugyanis itt is csak 6,5 százalék. (Összehasonlításképpen az EU-ban ez 42 százalék.) Az a tény pedig, hogy ezen belül a hazai részvények súlya 2,9 százalék, mutatja azt a tipikus magyar betegséget, hogy a hazai befektetők jobban megbíznak abban, ami külföldi, függetlenül attól, hogy a piacok teljesítménye ezt nem igazolja. Meg kell említeni, hogy a részvények alacsony részesedésének hátterében nagy szerepük van az elmúlt évtized végén tapasztalt részvénypiaci visszaeséseknek, melyek mély nyomokat hagytak a magánbefektetőkben, akik azelőtt ilyen válságokkal nem kellett hogy szembenézzenek.

Az elavult megtakarítási szerkezet azonban nem varrható kizárólag a fent említett tőkepiaci visszaesések nyakába, sokkal inkább a lakosság alapvető közgazdasági és tőkepiaci tudásának hiányosságaival, az ismeretlentől való félelemmel van összefüggésben. Mi mással magyarázható az a tény, hogy a pénzügyi vagyonuk közel kétharmadán semmilyen növekedést nem érnek el, sőt, folyamatos értékvesztést szenvednek el az emberek, miközben megtakarítási formák egész sora várja a potenciális befektetőket.

A hazai befektetői réteg papírvékonysága az egész tőkepiac szerkezetét labilisabbá teszi. A külföldi befektetők túlsúlya miatt a magyar piac hajlamos túlreagálni a nemzetközi környezet változásait. Bár tény, hogy kis nyitott gazdaságként a külföld szerepe várhatóan mindig meghatározó marad, de a hazai bázis megléte stabilitást adhat a piac működésének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkohol gabonából

A hazai alkoholpiac stagnál, mégis megduplázta tavalyelőtti nyereségét az elmúlt évben a győri… Tovább olvasom