Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Lakossági kérdések

a Dunacenter kapcsán

Számos szakember és az Országos Építésügyi Hivatal után legutóbb már a minisztérium is súlyos kritikákkal illette Győr rendezési, „fejlesztési” terveit – azon belül többek között a bevásárlóközpontok Európában egyedülálló, abnormálisan magas számát. Vajon a győri önkormányzat elgondolkodott-e a figyelmeztetéseken? Ugyan, dehogy! Ellenkezőleg: lobbizásba kezdett a minisztériumnál, hogy inkább a szakemberek változtassák meg az álláspontjukat! Érvként elhangzik, hogy például a Dunacenter mennyi munkahelyet fog teremteni – miközben persze arról egy szó sem esik, mennyi szűnik meg a Gardéniában, Győr egyik legrégibb és leghíresebb gyárában.

És szívesen hivatkoznak arra is, hogy az „emberek” igénylik ezeket a bevásárlóközpontokat – bár én egyetlen népszavazásra sem emlékszem ez ügyben az elmúlt 15 évben Győrött... De a Dunacenter-ügy ezenkívül is számos problémát vet fel. Például, hogy lehet egy temető mellé bevásárlóközpontot építeni – ez bárhol, a civilizált Európában elképzelhetetlen lenne, és mennyire való egy gigantikus konténerpláza a nemrég műemléki védelmet kapott, óriási idegenforgalmi lehetőségek előtt álló Újváros szomszédságában? És vajon az önkormányzat szerint miért csak bevásárlóközpontokat (no meg persze lakóparkokat) lehet Győrben építeni az ún. barna mezőkre? Hiszen az európai trend az, hogy gyönyörű közparkok és mindenféle lenyűgöző kulturális létesítmények épülnek az ilyen területeken.
A Gardénia helyén is milyen csodálatos dolgokat lehetne létrehozni (például skanzen, füvészkert, barokk lovarda, a klagenfurtihoz hasonló „Minimundus” stb.) –, melyek valóban a város, a köz érdekét szolgálnák.
Vajon nem ezekben kéne, kellett volna gondolkodnia itt is és a többi eltékozolt helyszínen (Elevátor, Városrét, állatvásártér stb.) egy valóban felelős, lokálpatrióta, „kulturált” önkormányzatnak az ezeréves Győrre oktrojált konténerszörnyek helyett?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom