Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Lakópark után lakópark épül

Gondozott porták, takaros házak fogadják a Mosoni-Duna ölelésében, a Szigetköz északnyugati kapujában fekvő Feketeerdőre látogatókat. Olyan emberek élnek itt, akik számára fontos, hogy lakóhelyüket otthonossá, barátságossá varázsolják, sőt, versenyre is kelnek, kié lesz évente a legtetszetősebb, legvirágosabb udvar.
Feketeerdő első írásos említése az 1247-es esztendőből maradt ránk. Az egykori sűrű erdőnek, mocsaras területnek köszönheti, hogy elkerülte a tatár és a török pusztítás, azonban az 1730-as pestisjárvány igencsak megtizedelte a lakosságot. Közel húsz éve még éppen háromszáz lélek lakta, mára viszont – főként a betelepülőknek köszönhetően – ez 481 lakóra duzzadt.

Lakópark az almáskertben

– Egyre többen költöznek ki Mosonmagyaróvárról, elsősorban családosok kisgyerekekkel, de néhány külföldi is – németek, osztrákok – vásárolt telket. A település fejlesztése három ütemben zajlott – avat be a részletekbe Novák András polgármester, aki az őszi önkormányzati választásokon éles küzdelemben, nyolcszavazatnyi különbséggel hagyta maga mögött a négy ciklusban is a községet vezető Galambos Jenőnét. Mint mondja, első körben a Fenyő utcában, aztán az Erdőalja utcában alakított ki az önkormányzat húsz telket. A falu almáskertjében, egy 8–10 hektáros területen pedig egy 57 telkes lakópark épül. A közművesítést befejezték, csak az útalap és a járda elkészítése várat magára, sőt, az első házat is felhúzták már. Még az is kérdéses, milyen nevet viselnek majd az utcák. Elsősorban dűlőnevekre gondoltak. Lehet akár Sórév vagy Almáskert utca is – újságolja a polgármester. A lakópark melletti nyugodt környezetben futballpálya is helyet kapott, akárcsak egy modern játszótér, mely a lakók összefogásával folyamatosan bővül a kisgyerekek számára biztonságos játékokkal – mutat rá már a helyszínen a faluvezető, aki a polgármesterség mellett az egyik mosonmagyaróvári nagyáruház sport- és játékrészlegének vezetője is egyben. Persze a bővítésnek itt még koránt sincs vége: a település rendezési terve Feketeerdő további fejlődésére adhat lehetőséget. Az egykori libaólaknál – mely húsz éve kihasználatlan – a terület tulajdonosa egy víkendtelepet álmodott meg a város, az erdő, a víz közelségét kiaknázva. A polgármester reméli, idén elindulhat itt az élet: a területen már van villanyhálózat, a vízbevezetésre, csatornázásra lesz szükség. Elkészült egy újabb lakópark terve is, ahol negyvennégy parcellát alakíthatnak ki.
A feketeerdőiek szeretik a szépet, a falu tizedik esztendeje mindig benevez a „Virágos Magyarországért” országos környezetszépítő versenybe. A községházán oklevelek őrzik a településszépítő, -építő vetélkedő eredményeinek emlékét.

A turizmus fellendülését remélik

– Szeretnénk újjáéleszteni a falu kulturális életét – sorolja a tervek közt a település vezetője. Bár a kultúrotthont néhány éve felújították, gondot jelent a nagyterem – melynek falán az 1889-ben alapított és igen jól működő helyi önkéntes tűzoltó-egyesület tablói díszelegnek – fűtése. Polgármestersége óta már megszervezték a Mikulás-bált, az öregek találkozóját, Grózer Andrea vezetésével baba-mama klub indult. Az uniós Leader-program keretében egy kerékpáros-pihenő készül a közeljövőben a faluban egy ivóvízhálózatra rákötött kúttal, padokkal. Ez azért is fontos, mert sok kiránduló kerékpározik át Feketeerdőn. Bár a feketeerdőiek nem a turizmusból élnek, a víkendtelep megépítésével ennek fellendülésére számítanak. Jelenleg a faluban két bolt, egy vendéglő és egy vadászház működik, és egy cukrászüzemet is terveznek.
Hatos Tibor portájánál gyakran állnak meg kirándulók, iskolás-, óvodáscsoportok. Az állatpreparátor – aki ottjártunkkor épp egy hatalmas medve kikészítésével foglalatoskodott – házában egy kisebb „állatkertet” rendezett be jellegzetesen szigetközi madár-, halfajtákkal, emlősökkel. Az érdeklődők életnagyságban találkozhatnak olyan egzotikus fajokkal is, mint az európai bölény, nagy kudu, sivatagi hiúz, ifjú oroszlán vagy a makákó. Képzőművészeti és biológiai ismereteket egyaránt igénylő munkája során – mint meséli – azonban már a kolibritől a négyméteres namíbiai krokodilig sok állatfajtával „találkozott”.
Becsengetünk a falu egyik ismert vállalkozójához, Grózer Csaba íjkészítőhöz is. Műhelyében hetvenféle íj készül a hun és magyar íjtól a mongol íjakig. – Gyermekkori álmom volt, hogy az igazi magyar íjakat életre keltsük. Az utóbbi években sikerült elérni, hogy ezeket már versenyeken is használhassák – tudjuk meg a lelkes hagyományőrzőtől, akinek egyik hosszú távú terve a Kelet ünnepe elnevezésű rendezvény megszervezése nomád lovas játékokkal, ahol több keleti nemzet is bemutatkozhatna.

Jó tanácsok a szakembertől

Radek-Kiss Szilvia tavaly április óta látja el a családsegítés feladatait Feketeerdőn a kistérségi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkatársaként, míg Horváth Zsuzsanna gyermekjóléti szakemberként 2005 júniusától foglalkozik a falubeli kiskorúak gondjaival. Szilvia tapasztalatai szerint elsősorban anyagi természetű problémák megoldásában kérnek segítséget a családok, bántalmazásra, családon belüli erőszakra vonatkozó panasszal még senki nem kereste meg a szolgálatot. A jelenleg segítséget igénylő családoknál a gyors, pontos információadás, a tanácsadás jelenthet megoldást a gondokra.
Tősgyökeres feketeerdőiként Novák András polgármester nem titkolt szándéka, hogy a helyi gyerekeknek tábort szervezzen, hogy megismerhessék egymást s a települést, ahol élnek.
– A közönyt kellene megszüntetni; szeretném, ha az itt élőket érdekelné, mi miért történik, s ha elmondanák véleményüket – vallja a nemrégiben megválasztott polgármester, aki a politikamentes faluvezetés híve. A hétköznapi problémákkal akarok foglalkozni, egy kisfaluban nincs értelme a pártoskodásnak, egy közös érdek lehet csak: a jól működő falu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem az iskoláért

A harkai képviselő-testület úgy döntött, mindent megtesz a község iskolájának jövőjéért. Az… Tovább olvasom