Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Lakhatási támogatást kaphatnak az otthonuktól távol dolgozók

Lakhatási támogatást kaphatnak azok, akiket a munkaügyi kirendeltség legalább három hónapja álláskeresőként tart nyilván, és állandó lakóhelyüktől távol vállalnak munkát.
Lakhatási támogatást kaphatnak október elsejétől azok, akiket a munkaügyi kirendeltség legalább három hónapja álláskeresőként tart nyilván, és állandó lakóhelyüktől távol vállalnak munkát - tartalmazza a munkába járással összefüggő terhek csökkentését célzó támogatásokról, valamint a munkaerő-toborzás támogatásáról szóló 39/1998. (III. 4.) Korm. rendelet módosítása, amely a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet szerint lakhatási támogatás akkor adható, ha a lakóhely és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, illetve akkor is, ha a távolság ennél kevesebb, de a tömegközlekedéssel történő utazás ideje naponta több mint 6 óra.

A pályakezdőknek és a csoportos létszámleépítésben érintetteknek nem kell nyilvántartott álláskeresőnek lenniük.

Támogatás akkor is kérhető, ha nem a munkavégzés szerinti településen, hanem annak vonzáskörzetében sikerül csak albérletet találni.

A lakhatási támogatás maximum 18 hónapig adható, összege fix, amely hat havonta változik: az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható, számlával igazolva.

Ha a család együtt költözik, és többen is jogosultak a támogatásra, akkor magasabb az összeg. Amennyiben a családból ketten jogosultak lakhatási támogatásra, akkor az összeg 150, 90 és 60 ezer forint.

Ha három vagy több jogosult is van egy családban, akkor 200, 120 és 80 ezer forintra emelkedik az egyes periódusokra adható támogatás összege.

A döntést minden esetben a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltség hozza meg mérlegelés után.

A lakhatási támogatáshoz legalább hat hónapra szóló, heti 20 órát elérő munkaviszonyt, vagy közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolnia a kérelmezőnek. A támogatás megállapítását a munkába lépés előtt kell kérni.

További feltétel, hogy az igénylő bruttó havi jövedelme nem haladhatja meg a minimálbér háromszorosát.

Ha lejár a 18 hónap, akkor a támogatást 36 hónap elteltével lehet csak ismét igényelni.

Ha a támogatásban részesülő elveszíti az állását a támogatási időszakon belül, de 30 napon belül talál új munkahelyet, akkor folyamatosan kapja tovább a már megítélt juttatást.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára korábban azt mondta, ezres nagyságrendű lehet azok száma, akik igényelnék a támogatást, és főleg a keleti országrészből, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád megyéből számítanak arra, hogy élni fognak ezzel a lehetőséggel a munkavállalók. Az erre szánt keret összegéről nem nyilatkozott, azt mondta, az attól függ majd, hogy mekkora igény jelentkezik a támogatásra. Hozzátette, hogy a kormány nyitott arra, hogy a keretet az igényekhez igazodva bővítse.


Olvasóink írták

 • 4. fulopke 2012. szeptember 30. 10:50
  „3. verembele. Igazad van, valóban Sopron.”
 • 3. verembele 2012. szeptember 30. 08:05
  „Tisztelettel:
  Én is úgy gondolom ez a nagy jövés-menés a keleti országrészből (még ki is emelték a cikkben), jobbára "segílyke" pótló jövedelem lesz, és csak papíron lehet majd kimutatni, valós munkaerő nem lesz mögötte...briliáns.
  Röppködnek a százezrek. Szumma: 1.200.000 18 hónap alatt ...Sokan törvényes munkával nem keresnek ennyit.
  A rokkonka majd kiadja a lakását, (putrit) oszt felezik a lóvét.
  Kedves:2.fulopke: Nyugodtan írd ki, hogy Sopron. Lakozik ama fertályon egy ide írogató társam, aki rendesen "kóstolgat" mivel én győri vagyok, tehát az Ő szemében laposi. Most valószínűleg megismerkedhet ezzel az érzéssel, hegyek között is LAPOSI....Majd a betelepült indiánok tesznek róla.............
  Üdv.”
 • 2. fulopke 2012. szeptember 29. 21:08
  „Nálunk már megjelentek , nem írom ki, hogy hol de közel a határ,é-ny.Már most gond van velük.De az önkormányzat magyarázkodik, hogy mindenki oda költözik ahová akar. De csak sajnos egy bizonyos réteg. Este már nemigen ajánlatos kint járni, mert sok az ismeretlen ember. És őket kinek a pénzéből támogatják?? Aki becsületesen dolgozott és nyugdíjas az nem kap semmilyen támogatást, aki meg dolgozik az vigyázhat, "MERT" itt az olcsó munkaerő.Itt meg a kormány dobálózik a támogatási százezrekkel.Ugye nem törlöd, mert ez az igazság, és valakinek fáj.”
 • 1. háté 2012. szeptember 29. 14:42
  „a véleményem: -Na, egy újabb lenyúlás az adónkból a lumpeneknek! - tízezrével kelnek útra a "idegennyelvű-vándorok," papíron!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak a Start-számlával kapcsolatos szabályok

Módosulnak október elsejétől a fiatalok életkezdési támogatásának kezelésére szolgáló… Tovább olvasom