Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Lakáspiaci körkép a Nyugat-Dunántúlon

Az új lakások alapterülete átlagosan 98,7 négyzetméter, ezen belül minden negyediké 100-150 négyzetméter közötti.
Az építkezők a régió legnagyobb városait, az azokat környező településeket, a kiemelkedő idegenforgalmi jelentőségű  térségeket kedvelik a legjobban. Az új lakások több mint fele  családi ház.
Az országosan 1999-től megfigyelhető lakásépítési fellendülés a  Nyugat-Dunántúlon is egyre nagyobb számú új lakást  eredményezett: 2005-ben 4 413 épült itt, ami az országos adat  tizedét jelenti. 10 000 lakosra 44,1 használatbavétel jutott,  melynél csupán a közép-magyarországi mutató volt nagyobb a  régiók körében. Összességében az építkezők a régió legnagyobb  városait, az azokat környező településeket, a kiemelkedő  idegenforgalmi jelentőségű térségeket kedvelik a legjobban.  2005-ben az országoshoz hasonlóan szinte kizárólag a gazdasági  szervezetek és a magánszemélyek építtettek lakásokat a  régióban. Az értékesítésre és a saját használatra szántak hányada  mintegy 40-60%-os volt. A három megye közül a piaci cél Zala  megyében volt a legjelentősebb, közel 50%-os, Vas megyében  meghaladta a 40, Győr-Moson-Sopronban pedig a 30%-ot. A városokban átlagosan 10 lakás közül 6 eladásra készült. A  községekben ezzel szemben a magáncélú építkezések súlya jóval  nagyobb, 91,8%-os. A Nyugat-Dunántúlon a családi ház és a  többszintes, többlakásos épület a legkedveltebb. A lakások több  mint fele családi házban, több mint egyharmada társasházban  épült, utóbbiak a városokra koncentrálódtak.

Az új lakások alapterülete átlagosan 98,7 négyzetméter, ezen  belül minden negyediké 100-150 négyzetméter közötti. A  legnagyobbak a lakosság által építtetett családi házak, a  legkisebbek pedig a piaci célú társasházi lakások. A városokban  az új lakások háromnegyede 100 négyzetméter kisebb, a  községekben viszont kétharmaduk nagyobb ennél. Tavaly egy  új lakás átlagosan 429 nap alatt készült el, ezen belül a családi  házak kivitelezési ideje csaknem 2 év volt, a többi építési forma  esetében viszont jóval rövidebb időt igényelt az építkezés.
A Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatóságának tájékoztatása alapján. A témáról bővebben olvashat a www.ksh.hu internetes oldalon, keresheti a statisztikai kiadványokat a KSH Győri Igazgatóságának tájékoztatási osztályán (Győr, Bem tér 19., 96/502-422).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom