Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Lakáskassza-ügyfelek: mit terveznek?

A Lakáskassza-Wüstenrot Rt. széleskörű felmérést készített ügyfelei körében, hogy képet kapjon a Lakáskassza-szerződéssel rendelkezők lakáscélú terveiről. A kutatás érdekes adatokat hozott felszínre.
A felmérésből kiderül, hogy már Magyarországon is változóban van az előtakarékosság megítélése, hiszen míg korábban a családokon belüli egy szerződés volt a jellemző, addig mára a megkérdezettek több mint fele kettő, vagy annál több lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkezik.

A Lakáskassza-Wüstenrot Rt. ügyfeleinek határozott elképzelése van arra vonatkozóan, hogy mire kívánja majd felhasználni a szerződéses összeget. Többségük – 79,1 százalék - vásárlásban gondolkodik. Az építkezés mellett 10 százalék döntött, míg a megkérdezettek közel 8,5 százaléka szeretné a rendelkezésre álló összeget lakáscserére fordítani. Szinte elenyésző, a 2,5 százalékot sem éri el, azoknak a száma, akik jelenleg még nem tudják, mire költik a pénzt. Nagyobb arányban vannak azok, akik használt lakást szándékoznak vásárolni (62,6%), és új lakás vásárlását a megkérdezettek 37,4 százaléka tervezi.

A Lakáskassza kíváncsi volt arra is, hogy az új lakást vásárolni szándékozók Budapest melyik kerületei iránt érdeklődnek. Többségük a XIV. kerületet jelölte meg, míg a második helyen a IX. kerület, a harmadikon a XI. kerület szerepel. A XIII. és a IV. kerület következik a sorban, szinte elenyésző különbséggel.

A legtöbben saját részükre vásárolnak, de jelentős azoknak a száma is, akik gyermekük lakhatási problémáját kívánják majd megoldani. A lakások méretét tekintve a többség két-három szobás lakást venne, míg a válaszadók egyharmada gondolkodik másfél szobás, 9,4 százalékuk pedig háromszobás lakás vásárlásában. Érdekes módon a takarékoskodók alig 6 százaléka tűzte ki célul garzonlakás megszerzését.

A lakásméretben a legtipikusabb az 55-75 négyzetméter közötti, hisz a megkérdezettek 30 százaléka adta meg ezt a nagyságot, mint elképzelést. Az ügyfelek 23,3 százaléka ennél valamivel kisebb, 45 és 55 négyzetméter közötti nagyságú lakás vásárlását tervezi. Csak egy árnyalattal kevesebb azok aránya – 22,9 százalék -, akik 75-100 négyzetméter közötti otthont szeretnének. Sokkal kevesebben döntöttek a két véglet, vagyis 100 négyzetméter feletti, illetve 30 négyzetméter alatti lakás mellett.

A kutatás kitért arra is, melyek a lakásvásárlás legfőbb szempontjai egy-egy családon belül. E szerint a legfontosabb a méret, másodsorban szerepel az ár és a harmadik meghatározó tényező a környezet. A megközelíthetőség csak ezután következik, míg a technikai színvonal csupán ötöd rangú szempont a döntésben. Ezeknél kevésbé tartják fontosnak a panorámát, és a ház típusát, az infrastruktúrát és a kiegészítő szolgáltatásokat pedig a legutolsó helyre sorolják.

A megkérdezettek közel 48 százaléka tizenöt lakásosnál nem nagyobb társasházban vásárolná meg új otthonát, 16,7 százalékuk el tudja képzelni 15-90 lakásos társasházban, míg 12,4 százalékuk akár 100 lakásos lakóparkban is. 8,1 százalékuk kizárólag családi házat választana. A legkevesebben azok vannak - mindössze 1,6 százalék -, akik 100-nál több lakásos lakóparkba is szívesen elköltöznének.

Ami a szolgáltatások fontosságát illeti a felmérés tanúbizonysága szerint a Lakáskassza-Wüstenrot ügyfeleinek 44,1 százaléka semmilyen szolgáltatásra nem tar igényt új otthonában. A többség azonban igen. Az új lakást vásárolni szándékozók a szolgáltatások közül az őrzés-védést tartják a legfontosabbnak, a második legfontosabbként az uszodát jelölték meg, míg harmadik helyen a konditerem áll.

A válaszadók háromnegyede 7-10 millió forint közötti összeget kíván lakásvásárlásra fordítani, és ezt az összeget lakásuk eladásából, és lakás-előtakarékosságból, ami az önerőt jelenti, kívánják előteremteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már elég!

Slim (Jennifer Lopez), a keményen dolgozó pincérnő egy nap találkozik álmai lovagjával: Mitchcsel, a… Tovább olvasom