Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Lakás helyett menedék

Hajléktalanná vált édesanyák, gyermekek a lakói a családok átmeneti otthonának, Szentmihályon. Az itt élők ma este karácsonyoznak. Hiszen az ide kerülteknek nincs hová menniük – legalábbis átmenetileg. Három édesanya elmeséli, miként kerültek ide, miként próbálnak ismét talpra állni, hogyan tovább.
Tápai Andrea és családja: balról Dominika, Marcell, Dávid és Regina. Fotó: Schmidt Andrea
Pénztelenség, brutális férj, elúszott lakás – többnyire ezek az okai annak, hogy anyukák-gyermekek ide kerülnek. És ezek kombinációi. Tápai Andrea – kétszer két ikergyermekes édesanya – esetében mindhárom bejött. Jelenleg egy balul sikerült lakáscsere következtében van itt, de már nem először.

– Második férjemmel nagyon rengeteget veszekedtünk, főleg a pénzhiány miatt. Ütött-vert. Nincs hova mennem – beszéli. Próbál mosolyogni, mosolya mélyén fásultsággal kevert kétségbeesés. Hová mehet egy harmincöt esztendős, négygyermekes családanya pénz, s minden nélkül ma Magyarországon? Az utolsó szalmaszál Andrea számára a családok átmeneti otthona, Sipka Rózsa intézményvezető és munkatársai minden segítséget megad – de mégsem saját a lakás. És előbb-utóbb ki kell költözniük innen, s négy gyermekkel albérlethez jutni...

– Korábban albérletben éltünk hármasban, kisfiam, férjem és én – mondja Sashalmi Csilla. Május óta él az intézményben, gyermekével együtt. Aztán el kellett hagyniuk a lakást, hogy miért, nem részletezi, csak sejteni lehet, pénztelenség a háttér. Férje most egy munkatársánál lakik átmenetileg – amíg nem rendeződik a helyzet.

Dominika babázik
– Nagyon szeretnénk egy kis tanyát. Dolgozni bejárnánk a városba, de azért tartanánk pár állatot is, a család ellátására, és a gyerekek miatt – mondja Csilla.
– Gyerekek?...
– Igen, mert van egy másik gyermekem is. Őt még fiatalkorúként szültem, édesapám lett a gyámja, s most nem akarja visszaadni. Vajon együtt tölthetjük-e valaha a karácsonyt?

Azért van, akinek esetében már közelít a megoldás. – Ötven-ötven százalék az esélye annak, hogy kapok lakást vagy sem – beszéli Katona Mária. Másodjára került az átmeneti otthonba kislányával, Dórival együtt, akit születése óta egyedül nevel. Az első esetben már-már úgy volt, sikerül eltartási szerződést kötni egy idős nénivel. – Pár hónapig nála is laktunk, de rögtön látszott, nem igazán működik a dolog – emlékszik vissza Mária. Később albérletbe mentek, végül itt sikerült átmenetileg otthont találniuk. Aztán Mária kapott munkát, amivel szolgálati lakás is járt, de azt a munkát egészségügyi okok miatt nem sokáig végezhette, és ismét itt kötött ki. Időközben elvégzett egy számítógépkezelő és gépírótanfolyamot is. Bizakodik.

– Ha most nem kapom meg a pályázaton a lakást, majd hátha tavasszal, vagy a nyáron – mondja. – Ha az ember akar valamit, előbb-utóbb sikerül.

Mindenki ebben próbál reménykedni ma este az otthonbeli karácsonykor, a csillogó-villogó fa körül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszázmilliárd a pólusvárosoknak

A következő hét évben 600–700 milliárd forint áll rendelkezésre a pólusvárosok fejlesztésére,… Tovább olvasom