Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Küzdelem az üres adathordozók árába épített jogdíj ellen

Szerzői Jogdíjak Reform Szövetsége (Copyright Levies Reform Alliance, CLRA) néven hozott létre közös lobbiszervezetet öt európai it-médiaszervezet, mellyel céljuk az üres adathordozók árába épített, álláspontjuk szerint mára már idejétmúlt, igazságtalan és aránytalan szerzői jogdíj felszámolása.
A szövetséghez csatlakozott a BSA, az Európai Amerikai Üzleti Tanács (EABC), az Európai Digitális Média Egyesület (EDiMA), az Európai Infokommunikációs Technológiai és Fogyasztói Elektronikai Egyesület (EICTA), valamint az Európai Adathordozó-gyártók Egyesülete (RIAE).

A szervezet álláspontja szerint a kivetett jogdíjak hátráltatják a digitális tartalomszolgáltatói piac növekedését, ráadásul a DRM- és másolásvédelmi megoldások bátoríthatnák az EU-tagállamokat, hogy legalább csökkentsék a jogdíjak mértékét. Arra is rámutattak, hogy sok esetben – például az iTuneshoz hasonló online zeneáruházaknál – a fogyasztó kétszer fizet: egyszer, amikor letölti a zenét, másodszor pedig amikor a már teljesen jogszerűen birtokolt zenét saját lemezre írja. (Ez a gondolatmenet persze újabb adu lehet az üres adathordozók díját kritizálók kezében, akiknek kedvenc kérdése: visszaigényelhetem-e a hordozó jogdíját, ha legális tartalmat írok rá? – a szerk.)

Európában jelenleg csupán Cipruson, Írországban, Luxemburgban, Máltán és Nagy-Britanniában nem terheli szerzői (pontosabban kompenzációs) jogdíj az üres adathordozókat.

it.news.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fideszes jelöltek szereztek mandátumot

Megyénk hét választási körzetéből háromban már biztos nincs szükség második fordulóra. A Fidesz-KDNP jelöltjei közül dr. Medgyasszai László, dr. Áder János és Ivanics Ferenc első körben megszerezte parlamenti mandátumát. A választókörzetek, listák részletes eredményeit összeállításunkból megismerheti. >>> Tovább olvasom