Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Kutyahegyi kutyavilág

Az Ágfalvi út melletti lakóövezetben és a Kutyahegyen élők úgy érzik, hiába rendes adófizető polgárok, senki sem törődik gondjaikkal.

Fulladoznak az emberek

– A kisfiam négy és fél éves – mondja Kocsis János, akivel együtt kapaszkodunk fel az Ágfalvi útról nyíló Fényi Gyula körúton. – Ilyenkor nyáron, amikor az autók felverik a port és méteresre nő a gaz, gyakran kerül kórházba, mert allergiás. Egy veleszületett betegség következtében nála sokkal intenzívebben jelentkeznek az asztmatikus tünetek, mint esetleg másnál. De nem csupán a fiam küszködik, bárki jön hozzánk, szinte fulladozik. Egyet tehetünk, nem nyitunk ajtót és ablakot, de persze ez sem jelent megoldást. Már többször kértük az önkormányzat segítségét, de semmire sem jutottunk. Az utak állapota kritikán aluli. Nyáron a por és az esős időszakban keletkezett hatalmas gödrök teszik próbára az embert és az autót, máskor pedig a sár és a hó miatt néha moccanni sem tudunk.

Utat építtettek, de hiába

Kocsis János és még vagy negyven telektulajdonos három évvel ezelőtt a legkritikusabb útszakaszokra saját költségükön, közel tízmillió forintért kőzúzalékot hordattak, hogy legalább a házukig eljussanak. Azóta nagyobb lett a forgalom – hiszen egyre-másra épülnek az új házak – , ezért aztán mintha semmit sem csináltak volna.
– Már az is segítség lenne – legalábbis a por ellen – , ha sebességkorlátozó táblákat helyeznének ki, de itt mindenki úgy száguld, ahogy akar – folytatja Kocsis János. – Az utak állapota azonban csak az egyik problémánk. Nézzen körül! Néhol egy-másfél méteresre is megnő a gaz. Tavaly sikerült elintézni, hogy legalább egyszer lekaszálják. Úgy látszik, egyszer volt Budán kutyavásár, mert azóta sem történt semmi érdemleges. Nemcsak egy-egy telek elhanyagolt, de az utak mentét sem gondozzák.
Káldy Józsi bácsi éppen kiskertje felé kerekezik.
– Valamikor szép volt ez a környék, de nagyon elcsúfították. Az utakon csak lassan, nagyon lassan lehet menni, még gyalogosan is. Igaz, néhány autósnak semmi sem számít. Néha kedvem sincs erre jönni, de hát mit tehetek, nem hagyhatom a kertet elvadulni.
A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának helyettes vezetője, Vargáné Korompay Dóra előtt nem ismeretlenek a panaszok.

Nem reménytelen a helyzet

– Valóban rossz állapotban vannak az utak, amelyeknek egy része önkormányzati fenntartású. Hogy valamelyest változzon a helyzet, összefogásra lenne szükség, és akkor az ott élő közösségek pályázhatnának az Útalapra. Erre van is példa a Kutyahegyen.
Dr. Becher Rezső, az igazgatósági iroda vezetője szerint rendkívül bonyolult annak kiderítése, hogy ki is egy-egy elhanyagolt, gazos terület tulajdonosa. A közterület-felügyelők rendszeresen ellenőrzik azt a környéket is, de sokszor hónapokba kerül, míg megtalálják a tulajdonost. Példaként egy osztrák állampolgárt említ, akit a közelmúltban szólítottak fel, de mire az osztrák követségen keresztül eljut hozzá levelük, talán már a hó is leesik.
– A lakók megkönnyítenék munkánkat, ha helyrajzi szám szerint tennének bejelentést – mondotta Becher doktor. – Egyébként – ha szükséges – az önkormányzatot is felszólítjuk saját területének rendbetételére.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés volt a piacon a gyümölcs

Közepes felhozatal és érdeklődés jellemezte szombaton a győri Dunakapu téri piacot. Összességében… Tovább olvasom