Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Kutatóegyetemi program indul a Debreceni Egyetemen

Külföldön dolgozó jeles kutatóit, egykori növendékeit is visszavárja munkájuk itthoni folytatására a kutatóegyetemi címet kapott Debreceni Egyetem (DE) - közölte Fésüs László akadémikus, a DE rektora hétfőn sajtótájékoztatón a cívis városban.

A kutatóegyetemi programban a Debreceni Egyetem célja, hogy elérje a vezető európai elitegyetemek tudományos teljesítményét, színvonalát és elismertségét - tette hozzá a rektor.

Tájékoztatása szerint a cím elnyerésével intézményük megkezdheti új kutatóegyetemi programját, amelyhez indulásként hárommilliárd forint összegű, két évre szóló uniós támogatást kapott.

Ezzel a DE túllépte a 30 milliárd forint támogatási keretet, amelyet pályázataival a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban nyert el - mondta Fésüs László. Közlése szerint a hárommilliárd forintos támogatási összeghez a Debreceni Egyetem mintegy 150 millió forint önrészt tesz hozzá.

Kutatóegyetemi pályázatában a Debreceni Egyetem öt kiemelt alapkutatási témakört nevesített. Ezek a molekulatudományt (benne a gyógyszerkutatással); a fizikai, számítás- és anyagtudományt; a molekuláris medicinát; az egészség- és környezettudományt, valamint a nyelvtechnológiát és bioetikát ölelik fel.

Fésüs László rámutatott arra, hogy mind az öt a DE legversenyképesebb alapkutatási területei közé tartozik, ezekben az egyetemen összesen 12 akadémiai kutatócsoport, 21 doktori iskola és 7, korábbi pályázaton támogatást elnyert innovatív kutatói team működik.

Mint hozzátette, a kiemelt kutatások társadalmi-gazdasági hasznosság szempontjából is jelentősek: az erős alapkutatási bázisra építve tovább erősödhet a régióban a gyógyszer- és a vegyipar, a húzóágazatként is emlegetett biotechnológia és egészségipar, valamint az informatikai és környezetipar kutatás-fejlesztési háttere.

Az öt kiemelt területen belül azok a kutatók és kutatócsoportok, belső helyek kapnak támogatást, akik vagy amelyek képesek kutatási területük nemzetközi élvonalában jelentős tudományos eredmények elérésére és kiemelkedő nemzetközi szintű publikációkra.

Fésüs László hozzátette: a kutatóegyetemi program szoros kapcsolatban áll majd az egyetem alkalmazott kutatási területeivel.

A példák között említette a nanotechnológia és a molekuláris élettudományok fejlesztését, a népegészségügyi és idegtudományi, valamint a környezet- és agrártechnológiai kutatások etikai vonatkozásait, s a nemzeti nyelvek és kultúrák informatikában betöltött szerepének felértékelődésével összefüggő kérdéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke

Ismét Bánáti Jánost választotta elnökké a Magyar Ügyvédi Kamara - tudatta a hétfőn megtartott… Tovább olvasom