Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kutatás a fejőke és a rocska után

Az enesei általános iskola magasra tette a mércét, ami az Olvasni jó! kampány idei állomását illeti.
Az enesei általános iskola magasra tette a mércét, ami az Olvasni jó! kampány idei állomását illeti: szeretnének legalább olyan jól szerepelni, mint három éve, amikor egyik csapatuk egészen a dobogóig jutott.

Hatcsapatnyi lurkó nevezett az enesei iskolából a versenyre, akiket a korábbi tapasztalatok után bizony a nyeremény is motivált: három éve, az első vetélkedőn annyi könyvet nyert az iskola, amiből bőven jutott nemcsak a könyvtárba, hanem a versenyzők könyvespolcára is.


A kötelezőket – mint a legtöbb gyerek általában – nem nagyon szeretik, vallották be, amikor az első feladatlap kitöltése után felkerestük őket, de aztán amikor jobban elgondolkoztak, hamar kiderült, hogy akad kivétel, nem is egy. „A két Lotti nagyon jó, az negyedikben volt kötelező!", „Jó volt az Egri csillagok is!", „... meg a Pál utcai fiúk!" – versengtek egymást túllicitálva a gyerekek, tanáraik pedig Fekete István regényeit tették hozzá a felsoroláshoz, melyeket főleg az alsósok olvasnak szívesen.

– Sajnos a felsősöknek nincs idejük olvasni, még ha egyébként szeretnek, akkor sem, annyira leterheltek: sok a szakkör, a különóra – mondja Lakatosné Rozsnyai Henriette és Horváth Károlyné, a gyerekek két felkészítő tanára. S hogy mit vesznek kézbe szívesen a diákok, ha mégis van egy kis szabadidejük? A legtöbben a tiniregényekre szavaztak rögtönzött közvélemény-kutatásunkon – nagy sikert aratott a „Fiúk kizárva!" című sorozat, ami nem csoda, tekintve, hogy csupa lánycsapatot sikerült elcsípnünk az iskolában –, de akadt, aki a szülei polcáról is leemeli, ami megtetszik neki: hárman is olvasták például a Da Vinci-kódot.

A kis csapatokat alaposan próbára tette az első feladatsor, de az enesei diákok egybehangzóan állítják: nehezek, de jók voltak az első kérdések. Sőt, a legélvezetesebbnek éppen a legfogósabbat találták, azt, amelyben szigetközi tájszavak jelentését kellett megfejteni. Bevallották: ebben nemcsak az ajánlott szakirodalom, hanem a faluban élő idősek is segítettek, így derült ki többek között, mit takar a fejőke vagy a rocska kifejezés... Nem kis kutatómunkát jelentett az is, hogy feltérképezzék és sorrendbe állítsák a Pannonhalmi-dombság magaslatait, de végül szerencsésen megbirkóztak vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié legyen a Kossuth tér az ünnepen?

Tovább olvasom