Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Küszöbön a postások sztrájkja Magyarországon?

Béremelést és a postai ingatlanok eladásából származó bevételből részesedést követelnek a kézbesítők, szakszervezetük ezért tárgyalást kezdeményez a Magyar Posta Zrt.-vel, és eredmény híján sztrájkot szervez.
A Kézbesítők Szakszervezete az MTI-hez eljuttatott vasárnapi közleményében ismerteti: 2010. január 1-jétől 10 százalékos béremelést követelnek a 160.000 forint alatti alapbérrel rendelkező dolgozók részére. Emlékeztetnek rá, hogy a postások bérrendezését minden eddigi postavezetés csak az "ígéret szintjén teljesítette".

A postai ingatlanok - közöttük az üdülők, a Krisztina körúti Postapalota és a Szugló utcai székház - elidegenítéséből származó bevételből pedig minden munkavállalónak egyszeri 100.000 forint kifizetését követelik.

Hangsúlyozzák, hogy "a gyanús ügyletek megkárosították a postás társadalmat, mivel elvesztették a székházukat, valamint semmilyen bevételben nem részesültek belőle".

Amennyiben a követelésekről nem tudnak megegyezni a munkáltatóval, határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdeményeznek.

Olvasóink írták

 • 9. gjozsi88 2009. december 18. 15:55
  „szocdem!
  Te a szocializmust siratod!
  A privatizáció, minden hibájával együtt szükséges volt a piacgazdaság szempontjából!
  Az, hogy veszteséget termelő állami cégek konszolidációját mindannyian fizetjük, akkor természetes, hogy az állami cég eladásakor keletkező bevétel az államé! A dolgozók az értéknövekményként betett munka ellenértékét, munkabér és egyébb juttatás formájában megkapták!
  Miért is kellene egy mindannyiunk vagyonát az ott dolgozóknak odaadni?
  Mi a különbség az általad birált mutyik és a támogatott dolgozói részesedés közt? Az egyik ügyeskedve szerzett állami vagyonból a másik sztrájkkal kényszerít állami tulajdonból részt szerezni, mindannyiunk rovására!”
 • 8. Goldmund 2009. december 14. 23:01
  „Sztrájkoljanak csak nyugodtan!
  Ma már a legtöbben e-mailben leveleznek, csomagot csomagküldő szolgálattal küldetnek, mert biztonságosabb és gyorsabb. Legfeljebb késve kapják meg az emberek a közüzemi számláikat, meg az ilyen-olyan hivataloktól jött leveleiket. Nem hiszem, hogy nagyon megijedne ettől a lakosság!”
 • 7. szocdem 2009. december 14. 17:30
  „Kedves creat olvtárs!

  Ezt írod:
  "Amikor beruházásról van szó, akkor mennyit raknak be ezek a dolgozók? Mit szólnának hozzá, ha a Posta minden hónapban levonna 20-30 ezer forintot a dolgozóktól beruházási hozzájárulás címén?"

  Azt hiszem elfelejted, hogy ez a jelenlegi banda 20 évvel ezelőtt egyszerüen elkótyavetyélte azt az állami vagyont, amit a dédapáink, az apáink - (és részben mi magunk is) - hoztak létre..
  A postásoknak és vasutasoknak érthető az álláspontja, hogy a még megmaradt vagyon eladásakor, abból legalább azokat részesítsék valahogyan, akik valamilyen módon kötődnek a céghez.. Vagyis a korábbi tolvajlások, és népfosztogatások és annak mai folytatólagos elkövetése ellen tiltakoznak. HELYESEN!
  Persze nem gondolom hogy jogilag teljesen tiszta a követelésük - annak 90-ben kellett volna az alapjait megteremteni, amire akkor minden dolgozó polgártársunk nagy ívben tett egy nagyot. Igaz?? Most viszont mindenki sír rí, meg követelőzik. Gratula maszopos elvtársak ezt télleg megycsinálták...”
 • 6. colomano 2009. december 14. 13:59
  „http://index.hu/velemeny/eheti/2009/12/14/tord_a_sztrajkot_ne_sirankozz/”
 • 5. TancsKaszabell 2009. december 14. 07:51
  „Úgy látom nem csak a vasutasoknak vannak igen csak furcsa elképzeléseik a szakszervezeti érdekvédelemről !
  A tulajdonviszonyok "rejtelmeiről" már nem is szólva !
  Bár van benne valami igazság mert a privatizáció nem éppen a dolgozó emberek érdekeit szolgálta.Sőt !
  A dolgozó kétkezi embereket szabályosan megfosztották munkájuk gyümölcseitől !Úgy is mondhatjuk kifosztottak bennünket !
  A postások szakszervezete is beindult és minket fenyegetnek.A vasutasok már ki tudja hányadszor teszik ugyanezt !
  Én és sokan mások ugyan melyik sorba álljunk be,hogy negyvenkét évi munka után az "elmaradt" járadékomat megkapjam.Eddig nem is kaptam,kaptunk semmit sem.Sokan,nagyon sokan a munkájukat is elvesztették.Egész iparágak szűntek meg ...
  Mennyit is ?
  Mondjuk a textilmunkások szakszervezetének közreműködésével úgy harminc évi munka után és a távközlési dolgozók szakszervezetének közreműködésével további tizenkét évi munkám után ?”
 • 4. Tapmancs 2009. december 14. 07:40
  „Először is dolgozzanak azon hogy Magyarország ne legyen feketelistán sok külföldi webáruháznál a sok lopás miatt, utána kezdhetnek gondolkozni a sztrájkon.”
 • 3. creat 2009. december 14. 06:42
  „Az eszem áll meg ettől az ingatlaneladásból származó pénznek az elosztásától. Ezek az emberek gondolkodnak néha? Amikor beruházásról van szó, akkor mennyit raknak be ezek a dolgozók? Mit szólnának hozzá, ha a Posta minden hónapban levonna 20-30 ezer forintot a dolgozóktól beruházási hozzájárulás címén? Gondolom elég idegesek lennének - hozzáteszem, hogy joggal. De a dolgozónak pont annyi köze van a székház eladásból befolyó pénzhez, mint a beruházásokhoz.
  Az ilyen okos szakszervezeti vezető bármilyen bevételéből nekem is adhatna, hisz annyi közöm nekem is van az ő pénzügyeihez, mint a postás dolgozónak a Posta pénzeihez.
  A sztrájk bérügyi részével lehet egyetérteni, meg ellenezni. Aztán majd néhány napos sztrájk után esetleg kiderül, hogy a Posta nélkül is van élet az országban!
  A csomagszállítás már a posta nélkül is jól működik, sőt szerintem sokkal gyorsabb (én másnap mindig megkaptam eddig minden küldeményt) és ügyfélbarátabb a többi csomagküldő szolgálat. Ha megszűnik a levél monopóliuma is a postának, akkor lassan minden szolgáltatás kicsűszik alóla. Akkor lehet ám majd könyörögni, hogy kevesebb pénzért is hajlandóak lennének a dolgozók dolgozni, de akkor már majd nem lesz hol.”
 • 2. vienna 2009. december 14. 02:10
  „Sztrájk helyett inkább tanulnának meg dolgozni.
  A téti postán is ami megy...
  Az ember már nem tudja, hogy járjon a kedvükbe, nehogy megint belekössenek valamibe, de semmi sem jó nekik.
  Minden, amivel dolog van, az túl macerás.
  Ezt is csak a postánál tehetik meg, versenyszférában ezek a dolgozók már rég röpültek volna.
  A másik, hogy a leveleim is rendszeresen a falu (ill. város) másik végéből kerülnek elő.
  Az árak minden évben infláció felett emelkednek. Mit kapunk cserébe?”
 • 1. Csetneky 2009. december 13. 21:39
  „Elkezdték a vasutasok az eladásból származó bevételért történő sztrájkolást, folytatják a postások. Ha a rendőr, postás, vasutas mondásból indulunk ki, akkor a sünök jönnek. Bár ők már feltalálták a zsebre büntetést, így az ő sztrájkjukat talán megússzuk.
  Bevallom, ebben nem vagyok igazán tájékozott, de nem hallottam róla, hogy a Postapalota meg a székház építését vagy megvásárlását a dolgozók pénzéből tették volna. Ha abból tették, akkor bocs, de ha nem, akkor miről beszélnek?
  Mert ugye a "munkáshatalom" idején miénk volt az ország, magunknak építettük. Akkor viszont az összes akkor élő ember sztrájkolhatna az akkoriban épült és azóta eladott összes ingatlan árából való részesedésért.
  Véleményem szerint néhány szakszervezeti vezetőnek sürgősen ki kellene vizsgáltatnia magát. Még gyorsan, amig nem kezdenek sztrájkolni az orvosok is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel csitította volna el a részeget a kórházban

Egy részeg hangoskodása miatt fegyvert rántott egy beteg szombaton éjszaka a makói kórházban; senki nem sérült meg, a férfi ellen garázdaság miatt eljárás indult. Tovább olvasom