Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Kúria: tisztességtelen az árfolyamrés a Kásler-ügyben

A Kúria június 16-án jogegységi döntést hozhat több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben is.
12.43 - A Kúria június 16-án jogegységi döntést hozhat több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben - jelentette be Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője kedden Budapesten, a Kásler kontra OTP per tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón.

Wellmann György kifejtette: azokat a pontokat érinti majd a jogegységi döntés, amelyek a 2013 decemberében közzétett, előző jogegységi határozatból kimaradtak.

Négy olyan kérdést mérlegel majd a Kúria Polgári Kollégiuma, amelyek a szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatosak. Megvizsgálják, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e a tekintetben, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli, valamint a pénzintézet, az árfolyamkockázattal kapcsolatos, esetlegesen tévesen adott tájékoztatása miatt tisztességtelen-e a szerződés. A Kúria vizsgálja továbbá, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás milyen körülmények között felel meg az átláthatóság követelményének, valamint azt is, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen-e - közölte Wellmann György.

A kollégiumvezető kérdésre válaszolva elmondta: június 16-án a Kúria polgári kollégiumának bírái, továbbá az öt ítélőtábla polgári kollégiumának vezetője és a legfőbb ügyész részvételével jogegységi tanácsként üléseznek. Nem biztos, hogy már aznap lesz döntés, de remélhetőleg még az ítélkezési szünet előtt megszületik a jogegységi határozat, amely kötelező minden magyar bíróságra.

Wellmann György kérdésre válaszolva hozzátette: a devizahitelesek problémájának végleges megoldását a jogegységi döntést követő jogalkotási lépésektől lehet remélni.

11.39 - A Kásler-ügyben érvénytelenek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses rendelkezések - mondta ki a Kúria kedden.

A Kúria felülvizsgálati döntése szerint a Kásler házaspár és az OTP közötti devizahitel szerződésnek érvénytelen az a két pontja, amely a vételi és az eladási árfolyamra vonatkozik, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenkori hivatalos árfolyamát kell alkalmazni. Egyebekben a vitatott szerződés érvényben marad.

Ebben az ügyben a Kúria kizárólag a Kásler házaspár szerződéséről döntött.

A Kúrián jelenleg tart a döntéssel kapcsolatos sajtótájékoztató.

Fotók

11.34 - A jogi képviselők felszólalásával elkezdődött a Kásler Árpád kontra OTP Bank polgári per tárgyalása a Kúrián kedden.

Kásler Árpád és felesége azért fordult bírósághoz, mert álláspontja szerint tisztességtelen az a devizahitel-szerződésükkel kapcsolatos kikötés, amely szerint a kölcsönt svájci frankban a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamon állapítják meg, ugyanakkor az egyes fizetendő részletek forintösszegét majd az esedékesség napját megelőző napon érvényes eladási árfolyamon kell meghatározni.

Gadó Gábor ügyvéd, a másodrendű alperes OTP Jelzálogbank jogi képviselője felszólalásában elmondta: azt kérik a Kúriától, állapítsa meg, hogy a Szegedi Ítélőtábla másodfokú jogerős ítélete törvénysértő volt, azt helyezze hatályon kívül, és utasítsa el a felperesek keresetét.

A pénzintézet jogi képviselője kifejtette, hogy az árfolyamrés - a vételi és az eladási árfolyam különbözete - alkalmazása önmagában nem teszi tisztességtelenné a szerződést. A szerződés világos, egyértelmű rendelkezéséket tartalmaz, a fogyasztó pedig észlelhette, hogy a vételi és az eladási árfolyam eltér.

Kásler Árpád a tárgyaláson megvált jogi képviselőjétől, és úgy döntött, személyesen jár el. Ennek keretében tartott felszólalásában azt hangoztatta, hogy a szerződés teljesítése során nem volt devizaátváltás, ezért az összes ezzel kapcsolatos kamat, költség szerinte jogellenes. A Szegedi Ítélőtáblára hivatkozva a felperes felvetette: ha nem volt átváltás, akkor miért számítanak fel árfolyamrést. Az árfolyamrés összes járulékos költsége szerinte jogellenes.

A felperes azt is hangsúlyozta, hogy az ügyben a magyar törvények szerint kell eljárni, amelyek alapján szerinte a szerződése kapcsán megállapítható a csalás.

"A Kúria tartsa és tartassa be a magyar törvényeket, és tegye át az ügyészségre az ügyet" - hangoztatta Kásler Árpád, aki azt kérte a Kúriától, tegye jóvá mindazt, ami az elmúlt években történt, és ami miatt sok család lett földönfutó.

A Kúria várhatóan rövidesen kihirdeti határozatát.

Előzmények


Kásler Árpád és felesége devizahitel-szerződésében szerepelt, hogy a kölcsönt, svájci frankban a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamon állapítják meg, ugyanakkor az egyes fizetendő részletek forintösszegét az esedékesség napját megelőző napon érvényes eladási árfolyamon kell majd meghatározni.

A Kásler házaspár azért indított pert, mert álláspontja szerint ez a kikötés tisztességtelen. A másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla 2012 áprilisában helybenhagyta és jogerőre emelte azt az elsőfokú rendelkezést, amely szerint a kifogásolt rendelkezés tisztességtelen és visszaható hatállyal előírta, hogy az aktuális törlesztőrészleteket vételi árfolyamon kell kiszámítani.

A bank jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati indítványa nyomán került a Kúriára az ügy. A legfelsőbb hazai bírói fórum azonban tavaly januárban felfüggesztette az eljárást és az Európai Unió Bíróságához fordult, amely idén áprilisban kimondta: a nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével.

A Kúrián ma folytatódó eljárásban azt kell eldönteni, hogy tisztességtelen-e az árfolyamrés, és ha igen, van-e olyan törvényi szabály, amely a tisztességtelen szerződési rendelkezés helyébe léphet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roubini: államkapitalista jegyeket mutat a magyar kormány politikája

A világ egyik legtekintélyesebb közgazdásza példaként említette Magyarországot arra, hogy… Tovább olvasom