Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Kultusszá nőtt tévésorozatok

Az egy estés filmeket egyre inkább felváltják a sorozatok. Hosszabb időre lekötik figyelmünket, és folyamatos kíváncsiság lesz úrrá rajtunk. A szegedi Nemes Brigitta hosszú ideje a Szex és New York rajongója, hozzá hasonlóan sokan beleéltük már magunkat egy-egy sorozatkarakter szerepébe.
– Több száz dolláros Dior-táskák, Versace ruhakölteményei és Manolo Blahnik különleges cipői. Csupa jó cucc és mulatságos, jó kedvre derítő karakterek, akik persze szinglik. Na és persze Manhatten – röviden így foglalható össze, miért is lett pont ez a kedvenc sorozatom – magyarázta Nemes Brigitta, a nők körében szinte kultusszá emelkedett Szex és New York szerelmese.

A 25 éves lány elmondta, a film egy életérzés megjelenítője, és egyben újdonságot is hozott első megjelenése. A négy, mindig mulatságos, harmincon felüli barátnő, Miranda (Cynthia Nixon) Samanta (Kim Cattrall), Charlotte (Kristin Davis) és a kedvence, Carrie (Sarah Jessica Parker) hihetetlen kalandokba keveredik, és zavarba ejtően szabad szájjal beszél a szexről. Miközben érezhető, mindannyian családra vágynak, megmutatják a férfiaknak, sokkal többre képesek, mint azt a másik nem képviselői gondolják. A mindig nőies hölgyeket bemutató sorozat azonban öniróniát is rejt.

Magyar karakterek

A mindennap vetített sorozatok közül még ma is népszerű a Szomszédok, mely a 80-as évek kedvence volt. Az eddigi szavazatok alapján Takács Alma és Takács Lenke a legkedveltebb karakter. Az RTL Klubon futó Barátok közt szereplői közül Berényi Miklós, Nádor Kinga és Kertész Magdi bizonyult a legkedveltebbnek. A TV2-es alkotás, a Jóban rosszban karakterei közül pedig Pongrácz Barbara, Nemes Dávid és Pongrácz Réka a nézők kedvence.

– A szingliség egyre több mindenkit érint, és ha nem is New York-i szinten, de problémáikkal könnyen azonosulni lehet. Leginkább Carrie helyében tudnám elképzelni magam, megállapításaiban a férfiakkal kapcsolatban sokszor magamra ismerek. A praktikái sem rosszak, és persze az ő ruhái tetszenek a legjobban – mesélte Brigitta, akinek van egy magas sarkú cipője, ami hasonlít a népszerű újságírónő Carrie Brad-
shaw gyűjteményének egyik darabjához. Ő körülbelül hat éve kezdte el az HBO-n nézni a sorozatot az édesanyjával, utána a Viasat 3-on folytatta. Azóta már a barátnője meglepte mind a hat évaddal, ami a karácsonyát tette még boldogabbá. Rózsaszín-fekete cipősdobozban hozta a DVD-ket Londonból. Mostanában a késő esti órákban újra játsszák a sorozatot, amit Brigitta se tudja, hányszor látott már! Nem csak a nőknek kedves sorozatokat gyártottak az elmúlt 10 évben.

A fiatalok körében szintén kultuszfilmnek számító, 10 évados, Jóbarátok sem büszkélkedhet kevesebb rajongóval. Sok kollégista diák közös programja a hat fiatal történetének nyomon követése: az evés idejét és a lefekvés előtti félórákat gyakran Rachel, Ross, Joe, Pheobe, Mónika és Chandler humoros hétköznapjai kötik le. De a kultuszfilmek felsorolásánál nem árt megemlíteni a Rém rendes családot sem. A Simpson család és a South Park viszont kifejezetten felnőtteknek szóló mesefilm, ami valójában társadalomkritikának tekintendő. A hosszú, évek óta tartó sorozatok mellett újabb filmalkotások jelentek meg az elmúlt néhány évben: Heroes (Hősök), Lost (Eltűntek), Született feleségek, Prison break (Szökés), Dr. House. A tipikus szappanoperákkal ellentétben ezeknél a sorozatoknál, ha nem követjük a részeket folyamatosan, lemaradhatunk a történésekről. Talán ez a legfőbb oka, hogy függőkké válhatunk.

Doktor House

Az egyik internetes portál április óta keresi a magyar tévénézők kedvenc sorozatkarakterét. A külföldi és a magyar sorozatok külön harcoltak egymással. Míg az idegeneknél a drágább, heti egyepizódos alkotásokat vették figyelembe, a hazaiak szappanoperahőseit is bevették a vetélkedésbe. Összesen 294 ezer 376 voksot adtak le a nézők. A győztes Doktor House, a TV2-n futó egyik korházas sorozat szereplője, aki nem finom modoráról híres, de minden felmerülő problémára megtalálja a választ. Második helyen a Tru Davies áll, aki a Tru Calling sorozat főszereplője, és az RTL Klub mindennap vetíti kalandjait. A bronzérmes befutó Carrie Bradshaw, akire legtöbben a Viasat 3 női nézői voksoltak.

Klasszikusok

Az új filmsorozatok mellett sokszor előveszik a régi kedvenceket a tévétársaságok. Például a magyar filmfolyamok közül a Bors című, fekete-fehér, 1968-ban készült legendás alkotást újra vetítik: minden délelőtt 9 órakor, a magyar televízió 1-es csatornáján és a Filmmúzeumon. Az Angyalbőrben című, 1988-ban forgatott színes magyar, a katonaság komikus oldalát bemutató filmsorozat vasárnaponként a Viasat 3 adón megy. A 26 perces, 1994-es, színes, magyar, Kisváros című sorozatot viszont párhuzamosan több adón (Magyar Televízió 1-es csatornáján, a Film+-on, a Hallmarkon és az RTL Planetán) is adják, a délelőtti, délutáni és kora esti órákban. A három legnézettebb csatornán – TV 2, RTL Klub, m1 – nagyjából összeszámoltuk, hány játékfilmsorozatot játszanak egy héten. Ha szombattól kezdve a jövő hetet vizsgáljuk, az első helyen 47 sorozattal a TV 2 vezet, 42-vel követi az m1, és a listát harmadik helyen az RTL klub zárja 39 filmfolyammal. (A Jóbarátok című népszerű sorozat nyári szünetet tart, de mindennapos megjelenésével növelné a TV 2 statisztikáját.)

A kereskedelmi csatornák leginkább a délutáni órákban adják a filmeket, míg az m1 délelőttjeit is kitöltik a játékfilmsorozatok. Sokféle típus közül választhatunk: akció, kaland, sci-fi, vígjáték, romantikus, westernsorozat, és persze ott a szappanopera is. A legtöbb filmadagot például az RTL Klub szerdánként tálalja. Ugyanakkor a szerelmeseknek nyújt folyamatos szórakozást a Romantika Tv – például Isaurával, a rabszolgalánnyal. Csemegének egy-két olasz, német, osztrák, esetleg egy argentín történetet fogyaszthatunk, mert a főműsoridőben tálalt „főétel" többnyire Amerikából érkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belehalt a bántalmazásba egy 74 éves nő

Csütörtökön délután gávavencsellői lakásában holtan találtak egy hetvennégy éves nőt –… Tovább olvasom