Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Kulturális főváros: öt pilléren alapult a pécsi siker

Pécsről mint Európa 2010-es kulturális fővárosáról és az elképzelésekről hallhattak a soproniak a Területfejlesztési Szabadegyetem tegnapi rendezvényén. A pécsiek Sopronnal is szoros kapcsolatot szeretnének kialakítani.
– Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címet elnyert pályázatunk öt pilléren nyugodott – mondta a sikeres településmarketing kérdéseivel foglalkozó soproni rendezvényen Tarrósy István, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa Irányító Tanács tagja, az Európa Centrum Kht. ügyvezető igazgatója. – Pécs egyrészt kapu a Balkán irányába, másrészt multikulturális város, jelentős német nemzetiséggel. A magyarországi németség több mint fele Baranyában, ezen belül is Pécsen és környékén él. Ennek azért van jelentősége, mert 2010-ben a németországi Essen lesz Pécs partnervárosa. A siker egy harmadik pillérének Pécs sajátos földrajzi fekvését tekinthetjük, amely lehetőséget ad a határvidék változatos kulturális életének bemutatására is. Pécs kulturális öröksége – közte világöröksége – mellett a művészeti innováció területén is kiemelkedő jelentőségű város: vidéken a legsokszínűbb és legkiterjedtebb kulturális intézményhálózattal rendelkezik. Végül érvként említettük mindig: Pécs a decentralizáció és a regionalizáció városa, az MTA Regionális Kutatások Központjának a székhelye is egyben.
– Ahhoz azonban, hogy a 2010-es esztendő sikeres legyen Pécs mint kulturális főváros számára, 36 milliárd forint összértékű projekteket kell megvalósítani – folytatta Tarrósy István. – Ezek közé tartozik a Zsolnay-gyár területének kulturális negyeddé történő átalakítása, egy több ezer négyzetméteres kiállítótér, egy koncertterem és konferencia-központ, továbbá regionális tudásközpont létrehozása. Ezen túlmenően a kulturális főváros címért pályázó városokkal – köztük Sopronnal – is szeretnénk sokrétű kapcsolatot kialakítani, sokkal inkább az együttműködés, mint a verseny szellemében...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom