Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kulturális bizottság a független társulatok támogatásáról

A jelenleginél alacsonyabb, de továbbra is törvényben rögzített költségvetési támogatásban részesítené az előadóművészeti törvény VI-os kategóriájába tartozó társulatokat, vagyis a független színházakat az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága által támogatott törvénymódosítási javaslat; szerdai ülésén a testület a Márai Programra szánt összeg növelését is támogatta.

A módosító javaslatot Kukorelly Endrével közösen beterjesztő Karácsony Gergely (mindkettő LMP) az ülésen emlékeztetett arra, hogy az előadóművészeti törvény jelenleg az önkormányzati színházakra fordított állami támogatások legalább 10 százalékát juttatja a VI-os kategóriának, a kormányzat tervei szerint azonban a kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter a jövőben összegszerűen meg nem határozott "támogatásban részesíthetné" az érintett független társulatokat, táncszínházakat, befogadó színházakat.

A két ellenzéki képviselő most azt javasolta, hogy a legalább 10 százalékos helyett ezentúl fix 8 százalékos keret szerepeljen a jogszabályban.

"Az előadóművészeti törvény átfogó módosítása napirenden van, ezért meglepő, hogy a salátatörvényben jelentkezik ez a változtatás" - jegyezte meg Karácsony Gergely a kormány módosító javaslata kapcsán. Hozzátette: annak elfogadása esetén nem lenne garancia arra, hogy a független társulatok finanszírozáshoz juthatnának.

Hiller István szocialista képviselő, volt kulturális miniszter arról beszélt, hogy a kormány javaslata nemcsak számos magas színvonalú társulatot, hanem évi egymillió nézőt is támogatás nélkül hagyna. A képviselő felolvasta a Magyar Színházi Társaságnak a kormány tervezett lépését elítélő levelét.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton kultúráért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: nem igaz, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem kívánja támogatni a VI-os kategóriához tartozó társulatokat. Azt azonban elismerte, hogy a támogatás mértéke jelentősen csökkenne: az idei 2,3 milliárdról jövőre 1,1 milliárd forintra.

A bizottság elnöke, L. Simon László (Fidesz) szerint az LMP-s módosító javaslat nem jelent többletigényt a költségvetésre nézve, csak a színházi szférán belül változtatna az elosztási arányokon.

A fideszes politikus saját módosító javaslatot is beterjesztett. Mint elmondta, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működését biztosító forrás (az ötöslottó játékadójának 90 százaléka) várhatóan jelentősen magasabb lesz a költségvetésben tervezettnél. L. Simon László ezért az előirányzat 400 millió forinttal emelését indítványozta, hogy az NKA 600 millió helyett az eredetileg tervezett 1 milliárd forinttal indíthassa el az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célzó Márai Programot.

A bizottság mindkét módosító javaslatot támogatta.

Novák Előd (Jobbik) a szerdai ülésen Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója leváltásának kérdését is napirendre kívánta tűzni, a bizottság azonban ezt nem támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unokái raboltak ki egy hencidai férfit

Unokái törtek be egy idős férfihoz a Hajdú-Bihar megyei Hencidán, a két fiú keddre virradó éjjel… Tovább olvasom