Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Különleges film Tibet érintetlen vidékeiről

Mielőtt hópehelyként olvad el a kultúránk, el kellett készíteni ezt a filmet - mondta a tibeti láma, aki színészként folytatta életét, szülőföldjéről elmenekülve.
Különleges szépségű és különleges témájú angol-francia-svájci-nepáli koprodukciós film kerül február végén a hazai mozikba. Egy olyan dokumentum-játékfilm, amelyben van ugyan elmesélhető történet, de az mind a dokumentum hitelességét erősíti. A tibeti kultúra utolsó érintetlen és hiteles területe, Dolpo a helyszín. A kínai megszállás előtti Tibet őrződött meg itt.

Dolpot csak 1952-ben fedezték fel. Előtte még a nepáliak sem ismerték, mivel a Himalája legmagasabb csúcsai választják el Dolpo-t Nepál többi részétől. Az Észak Dolpo-i fennsíkra három hetes gyalogút során lehet eljutni, a világ legmagasabb hágóin kell átkelni 5500 méter magasságban, ez tehát kétségkívül a világ legmagasabban fekvő fennsíkja. Itt forgatta a filmet Eric Valli, aki két évet élt az ott élők között, megtanulta nyelvüket, utazott karavánjaikkal, fotózta őket, könyveket írt róluk. A helybéliek barátságukba fogadták a rendezőt. Megnyíltak előtte, bevezették mindennapjaik konfliktusaiba, a természet erőivel a túlélésért vívott harcaikba.

A történet a dolpo-pak (dolpoiak) küzdelmes életéről szól. Mesebeli tájon, a Himalája lankáin és meredekein, veszélyes hágókon, leszakadó utakon, szélben, hóviharban halad a karaván, hogy az életet jelentő sót elvigyék a messzi nepáli völgyekbe, ahol gabonára cserélhetik egyetlen kincsüket. S közben kibontakozik egy generációs dráma is a falu öreg vezetője és a fiatal, életerős ifjú jelölt között.

- Nem volt szükség rá, hogy történeteket találjak ki" - nyilatkozta egy interjúban a rendező. - A leszakadó sziklaösvény, a tóba eső jak - mindezt tíz évvel ezelőtt átéltem! Harminc méterre tőlem történtek mindezek! A történet tehát valódi. A jakok lába nyomában jártunk. Mindent, ami a filmben szerepel, mi magunk is átéltük. Ott voltunk a falvakban, a hágókon, a viharokban, a házakban. Az egyetlen speciális effekt a filmben a vízbe eső állat, hiszen ez esetben műanyag bábut használtunk.

A dokumentum-vonalat erősíti, hogy a Himalája valamennyi szereplője amatőr, aki saját magát alakítja a filmben. Mindössze Norbue-t játssza színész (Karma Tensing Nyima Lama), egy igazi láma, aki a településen át menekült el Tibetből. Egyik pillanatról a másikra egy film sztárja lett azokban a falvakban, ahol korábban koldult, ahol sziklák alatt aludt. A hágók megmászásánál ő érkezett elsőnek és ülve szemlélte a tájat, s imádkozott. Ő mondta: "Fontos, hogy elkészítsük ezt a filmet, még mielőtt eltűnik a kultúránk, ahogyan a hópehely olvad el a napon." A Dolpo-pak tisztában vannak vele, hogy a kultúrájuk átalakulóban van.

Azt már a rendező meséli el, hogy mikor közvetlenül forgatás előtt elolvasták a forgatókönyvet a technikusokkal és a színészekkel, Nyima felkiáltott: "Ez olyan, mintha Dolpo önéletrajza lenne!" Tibetben és Dolpo-ban, ha egy fontos személyiség meghal,- magyarázza Eric Valli - a barátai és a lámák életrajzot írnak. Ez volt a legnagyobb elismerés, amit kaptam. Hogy az emberek, akikről szólok, azt mondják: "Eric, szép munkát végeztél!" és bizonyos módon, amit Nyima mondott, azt is jelenti, hogy magukra ismertek a filmben.

A film nézője pedig miközben beavatják a távoli, ismeretlen népcsoport élet-halál harcába, közelről csodálhatja a Himalája titokzatos, égig érő meredekeit, a havas hegycsúcsok, a hegyi tavak látványát. Nem véletlen, hogy 2000-ben a Himalája elnyerte a legjobb operatőrnek (Eric Guichard) és a legjobb filmzenének (Bruno Coulais) járó César.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb külföldi vesz ingatlant

A külföldiek harmadannyi ingatlant vettek tavaly a megyében, mint a rendszerváltást követő… Tovább olvasom