Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Különadó: 3,5 milliós felső határ, 5 évre visszamenőleg

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, emeljék fel a 98 százalékos különadó összeghatárát 3,5 millió forintra.

12.43 - Jövő hét kedden lehet a zárószavazása a Fidesz frakcióvezetője által benyújtott törvényjavaslatoknak, amelyek a 98 százalékos különadóval, valamint az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörével kapcsolatosak.

Ezt Lázár János mondta újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése előtt az Országházban.

Szavai szerint ha a javaslataihoz érkeznek bizottsági módosító indítványok - ami szinte biztos -, akkor jövő hét kedden lehet az előterjesztéseinek zárószavazása a parlamentben.

A Fidesz frakcióvezetőjének jelenleg három olyan javaslata van a Ház előtt, amelyet azután nyújtott be, hogy az Ab megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt.

Lázár János - Fotó: MTI
Lázár János - Fotó: MTI


A politikus egyrészt ismét benyújtotta - gyakorlatilag változatlanul - a különadóval kapcsolatos javaslatát, másrészt kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is azért, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdések kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

A 98 százalékos különadót érintően ugyanakkor a Fidesz frakcióvezetője hétfőn bejelentette: azt javasolja, emeljék fel az adó összeghatárát 3,5 millió forintra, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében azonban megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt. A különadót öt évre visszamenőleg kellene megfizetni. A módosítási javaslatot várhatóan még hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága fogja benyújtani.

Az alkotmánymódosítással összefüggésben pedig a parlament alkotmányügyi bizottsága nyújt majd be módosító javaslatot, amellyel - a testület elnökének korábbi nyilatkozata szerint - finomodhat az eredeti indítvány.

Összefoglaló - A Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, emeljék fel a 98 százalékos különadó összeghatárát 3,5 millió forintra, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében azonban megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt. A különadót öt évre visszamenőleg kellene megfizetni. A munkavállalói oldal azt kérte, a felmentési időre se vonatkozzon a különadó.

A módosítási javaslat a 2005-től számított adóévre vonatkozna - jelentette be Lázár János az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén, a fővárosban. Ezzel összefüggésben közölte, erre több más párt is javaslatot tett, és szerinte e visszamenőleges hatály a képviselőtársai és a társadalom többségének támogatását is bírni fogja. Hozzáfűzte, adóügyekben öt év az elévülési idő, és ha a különadót adónak tekintik, akkor ötéves elévüléssel érdemes számolni.

A továbbra is kétmillió forintos összeghatárral érintettek közé tartoznak az állami vezetők, a polgármesterek, a jegyzők, a főjegyzők, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselői, felügyelőbizottságának tagjai - sorolta kérdésre válaszolva.
A 3,5 millió forintos összeghatárral kapcsolatban a politikus megjegyezte, mérlegelés tárgya lehet hosszú távon, hogy az éves átlagbérhez kapcsolódjon az összeghatár kiszámítása.

A frakcióvezető bejelentette, azt is kezdeményezi, hogy azokra, akik nyugdíjba vonulnak, ne terjedjen ki a 98 százalékos különadóról szóló jogszabály hatálya.

Lázár János közölte, ha javaslata elnyeri az érdekképviseletek támogatását, akkor indítványozza, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága módosító javaslatként még hétfőn terjessze azt a parlament elé.

Hozzáfűzte, az állami cégekben érdekelt szakszervezeteknek azt tudja felajánlani, hogy a következő hetekben - a költségvetési vitával párhuzamosan - kész leülni velük tárgyalni, és kormánypárti frakcióvezetőként minden befolyását latba veti, hogy az állami cégek bérrendezési és bérezési struktúráját áttekintsék, szerinte ugyanis anomáliák vannak az egyes cégek között.

További problémának nevezte, hogy az elmúlt években több olyan oktatási, szociális és egészségügyi intézmény jött létre újonnan, amelyeket kiszerveztek az állam világából. "Az állam akkor jár el méltányosan, hogy ha ezek adott esetben újra állami érdekkörbe kerülhetnek más megoldás hiányában" - mondta, példaként említve a nem működő kórházi gazdasági társaságok dolgozóinak sorsát. Ha ilyen intézmények visszakerülnek az állam fenntartása alá, akkor a dolgozóikra vonatkozó "védőszabályokat" újra kell gondolni - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy akár tízezres nagyságrendű munkavállalói körről is szó lehet.

A bejelentések előtt a képviselőcsoport vezetője emlékeztetett, az áprilisi parlamenti választás kampányában a Fidesz és szövetségesei megígérték, ha nyernek, akkor a pofátlanul kifizetett, jó erkölcsbe ütköző, ízléstelen mértékű végkielégítéseket visszaszerzik. Erre a választási ígéretre hárommillió ember adta a szavazatát - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy egy országban a demokráciát nem gyengíti, hanem erősíti a választási ígéret betartása. Megjegyezte, a társadalom és az érdekképviseletek véleményének figyelembe vétele szerinte nem szégyen, hanem erény.

A különadóval kapcsolatos vitát a politikus az elmúlt húsz év egyik legfontosabb vitájának nevezte.

Lázár János felszólalása után tárgyalási szünetet kértek az érdekképviseletek, hogy megvitassák a frakcióvezető frissen bejelentett javaslatait.

A tanácskozást folytatva az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala nevében Fehér József közölte, álláspontjuk szerint a szabadságmegváltás mellett a felmentési időre járó juttatásoknak is ki kellene kerülniük a 98 százalékos különadó hatálya alól. Az oldal az öt évre visszamenőleges hatályt elutasította. Változatlanul maradtak kérdések, fenntartások - jelentette ki Fehér József Lázár János bejelentése után.

Hozzátette ugyanakkor, azt az elhatározást egyöntetűen támogatják, hogy azokra, akik nyugdíjba vonulnak, ne terjedjen ki a különadóról szóló jogszabály hatálya.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője azt mondta, a bejelentett változások nem oldják meg az alkotmányossági problémát, az összeghatárt pedig - végszámtól függetlenül - alkotmányellenesnek, megbélyegzőnek, diszkriminatívnak tartják.
Gaskó István, a Liga elnöke azt indítványozta, hogy a különadó kérdését tárgyalják meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban is.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmentési időre járó juttatásoknak ki kellene kerülniük a különadó hatálya alól.

A Fidesz frakcióvezetője azt ígérte, megfontolja az érdekképviseletek jelzéseit.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács önkormányzati oldala támogatta a különadóról szóló törvényjavaslatot a módosítani javasolt formában.

A tanács ülését követően Lázár János Schmitt Pál államfővel találkozik, akit tájékoztat a különadó és az alkotmánymódosítás ügyében. Ezután összeül a Fidesz-KDNP-frakciószövetség.

Délután a kormánypárti képviselőcsoport vezetője részt vesz a parlament alkotmányügyi bizottságának tanácskozásán, ahol egyebek mellett téma lesz az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő, Lázár János által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat "finomítása".

Korábban

Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala szerint a szabadságmegváltás mellett a felmentési időre járó juttatásoknak is ki kell kerülniük a 98 százalékos különadó hatálya alól.
Fehér József a tanács hétfői ülésén a munkavállalói oldal álláspontját ismertetve közölte: az öt évre visszamenőleges hatályt elutasítják. Változatlanul maradtak kérdések, fenntartások - jelentette ki Lázár János Fidesz-frakcióvezető bejelentése után.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője azt mondta, a bejelentett változások nem oldják meg az alkotmányossági problémát, az összeghatár pedig megbélyegző.

Gaskó István, a Liga elnöke azt indítványozta, hogy a különadó kérdését tárgyalják meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban is.
Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács önkormányzati oldala támogatja a különadóról szóló törvényjavaslatot a módosítani javasolt formában.

Tárgyalási szünetet kértek az érdekképviseletek az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén, hogy megvitassák Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek a 98 százalékos különadóval kapcsolatos, frissen bejelentett javaslatait.

A tanács ülését követően Lázár János Schmitt Pál államfővel találkozik, akit tájékoztat a különadó és az alkotmánymódosítás ügyében. Ezután összeül a Fidesz-KDNP-frakciószövetség.

Délután a kormánypárti képviselőcsoport vezetője részt vesz a parlament alkotmányügyi bizottságának tanácskozásán, ahol egyebek mellett téma lesz az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő, Lázár János által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat "finomítása".

Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, emeljék fel a 98 százalékos különadó összeghatárát 3,5 millió forintra, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, illetve az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében azonban megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt.

A javaslat a 2005-től számított adóévre vonatkozna - jelentette be Lázár János az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén, a fővárosban.

A frakcióvezető azt is kezdeményezi, hogy azokra, akik nyugdíjba vonulnak, ne terjedjen ki a 98 százalékos különadóról szóló jogszabály hatálya.

Lázár János közölte, ha javaslata elnyeri az érdekképviseletek támogatását, akkor indítványozza, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága módosító javaslatként még hétfőn terjessze azt a parlament elé.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, hogy azokra, akik nyugdíjba vonulnak, ne vonatkozzon a 98 százalékos különadóról szóló jogszabály hatálya.


Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, emeljék fel a 98 százalékos különadó összeghatárát 3,5 millió forintra, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében azonban megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. fióka 2010. november 09. 11:52
  „nem értem ,hogy az ilyen fotókon miért veszik le a kipát ilyenkor nem büszkék zsidó származásukra:) nem értem nem értem
  MAGYAROKAT A MAGYAROKNAK amíg nem így lessz káosz lessz.”
 • 67. szocdem 2010. november 09. 11:43
  „Egyébként megkapó miylen körmönfont ez a Lázár gyerök és társai....

  A "pofátlan" végkielégítés az valószínűleg egy olyan szerződés alapján jár, ami a jó erkölcsbe ütközik - tehát semmis.

  A semmis szerződés alapján felvett pénzt vissza kell fizetni. (Miért is kell ide Alkotmányellenes adó törvény?)

  A bűncselekménynel szerzett pénzt (vagyont, tárgyat, stb) meg szintén nem lehet megtartani - soha nem évül el a visszaszolgáltatása - Orbán efti is bánhat még egyszer emiatt pár milliárdot.)

  Ehhez képest az okos magyarok arról beszélnek, hogy az Orbán geng miért nem a hatályos törvényeket tartja be, és miért fecsérli az időt Alkotmányba ütköző törvényekre.. (Azért mert amíg e körül zajlik a vihar, addig sem tűnik fel a józanodó pálinkaforradalmároknak, hogy képtelenek kormányozni az országot. Még egy darab értelmes, előremutató törvényt sem alkottak!!!!)”
 • 66. Agent 2010. november 09. 07:16
  „64, miután ADÓügyi tételről van szó, az elévülési idő 5 év, egyszerű ez. Persze eleve abszurd visszamenőleges hatályú adótörvényt alkotni, de itt mindent lehet.”
 • 65. load 2010. november 09. 06:41
  „53. gjozsi88
  No, ez szép menet volt!
  Már majdnem megmagyarázták, hogy a jó erkölcs miért évül el öt év alatt.”
 • 64. coment 2010. november 08. 23:39
  „13. Agent 2010.11.08. 13:05
  Egyébként az öt éven meg nem érdemes tornázni, ezért:
  "Az adótartozás végrehajtásához való jog az esedékesség naptári évének utolsó napjától 5 év elteltével évül el."

  Nem értem milyen elévülési időről beszél a FIDESZ propaganda. Elévülési ideje egy érvényben levő törvényben meghatározott jogszabálynak lehet. Hogy lehet egy egynapos törvénynek visszamenőlegesen 5 év ELÉVÜLÉSI ideje?? Ez jogilag értelmezhetetlen. Aki ezt érti, az csak azért érti, mert ezt akarja érteni.
  Az 5 év elévülési idő azt jelenti, hogy ha az APEH 5 éven belül észreveszi, hogy én elmaradtam valami adóm befizetésével, vagy én észreveszem, hogy több adómat vontak le, akkor 5 éven belül ezt be lehet hajtani, vagy vissza lehet követelni. De ez csak arra az adóra vonatkozik, ami 5 évvel ezelőtt hatályos adónem volt.
  De ha ezt akarják az elvtársak, akkor legyenek urak és legyen ennek a törvénynek a visszamenőleges elévülési ideje (mivel az 5 év is .....) 10 év ?) Vajon miért nem akarják?
  A jogtalanul felvett végkielégítéseket igenis pereljék vissza, de ne ilyen mocskos módon.
  Mindig azt hiszem, hogy nincs már lejjebb, de már nem nehéz megjósolni : Folyt. Köv...”
 • 63. Boli 2010. november 08. 21:46
  „http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=38&p_izon=11064”
 • 62. neutral 2010. november 08. 21:33
  „Idézet a Parlament 2009.11.09-i jegyzőkönyvéből:
  DR. SZAKÁCS IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Pár héttel ezelőtt a sajtóban egy hír jelent meg, amely szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok munkáltató által levont magán-nyugdíjpénztári járulékait egy jogszabályváltozás miatt 2007-től nem közvetlenül a magánnyugdíjpénztáraknak, hanem az Államkincstárnak fizetik be a munkáltatók. A hír szerint a jogszabálynál meghatározott idejűnél hosszabb ideig parkol az Államkincstár számláján ez a befizetés, azaz jelentős kár, hozamcsökkenés érheti a magán-nyugdíjpénztári tagokat.

  Tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy igaz-e a hír, hiszen a sajtóban megjelent tudósításnak, hírnek a cáfolatát nem jelentették meg, sem a kormány, sem a Pénzügyminisztérium, sem a Magyar Államkincstár ezt nem cáfolta, sőt több magán-nyugdíjpénztári szakembert megkérdezve tapasztalható volt, hogy nem a jogszabályban meghatározott időn belül utalja az Államkincstár a dolgozóktól levont járulékot a magánnyugdíjpénztárak számlájára.

  Ha igaz a hír, tisztelt államtitkár úr, akkor hadd kérdezzem meg, hogy mi történik ezzel a pénzzel, illetőleg azt a hozamkiesést, amely a magán-nyugdíjpénztári tagokat kárként éri, ki fizeti meg, milyen módon lesz számukra megtérítve.

  Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

  Video: http://sgis1.parlament.hu/cgi-bin/mkogy/playseq?date1=20091109&time1=124407&offset1=032555.00&date2=20091109&time2=124407&offset2=032726.00&type=real”
 • 61. neutral 2010. november 08. 21:30
  „Na ennyit a szuper hiteles és őszinte Fideszről. Érdemes megnézni Szakács Imre képviselő Úr alig egy évvel ezelőtti parlamenti felszólalását. Akkoriban megyénk képviselője éppen amiatt aggodalmaskodott, hogy az állam ráteszi a kezét a magánnyugdíjpénztári befizetésekre. Amiatt, hogy mi lesz az ügyfelek pénzével, hogyan kártalanítják az ügyfeleket a kiesett hozamok miatt. Akkor most mi van? Akkor még volt hozamuk a pénztáraknak, ma meg csak egyszerűen elverik az emberek pénzét a "nyugdíjtőzsdén". Pedig akkoriban csak arról volt szó, hogy a cégek a magánnyugdíjpénztári tagdíjat nem közvetlenül a pénztáraknak, hanem közvetve, az APEH-en keresztül utalják. Ehhez képest most 14 hónapra lenyúlják a befizetéseket és még említést sem tesznek arról, hogy mikor és hogyan kártalanítják a magánnyugdíjpénztári tagokat, akik úgy döntenek, hogy továbbra is az öngondoskodás lehetőségét választják. Azt hiszem erre mondják, hogy más szemében a szálkát, a sajátjában a gerendát sem...”
 • 60. Boli 2010. november 08. 21:11
  „Ezek a fránya költségvetési trükközések... Akárcsak az előző bagázs. Csak most a narancskomcsik űzik. Szaros 10 milliárd ide, vagy oda egyesek hobby-jára simán belefér. Utána legfeljebb fillérekért privatizálják. Aztán nagyduzzogva megjelenik egy befektető, aki jópénzért megvenné. Jól megtanulták a coci elvtársaktól. Ennyi akkor belefér, ugye elvtársak...
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/08/160_milliarddal_elszamoltak_a_koltsegvetest/?rnd=665”
 • 59. AHA 2010. november 08. 21:07
  „Azért mert tietek az utolsó szó az nem azt jelenti,hogy igazatok is van.
  <moderálva>”
 • 58. Fürgeszarvas 2010. november 08. 20:18
  „AHA ! Ha nincsenek érvek,akkor jössz ezzel a szöveggel,hogy" szánalmasak vagytok" ? Ez a fajta "vitaelhárítás" viszont azt mutatja,hogy ti vagytok szánalmasak , és nem mellesleg , de kettős mércével mértek ! A Fidesz mutyija megbocsájtható, a másiké : az igen,az elítélendő - szerintetek ! Vigyázzatok,mert nyiladozik már az emberek szeme és vissza fognak ütni rátok ezek a dolgok !”
 • 57. gjozsi88 2010. november 08. 20:17
  „AHA!
  Aha...ha, ha ha...!
  Csak azt nem tudod megmondani, hogy mi az ami nem jó, hogy van jól(.... én válaszoltam az összemosott zagyvaságaidra...arra mondod, hogy szar...mert nem tudsz mit kezdeni vele...de ez a te bajod...a szánalmad erre tehetetlenségedre alapul és számomra elégtétel, sőt dicséret!”
 • 56. Agent 2010. november 08. 20:11
  „54, csak közszfére, a versenyszférához semmi közük (még csak az hiányozna)”
 • 55. AHA 2010. november 08. 20:01
  „józsika csak egyszerűen szánalmas vagy.Ahogy az elvtársaid is.”
 • 54. miro132 2010. november 08. 20:01
  „ez a törvény csak a közférára vonatkozik vagy a versenyszférára is ?”
 • 53. gjozsi88 2010. november 08. 19:28
  „AHA!
  látom megint elfogytál...!
  Ha,ha,ha...!”
 • 52. nagyfulesbagoly 2010. november 08. 19:28
  „jocóka nehéz elszakadni tőled
  de meg kell tennem
  tudom voltam bunkó veled néha, kérlek ne haragudj
  majd néha még benézek,gondolom észre vetted egyre ritkábban.
  de mit kezdjek itt???
  itt egy balesetre,Melindára ,szabálytalan parkolásra 150-200
  komment jut
  a kúltúrára,,,,stb talán 1 vagy 2
  szia jocó,józsika ,jóska ,gjózsi88,,,”
 • 51. AHA 2010. november 08. 19:23
  „józsi te a szart is szét tudod magyarázni.
  ...és azt is csinálod.Jó szórakozást.”
 • 50. Fürgeszarvas 2010. november 08. 19:19
  „Az Orbán kormány, a pénzek elherdálását szeretné leállítani, illetve az így magánzsebbe kerűlt forintok vissza szerzését célozta meg.
  O.-K.! Rendben.
  Viszont most találtam ezt a hírt, ami azért elgondolkodtatott.
  "
  Méltó hely kell a rengeteg nézőnek
  Fotó: MTI
  Két év alatt összesen tízmilliárd forintot biztosít a kormány az új debreceni stadion felépítéséhez - tájékoztatta a kabinet döntéséről a miniszterelnök szóvivője hétfőn az MTI-t."

  Tovább folytatva a polemizálást az erkölcsről,a tisztességről,az etikátlanságról : " KETTŐ ÉV ALATT TÍZMILLÍÁRD forint megy Denberecenbe, egy MAGÁNKÉZBEN levő futball klub érdekében, érdekéért!
  Tudjuk mi mindannyían, hogy a Debreceni labdarúgó klubban 28% -ban tulajdonosa a Kósa úr is.
  De kérdem miért?
  A Tizmillíárdot nem lehetne, például a kórházakra fordítani?
  Miért kell MAGÁNCÉGEKET TÁMOGATNI?
  Már azt sem értettem, hogy a Máltai Szeretetszolgálat,ami NON -PROFIT szervezet, adományokból él, az miért, de legfőképpen hogyan lehet a szponzora a Videoton csapatának?

  Biztosan meg lehet taláni az okokat, de én akkor sem értem!" Ezt nem lopásnak hívják ? Ez nem a zemberek pénzének, a közpénznek a pofátlan ellopása ? Írtam már néhányszor, hogy nagyon gusztustalan,amit a Fidesz művel ! Sokba fog kerülni - nem csak nekünk - nekik is !”
 • 49. gjozsi88 2010. november 08. 19:18
  „még annyit!

  Arról nem beszélve, hogy a petike gabika is ..ahogy az MSZP és a Fidesz is a mi gyerekünk!
  Azaz a mi pénzünket teszik zsebre!”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberben nőtt a vendégéjszakák száma

Szeptemberben összesen 6,2 százalékkal nőtt a belföldi és a külföldi vendégek által, a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, míg a vendégek száma szeptemberben 6,3 százalék nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Tovább olvasom