Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -3°C | 5°C Még több cikk.

Külön választókerület lehet Romániában Székelyföld

Különálló külföldi választókerületnek javasolja a Székelyföldet a Székely Nemzeti Tanács
Különálló külföldi választókerületnek javasolja a Székelyföldet a Székely Nemzeti Tanács, mivel - indoklásuk szerint - a romániai régióban jelentős számban élnek magyar állampolgárok, és Romániának is van külföldi választókerülete.

Mivel az egyszerűsített honosítási eljárás nyomán máris nagyszámú magyar állampolgár él, Magyarország határain kívül, és ezek jelentős hányada Székelyföldön, ezért Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) december 2-án Budapesten megtartott plenáris ülésén arra tett javaslatot, hogy a Székelyföld, "mint különálló, külföldi választókerület jelenjen meg a magyar választási törvényben" - derül ki az SZNT sajtóosztályának az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A székelyföldi autonómia megteremtését feladatának tartó civil szervezet a javaslatot azzal indokolja, hogy a román választási törvény alapján Romániának is van külföldi választókerülete, amely négy egyéni választókörzetből áll.

"A magyar állampolgárok egyenlősége, amely mellett Magyarország kormányának tagjai többször is hitet tettek, csak akkor valósul meg, ha ugyanazon választási rendszer szerint szavazhatnak a Magyarországon állandó lakhellyel nem rendelkező választópolgárok, mint az anyaországiak" - olvasható a nyilatkozatban.

Az SZNT úgy véli, hogy a javaslat magyarországi társadalmi elfogadottságát növelhetné, "ha magyarországi pártok állítanának jelölteket a külföldi választókerületekbe, ilyen módon integrálva a magyar közéletbe a határokon túli képviselőket".

Olvasóink írták

 • 3. load 2011. december 06. 22:56
  „Nem lehetne egyet csinálni a Golán-fensíkon is?
  Ott is élnek magyarok.
  Esetleg Vancuverben....?”
 • 2. öszödiböszme 2011. december 05. 14:08
  „Tényleg. Adót is ide fizetnek! Vagy nem??”
 • 1. kerteszb 2011. december 05. 13:03
  „Hihetetlen, agyrém ami itt zajlik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ócsa: márciusban megkezdődhet a szociális családiház-építés

Jelenleg az adminisztratív eljárásoknál tartanak a fizetésképtelen lakáshiteleseknek épülő… Tovább olvasom