Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Kulka János: ''Élvezem, hogy rosszalkodhatok''

Szvinget, tangót, bécsi keringőt, foxtrottot, csacsacsát és diszkótáncot is lejt majd a meleg tánctanárt alakító Kulka János Vári Évával a Hat hét, hat tánc című darabban. A márciusban Kossuth-díjjal kitüntetett, szegedi gyökerű népszerű színész azt mondja: egyre kevésbé izgatja, milyen szerepek férnek bele az évek során kialakult imázsába.
Kulka János a szegedi Muzsikáló Udvarban. Fotó: Frank Yvette
Az RTL Klub Szombat esti láz című sorozatában sokan felfigyeltek rá: milyen jól táncol Kulka János. A parádés III. Richárd-alakítása után Kossuth-díjjal kitüntetett színész akkor már tudta, hogy régi kedves játszótársával, Vári Évával szeptember végén bemutatják a Tháliában Richard Alfieri Hat hét, hat tánc című darabját, így kapóra jött számára a televíziós kaland.

Kényszertánckurzus

– Jó élmény maradt a tévés táncverseny: végre egy műsor, ami mögött igazi munka, teljesítmény volt. Rendkívüli koncentrációt, fegyelmet kívánt a felkészülés, nagyon élveztem, jó barátságba kerültem a partnernőmmel. A véletlenek hihetetlen összejátszásaként kényszertánckurzust kaptam egy olyan darab próbái előtt, amiben egy borzalmasan rondán beszélő meleg tánctanárt kell játszanom – meséli Kulka János, aki Parti Nagy Lajos remek magyar fordításában játssza majd a különös amerikai darabot.

– Bár szeretek elmenni a szélsőségekig, néha nem tudom, szabad-e egy kereskedelmi tévéműsorban ugrabugrálnom és egy meleg tánctanárt játszanom, miközben a Nemzeti Színházban III. Richárdot alakítom. Ahogy öregszem, egyre inkább azt gondolom: szabad. A színésznek nem kell azzal foglalkoznia, hogy milyen szerep fér bele a kialakított imázsába. Egyre jobban élvezem, hogy rosszalkodhatok. Persze a nehezen megszerzett hitelét, szavahihetőségét nem szívesen teszi kockára az ember egy remekműnek azért nem nevezhető, meglehetősen extrém témaválasztású sikerdarabbal. Nem nagyon szoktak színdarabokat írni nyugdíjas lelkészfeleségek és homoszexuális tánctanárok kapcsolatáról.

Nagyon féltem is tőle, mert nem tudtam, mi sül ki belőle. De csodálatos próbáink voltak, jól sikerültek a Szentendrén és a felújított szentesi megyeháza udvarán előbemutatóként megtartott előadások.
Kulka János szvinget, tangót, bécsi keringőt, foxtrottot, csacsacsát és diszkótáncot is lejt majd a darabban. Azt mondja, a tangó a kedvence, mert teli van érzékiséggel, vággyal, sok mindent ki lehet vele fejezni. Édesapjának, a neves szegedi orvosprofesszornak is ez volt a kedvenc tánca, emlékei szerint jól tangózott, szépen tartotta magát.

– A szeptember 30-i bemutatót követően október elején már a Csongor és Tündét kezdjük próbálni, amiben Csongort játszom. Ez azért is vicces, mert hétéves koromban szegedi otthonunkban, a Vörösmarty utca 7-ben a nővéremmel és a szomszéd fiúval, Mukival már bemutattuk a darabot. Két forintért belépőjegyet is szedtünk, többek között Vinkler Laci bácsiék és Simoncsicsék voltak a közönség – idézi emlékeit.

Halál Velencében

Miközben a népszerű színészt a megismételt Szomszédokban, valamint az Életképekben is gyakran láthatják a tévénézők, és a színházakban is sokat játszik, kedveltek a Hangos Könyvtár-sorozat vele felvett CD-i is. Ottlik regényét, az Iskola a határont, Szerb Antal remekművét, az Utas és holdvilágot, legutóbb pedig a Halál Velencében című Thomas Mann-kisregényt mondta lemezre.

– Az embereknek egyre kevesebb idejük marad a nyugodt olvasásra. Egy hosszú autóúton biztosan könnyebben telik az idő ezeket a regényeket hallgatva. A színész számára persze nem túl hangulatos munka: ülsz egy stúdióban teljesen magadra hagyva. A legnehezebb dolog: megtalálni azt az érzékeny egyensúlyt, ami a mű és közted van. Azért is fontos ez a CD-sorozat, mert olyanokhoz is eljutnak így ezek a csodálatos regények, akik megromlott látásuk miatt nem tudnak olvasni.

Kulka János augusztusban Gregor József vendégeként a városháza Muzsikáló Udvarán lépett fel legutóbb Szegeden, majd a Bánk bán egyik Dóm téri előadásán tűnt fel a közönség soraiban.

Netrebko Traviatája

– Nagyon szeretem az operát, ha zenét hallgatok, általában az szól otthon. Elragadtatással néztem például Anna Netrebko parádés Traviata-alakítását a tavalyi salzburgi fesztiválon. Húzott egy vonalat az operajátszásban, ami alá nem szabadna menni. A hazaiak között is akadnak tehetséges fiatalok, például Keszei Bori és Szolnoki Apollónia. Becsülöm az igazán jó operaénekeseket, mert emberfeletti teljesítmény a zenét és a színészetet egyszerre magas színvonalon művelni. Főiskolás koromban Nádasdy Kálmán egy évig elemezte nekünk a Bohéméletet. Megértette velünk, hogy minden benne van zenében, nem szörnyű és megismerhetetlen dolog az opera.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért a tandíj ellen tüntetőkkel?

Tovább olvasom