Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Külföldi lapok Magyarországról: ˝Miként semmisíti meg Orbánt Európa˝

A Financial Times, a Financial Times Deutschland (FTD), az El País és lengyel lapok a gazdasági helyzetről közöltek értékelő írásokat. A belga Le Soir a Magyarország elleni uniós szankciók kapcsán készített interjút.
A Financial Times, a Financial Times Deutschland (FTD), az El País és lengyel lapok a gazdasági helyzetről közöltek értékelő írásokat.

A Financial Times két tudósítója, Neil Buckley és Kester Eddy budapesti keltezésű, "Magyarország irányt vált az IMF megnyerésére" című cikkében ismerteti, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a héten tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. "Ezek azonban csak tárgyalások a tárgyalásokról", Fellegi Tamás feladata az, hogy rávegye a valutaalapot - valamint az Európai Uniót, amelynek szintén részt kell vennie, mivel Magyarország EU-tag - a pénzügyi támogatásról szóló hivatalos tárgyalások megkezdésére.

A londoni gazdasági napilap szerint a magyar politikusnak meg kell győznie a két intézményt arról, hogy Budapest komolyan törekszik a megállapodásra, és kész módosítani az új pénzügyi és jegybanktörvényt. A múlt hét végén már voltak jelei annak, hogy a magyar kormány ráébredt a helyzet súlyosságára, miután előtte hetekig azt sugallta, hogy nem hajlandó gazdaságpolitikai feltételeket elfogadni az IMF-től, és elboldogul hitelegyezség nélkül is - áll az írásban. Fellegi Tamás a Financial Timesnak elmondta: a kormány álláspontja egyértelmű abban, hogy szükséges a tárgyalási folyamat. "E kérdések zömét a tárgyalóasztalnál kell eldönteni. Ezért minden előfeltétel nélkül készek vagyunk tárgyalni bármilyen kérdésről" - mondta a miniszter a brit lapnak. Hozzátette: reméli, hogy az e heti megbeszélések "viszonylag gyors döntéshez vezethetnek" a hivatalos tárgyalások megkezdéséről. "Soha nem volt az az álláspontunk, hogy pénzhez lehet jutni feltételek nélkül. Ez butaság lenne" - idézte a Financial Times Fellegi Tamást, aki megjegyezte, hogy az IMF "az adófizetők pénzét használja". Utalt arra, hogy a készenléti egyezménynek elővigyázatossági jellegűnek kellene lennie, mivel Magyarországnak nincs szüksége azonnal pénzre.

Az FTD "A magyarok megszeppennek" című brüsszeli keltezésű írásában a szerző, Mark Schrörs kifejtette: az államcsőd fenyegetésében Magyarország mégiscsak hajlandó megbeszélést folytatni a jegybankra vonatkozó vitatott törvényről. Így akarja elérni, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió ismét tárgyaljon vele pénzügyi segítségről, és hogy ne mérgesedjen el a konfliktus az Európai Bizottsággal. A lap pénzügyi rovatában megjelent cikkében Mark Schrörs ismertette egyebek között az utóbbi napok devizapiaci folyamatait, illetve a Fitch nemzetközi hitelminősítő Magyarországra vonatkozó döntését. Az Európai Néppárt állásfoglalásával kapcsolatban megjegyezte, hogy a párt "nem akarja ugyanazt a hibát elkövetni, mint Silvio Berlusconi esetében: az olasz miniszterelnököt sokáig alig bírálták, aztán az adósságválságban hagyták, hogy megbukjon."

Az El País baloldali spanyol napilap szerint "az Európai Unió nem maradhat tétlen Magyarország tekintélyelvű visszafejlődése" láttán. A magyar kormány intézkedéseinek bíráló felsorolása után a lap kommentárban szögezi le, hogy "ha nem vonják vissza az orbáni normákat, az unió nem haladhat előre a gazdasági segítségnyújtás tervével, mintha mi sem történt volna. Ha a politikai nyomás növelése szükséges, akkor (az uniónak) meg kellene tennie." A lap ugyanakkor elismeri, hogy az uniónak nincsenek hatékony eszközei ahhoz, hogy megelőzze az alapvető politikai és jogi elvek megsértését valamely tagország részéről, vagy elérje a kiigazítást.


Jedrzej Bielecki a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel gazdasági napilapban közölt cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány nem védtelen az EU-val folytatott vitában. Magyarország 120 milliárd euró értékű hitelt vett fel az uniós bankoktól, "ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy csődbe jusson ez az ország, és az ezzel járó veszteségeket" - írta. Szerinte éppen ezért Brüsszel kompromisszumos megoldást keres, és a magyar kormánynak csak részben kell módosítania az új törvényeket.

Igor Janke az Uwazam Rze lengyel konzervatív hetilapban "Miként semmisíti meg Orbánt Európa" címmel közölt cikkében elemzi a magyar kormány lépéseit, és a nemzetközi média reakcióját. Hangsúlyozza, hogy a "Magyarország pusztításának" nevezett többek között adó- és nyugdíjreformok, egybevágnak a közgazdasági napilapok és a legnagyobb szakértők elvárásaival. "Ennek ellenére nem találunk erről komoly anyagokat az európai médiában" - írta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy "ritka az a külföldi újságíró, aki Magyarországra fáradt volna, hogy jobban megismerhesse a kontextust, és beszélgethessen. Nagy részük a szocliberális média magyar újságíróit használja forrásként". Ezt az észrevételt a lengyel sajtó negatív kampányára is vonatkoztatja. Jaroslaw Gizinski a Newsweek Polska hetilapban közölt cikkében az új magyar jogszabályokon kívül a magyarországi hangulatokat is felvázolta. Szerinte "ma már egyértelműen látszik, hogy a Fidesznek, mikor megszerezte a hatalmat, nem volt kidolgozott receptje a válság megoldására." Helyeselte a baloldal korrupciós ügyeinek elszámoltatását, ugyanakkor a Kádár korszak bűneiért való felelősség vizsgálatát már nem. Szerinte ez utóbbival a kormány a súlyos gazdasági helyzet megoldásának sikertelenségétől próbálja elterelni a figyelmet.

A belga Le Soir a Magyarország elleni uniós szankciók kapcsán készített interjút, a BBC honlapján a magyar társadalom megosztottságáról készült beszámoló, a pozsonyi Új Szó a határon túli magyarok választójogával foglalkozott, a Profil osztrák hetilap a Magyar Televízió körül kialakult helyzetről írt.

A Le Soir című, baloldali liberális irányultságú brüsszeli lap egy vallon és egy flamand politikust szólaltatott meg hétfői számában, azt kérdezve tőlük, hogy kell-e szankciókkal sújtani Magyarországot. A lap a kérdésfeltevést azzal indokolta, hogy Orbán Viktor kormánya "nyugtalanítja Európát": az országban "megkérdőjeleződtek a szabadságjogok, az intézményeket ellenőrzés alá helyezik, tetézve a gazdasági összeomlást". Egyre nagyobb nyomás nehezedik "az Európai Unióban érvényes szabályokat semmibe vevő Magyarországra" - írta a le Soir. George Dallemagne, a belgiumi franciaajkú vallon közösség kereszténydemokrata pártjának (CDH) a képviselője a lap kérdésére úgy vélekedett, hogy Magyarországon "nyilvánvaló autoriter folyamat" zajlik. Szerinte "Orbán pártjának ki kell javítania hibáit". Arra az újságírói felvetésre, hogy a Fidesz az Európai Néppárthoz tartozik, Dallemagne azon reményének adott hangot, hogy a Néppárt erőfeszítéseket tesz "a dolgok folyásának megfordítása érdekében". Az európaiak - tette hozzá - egyre érzékenyebbek a populista és nacionalista jelenségekre. Eric Defoort, az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű párt egyik alapítója a Le Soir kérdésére azt válaszolta: a Magyarország elleni szankciók meghozatala előtt "beszélni kell a Fidesszel". A politikus túlzónak találná "az Európából való kitiltást". Úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság szankciók meghozatalára törekedne. Szerinte Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának belga vezetője ugyan "nagyon lelkes", de ő "néha túlságosan is tüzes".

A BBC a közvélemény politikai hangulatváltásainak szemszögéből ismertette a jelenlegi gazdasági helyzetet. Laurence Knight üzleti tudósító a brit közszolgálati médiatársaság honlapján azt írta, hogy a legutóbbi időkig Magyarország mélyen megosztott volt. A lakosság fele azt hitte, hogy csak a szocialisták képesek az ország ügyeit hozzáértő módon irányítani, és a lakosság e része "populista demagógként" vetette meg Orbán Viktort. A lakosság másik fele a szocialistákat tekintette megvetendő, önmagukat szolgáló, "új öltönybe bújt exkommunista apparatcsikok brancsának", és Orbán Viktorban látta a megszabadítót a szocialisták korrupciójától. Ma már azonban az ország ismét egységes - egységesen elvesztette reményét az egész politikai osztályban - áll a BBC írásában.

A határon túli magyarok magyarországi választáson való részvételének következményeit elemzi Mellékhatás című kommentárjában az Új Szó című szlovákiai napilap. Veres István szerző úgy véli: a határon túli magyarok részvétele nem fogja növelni népszerűségüket Magyarországon. Biztosnak tekinti, "hogy egy szoros választási eredmény esetén a magyarországiak a határon túli szavazókat okolják majd egyrészt az eredményért, másrészt pedig minden rosszért, ami ennek következtében történik majd velük. Vagyis a következő években valószínűleg nem nő majd a határon túli magyarok népszerűsége az Anyaországban (a határon túli magyar szavazatoktól való félelem az ellenzéki szavazóknál már ma is érzékelhető). Ez a jelenlegi magyar kormány nemzetpolitikájának az egyik mellékhatása. Tegyük hozzá, a mellékhatás mellékhatása az lehet, hogy a parlamenti választás határtalanítása nem kevés szavazót tántorít majd el a Fidesztől" - olvasható a kommentárban.

Az MTVA budapesti Kunigunda utcai épülete előtt éhségsztrájkot folytató újságírókról közölt riportot hétfői számában a Profil című osztrák hetilap, Occupy Orbán címmel. Gregor Mayer tudósító a tiltakozások hátteréről írva úgy fogalmazott, hogy az egy évvel ezelőtt életbe lépett médiatörvény "teljesen Orbán Viktor jobboldali populista kormánya politikai hatalmának rendelte alá" a Magyar Televíziót. "Azóta a kormány bizalmi emberei +politikailag megbízhatatlan+ újságírókat bocsátanak el, cenzúráznak kritikus tudósításokat, retusálják és meghamisítják a képernyőn megjelenő képeket" - írta. Beszámolt arról, hogy a tüntetők a Lomnici Zoltán "kitakarási" ügyében felelősök távozását követelik, valamint arról is, hogy megalakították a Tiszta kezek mozgalmat. A tudósító felidézte többek között, hogy az éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázst és Szávuly Arankát, a TÉSZ alelnökeit elbocsátották. Megfogalmazása szerint ez annak ellenére történt, hogy "szakszervezeti tisztségviselőként felmondás előli védelem alatt álltak". Egyfajta "Occupy Kunigunda Street" (Foglaljuk el a Kunigunda utcát!) hangulat leng a tévéépület előtti kis tábor felett - írta a szerző.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Cloeon_dipterum 2012. január 11. 08:53
  „A "nagy nyugati demokráciák" diktátorként avatkoznak be Magyarország belügyeibe saját érdekeik szerint. Amikor segítség kellett volna, mindig elsunnyogtak. Persze ők a demokrácia védőszentjei...”
 • 44. kavezsu 2012. január 10. 20:44
  „Azért egyet lehet tisztázni , sajnos velünk úgy néz ki sok mindent meg lehet csinálni,de azért a nagy " GŐGÖS " mellényt csak le kellene vetni !Most nem is az IMF-fel történő viselkedésről beszélek mert mint írtam 13.-ként azt is mi fizetjük meg , hanem ahogy viselkedik pL. Merkel kancellár asszonnyal,??? .Pedig a mi gazdaságunk nagyon függ a német gazdaságtól !!! Mert ez már nem büszkeség , hanem az a fent említett nagybetűs GŐG.Aminek valószínű nem a kormánytagok , hanem mi kisemberek isszuk meg a levét!!!!”
 • 43. vérnarancs 2012. január 10. 20:33
  „37
  "Nekünk jogunk van azt tenni, mit akarunk, nekik meg joguk van nem azt tenni amit mi akarunk.....ők is azt tehetik, amit ők akarnak!
  Ez a demokrácia!!!!"
  Tévedsz!
  Ez a Demokrácia: népuralom, egyenjogúság; az a politikai rendszer, melyben a népé a hatalom”
 • 42. Megakrieger 2012. január 10. 19:56
  „40. kikényszerített lépés, aki ezt nem látja, az írhat akárhány felkiáltójelet, akkor is tévúton jár.”
 • 41. vikri 2012. január 10. 18:44
  „A címre visszatérve: azt gondolom, hogy Orbán magát semmisíti meg azzal, hogy falnak rohan(t).
  /Aztán majd ki akar egyezni egy döntetlenben, mint a "Gyaloggalopp" híres lovagja, miután kéz és láb nélkül marad a vesztes harc végén.../”
 • 40. gjozsi88 2012. január 10. 18:31
  „38!
  Hadd hívjam fel a figyelmed, hogy a piac és az IMF-EU nem azonos oldalon áll!!!!!
  A piac magántőke és oda fektet be, ahol számára kedvező!
  Mivel az országok nem tulajdonosai a saját gazdaságuknak, csak szabályozóival korlátozza működésüket, és ezt a saját érdekében úgy kellene tennie, hogy mivel forrásait saját gazdaságából szerzi, annak növekedésében érdekelt.....ebből logikusan következik, hogy a különadók, melyekkel büszkén kérkedett a kormány, hogy gazdasági érdekeket sértett, azaz megtámadta saját gazdaságát!!!!!
  Az ok, mely miatt kénytelen az IMF-EU-hoz fordulni ez a támadás és az emiatt bekövetkező piaci reakció!
  Legyőztük saját gazdaságunkat és a gazdaság tulajdonosai........ismétlem: Nem az állam, hanem a magántőke .....elkezdett máshova menni és nem jön ide be, még 10,5% haszonért sem!!!!

  Ezért vagyunk kénytelenek az IMF-Eu segítségét kérni, akik a saját gazdaságukból elvont forrásaik egy részét fordítják arra, hogy a bajba jutott országoknak segítsen visszaszerezni saját gazdasága hitelét és ezzel piacról tudja finanszirozni magát, versenyképes legyen, azaz életképes gazdasága legyen!
  Ehhez adnak pénzt, mert a piac nem ad, ezt pótolják!
  Közben feltételt szabnak,mely nem más, mint szakértelem, kontároknak, mert azon az úton nem mehetünk tovább ahol elvesztettük ezt a piaci bizalmat!
  Ugyanis nekik fontos, hogy ez a pénz megtérüljön és ne kelljen saját forrásaikból minket finanszirozni!
  Azaz nekik ugyan az az érdekük, mint nekünk: A PIACI BIZALOM visszaszerzése!!!!
  Ez a feltétel a mi érdekünk.....ugyanis nemzeti szabadságharcunkban legyőztük azt a gazdaságunkat amiből részesedtünk!!!!”
 • 39. load 2012. január 10. 17:48
  „33. bojtár
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Valutaalap
  Inkább olvasgass és tanulj!
  Akkor talán nem rajtad nevetnek.”
 • 38. Megakrieger 2012. január 10. 15:48
  „37. nem kell, de mindent megtesznek, hogy kelljen.”
 • 37. gjozsi88 2012. január 10. 14:16
  „32
  "A nagy demokrata nyugat döngeti a mellét és vetít a függetlenségről miközben mások belügyeibe szól bele vagy addig szavaztat, amíg az nem lesz az eredmény, amit ők akarnak."

  Nekünk jogunk van azt tenni, mit akarunk, nekik meg joguk van nem azt tenni amit mi akarunk.....ők is azt tehetik, amit ők akarnak!
  Ez a demokrácia!!!!
  Csak nekünk kell az ő segítségük......!!!!!”
 • 36. onem 2012. január 10. 14:08
  „Szijjártó Péter szerint a benzin ára átlépte a lélektani határt, és ezért elsősorban a kormány és annak gazdaságpolitikája a felelős. Igaz, ezt még 2006-ban mondta, amikor egy liter üzemanyag még "csak" háromszáz forintba került”
 • 35. drKotász 2012. január 10. 13:07
  „"Kezdeményezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a Somogy megyében gazdálkodó, német érdekeltségű Hubertus Bt.-vel kötött hosszú távú, több ezer hektárra szóló földbérleti szerződés felbontását s a terület állami birtokba vételét. A Hubertus Bt. továbbra is érvényesnek tekinti az állammal kötött bérleti szerződést, s bírósághoz fordult a kezdeményezés miatt. Az állammal kötött szerződés értelmében a Hubertus Bt. a hajdani Balatonnagybereki Állami Gazdaság 1992-es privatizációját követően hektáronként évi tíz forintért bérelhetett mintegy 7725 hektárnyi állami területet kilencvenkilenc évig. Budai Gyula kormánybiztos az ügyben hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt tavaly feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Alapos a gyanú, hogy a szerződésben szereplő feltételek miatt az államot hét-nyolc milliárd forintos kár érte. "

  http://www.magyarhirlap.hu/a_videk_magyarorszag/visszakeri_a_bagoert_adott_foldet_az_allam.html”
 • 34. bojtár 2012. január 10. 12:42
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1mx5IBeIDFo”
 • 33. bojtár 2012. január 10. 12:01
  „23. Ovinkor 2012.01.10. 00:18
  "Az IMF teljesen semleges pénzügyi intézmény, egyáltalán nem áll a spekulánsok mellett , ez színtiszta uszítás"

  LOL elvitted a nap vicce címet”
 • 32. Megakrieger 2012. január 10. 11:15
  „A nagy demokrata nyugat döngeti a mellét és vetít a függetlenségről miközben mások belügyeibe szól bele vagy addig szavaztat, amíg az nem lesz az eredmény, amit ők akarnak.

  Nem azért, mintha annyira ragaszkodnék jelenlegi (vagy korábbi) vezetőinkhez, de az eu csak egy kirakat.”
 • 31. morz 2012. január 10. 10:55
  „"A Fidesz a kormányt támogató demonstrációkon töri a fejét"
  Világos, hogy mostmár a cél az egyszerű emberek összeugrasztása. Ezeknek még a polgárháború sem drága csak megmaradhassanak a székeikben. De abban biztos vagyok, hogy akkor ők is lógni fognak valamelyik körúti lámpaoszlopon.”
 • 30. öröksoproni 2012. január 10. 10:28
  „Túrabakancs 14. hozzászólásában egyetértek azzal, hogy veszélyes adóztatási folyamatot indított el Orbán, amit szívesen bevezetnének más országokban is, csak ne nekik kelljen elkezdeni, mert akkor most ők kapnák ugyanezeket a pofonokat. Ez nem jelenti azt, hogy teljes egészében átlátnám, miért is teszi mindezt, vagy egyeteértenék mindegyik intézkedéssel.”
 • 29. Primax 2012. január 10. 10:09
  „Kis ember, hát itt a vége...
  http://www.youtube.com/watch?v=-4-IzpcFhbU”
 • 28. pappe 2012. január 10. 09:12
  „19-hez: "az alkotmányról is illő ,és szimpatikus lett volna megkérdezni a választókat!" Vajon miért kellett Orbánnak egy oldalajtón "kisunnyognia" az Operaházból, az új alkotmányt ünneplő gálaműsor után? Gondolom ezek után március 15-én ki fog állni a múzeumkertben a választói elé és mond egy szép és lózungos szöveget. :)”
 • 27. rubeola 2012. január 10. 08:49
  „http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/west_end_.html
  OLVASSATOK NÉHA MÁST IS!!!”
 • 26. oPTiKa 2012. január 10. 08:49
  „Ovinkor, Accra, ne törjétek magatokat, úgysem fogják megérteni.

  Föleg azt nem, hogy igazábón nem (mindig) az intézkedésekkel van gond (pl. bankadó), hanem a meghozataluk módjával (pl. hogy visszamenöleg rótták ki, ezzel felborították az üzleti terveket és tartós bizonytalanságot teremtettek.) A végiggondolt, értelmes munkára jó példa a vízügyi törvénybe becsempészett paragrafus is, ami egy órára megengedte a kaszinókban való dohányzást.

  Persze az sem segít, hogy egy kis szellö is megingatja öket és képesek a véleményüket pár óra alatt teljesen az ellenkezöjére változtatni.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A T-Home-on látható csak a P+ visszatér a SportKlub

Csütörtöktől újra látható lesz a T-Home platformjain a sportcsatorna. Elindult a Parlament TV (P+). Tovább olvasom