Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Külföldi ingatlan-toplista

A megyei települések több mint négyötödében legalább egy ingatlan külföldi kézre került tavaly – derül ki abból az összefoglalóból, amelyet a megyei közigazgatási hivatal a Belügyminisztérium számára készített.
Fotó: Szabados Zoltán 0212-SZZ-5948.JPG Építkezés: A határvidék és a Szigetköz a külföldiek egyik kedvelt célpontja. A felvétel Ásványrárón készült.
Bár a külföldi állampolgárok évről évre egyre kevesebb ingatlant vásárolnak Győr-Moson-Sopron megyében, a régió továbbra is vonzó célpont maradt. Ezt mutatja, hogy az összesen 175 településből 142-ben legalább egy, 125-ben több, húszban tíz vagy azt meghaladó számú ingatlan került tavaly „ idegen kézre ” .

Sopron az élen

Ha pusztán az adatokat nézzük, a legnépszerűbbnek a három legnagyobb város bizonyult, de a más területeken szokásos sorrend ezúttal megfordult: Sopron és Mosonmagyaróvár is megelőzte Győrt. Ha az arányokat is figyelembe vesszük, megállapítható: néhány országhatárhoz és természethez közeli, csendes falu – például Fertőrákos, Ásványráró, Hegyeshalom – sokkal több külföldi érdeklődését keltette fel. Nem véletlen az sem, hogy az adásvételek csaknem hattizede Mosonmagyaróvár és Sopron környékén köttetett, s legkevésbé Tét és Pannonhalma vidéke volt vonzó.

Huszonhárom náció vásárolt a megyében

A megyei közigazgatási hivatal összefoglalójából kiderül, hogy 2001-ben huszonhárom náció tagjai – köztük zömében osztrákok, németek, de britek, bosznia-hercegovinaiak, svédek, nigériaiak, oroszok, törökök és venezuelaiak is – vettek Győr-Moson-Sopron megyében ingatlant. Legtöbben házhoz és telekhez, alig háromtucatnyian üdülőhöz jutottak hozzá.

Tizenegy elutasítás

A hivatal tizenegy alkalommal utasított el érdemben vásárlási kérelmet. Három esetben azért, mert valójában termőföldvételről lett volna szó, egyszer-egyszer önkormányzati és közérdeksérelmet állapítottak meg, míg egy esetben a polgármester képviselő-testületi hozzájárulás nélkül kívánta értékesíteni az ingatlant.

Települési toplista

A megyei közigazgatási hivatal adatai szerint külföldi állampolgárok tavaly az alábbi településeken vásárolták a legtöbb ingatlant:
1. Sopron - 64
2. Mosonmagyaróvár - 38
3. Győr - 35
4. Fertőrákos - 26
5. Ásványráró - 19
6. Hegyeshalom - 18
7. Nyúl - 17
8. Gönyű - 16
9. Lipót - 15
10. Fertőd - 14

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Simon Erzsébet

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom