Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Külföldi elemzések a választásról

Megoszlottak tegnap az európai lapok annak megítélésében, hogy melyik párt kerülhet ki győztesen a magyarországi választások második fordulójából, többen pedig meglepetésszerűnek nevezték az MDF parlamentbe jutását.
A magyar szocialisták előnyben vannak, hiszen a magyar választók nagyobbik része az első fordulóban a folytonosságra, a konfliktusoktól mentes, lazább politikai életre adta voksát – ez volt a keddi román sajtó kommentárjainak alapgondolata. A Ziarul Financiar pénzügyi-gazdasági napilap is úgy látja, hogy a magyar szocialistáknak komoly esélyük van egy második kormányra kerülésre. A romániai magyar sajtó úgy látja, az MDF nyitottá tette a második forduló kimenetelét.
A belgrádi Politika a magyar kormánykoalíció fennmaradását jósolja. Megállapította: Orbán Viktor, az ellenzéki Fidesz–MPSZ elnöke „egyedül maradt, de nem fogja egykönnyen feladni”, azonban valószínűleg hatalmon marad a jelenlegi kormánykoalíció.
A Felvidékről vagy a „gödör széléről” nézve teljesen mindegy, ki nyeri meg a magyarországi választások második fordulóját, mert Magyarországnak stabil gazdaságpolitikára, új külpolitikára és független intézményekre van szüksége, de a négy párt közül ezt egyik sem kínálja – írta keddi számában az Új Szó című pozsonyi napilap. A cikkíró szerint mindezek a feltételek nélkülözhetetlennek tűnnek ahhoz, hogy Magyarország ismét elfoglalja azt a – regionális középhatalmi – pozícióját, „amelyből 1998 után a két nagy politikai párt vetélkedése juttatta a mostani gödörbe”.
A cseh sajtó méltatja az MDF parlamentbe jutását. A Hospodárské Noviny rámutat, hogy Magyarországnak 1989 óta most első ízben esélye van arra, hogy a választások után nem cserélődik ki teljesen a kormányzat, s így megvalósíthatja az államháztartás rendbetételéhez szükséges reformokat. A konzervatív napilap úgy vélte, hogy a balközép kormánynak jobb esélye és képessége van ezek megvalósítására.
A rendszerváltás óta első alkalommal történhet meg Magyarországon, hogy a választásokon nem váltanak le egy kormányt – mutattak rá a keddi német lapok is. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Fidesznek csak akkor lenne valódi esélye, ha sikerülne az MDF-fel megállapodásra jutnia.
A Der Standard című liberális osztrák napilap tudósítójának értékelése szerint a vasárnapi forduló éjszakája olyan feszült volt, mint egy krimi, és a „választási krimi” folytatódni fog. A tudósító a második fordulóban kedvezőbbnek ítéli a szocialisták-liberálisok esélyeit. A Fidesz szempontjából hátránynak nevezte a

koalíciós partner hiányát. A Die Presse konzervatív napilap a választások legnagyobb meglepetésének minősítette az MDF parlamentbe jutását és úgy ítélte meg, hogy a párt a mérleg nyelve lehet a kormányalakításnál. Meglepőnek minősítette a kormánypártok jó választási eredményét is, mert a gazdasági adatok meglehetősen az MSZP–SZDSZ párosa ellen szólnak.
A Neue Zürcher Zeitung svájci napilap elméletileg még lehetségesnek nevezte, hogy Orbán mégis sikerrel járjon, ha – ahogyan 1998-ban – egy trend a segítségére siet, vagy a szocialisták valamilyen ostobaságot követnek el – írták.
Az első forduló másnapján Magyarország két részre szakadt – vélte a La Libre Belgique jobboldali belga lap. A cikk szerint a másfél százalékpontos MSZP-győzelem mellett az SZDSZ „elég jó” eredménye lehetővé teheti, hogy a koalíció a második forduló után is folytassa a kormányzást. Az MDF váratlan sikerének, parlamentbe jutásának köszönhetően azonban Orbán Viktor Fidesz-elnöknek van még reménye (bár halványabb) arra, hogy az ellenzék a második fordulóban megnyeri a választást. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros küzdelemre számított a választáson?

Tovább olvasom